maandag, juli 22, 2024
HomeBlogWeetjesSTEENMANNETJES VERDWIJNEN
SEB LEESON LEGAL GROUP

STEENMANNETJES VERDWIJNEN

De steenmannetjes op het strand in de onmiddellijke omgeving van Playa Jardín en het kasteel van San Felipe in Puerto de la Cruz verdwijnen na een gecoördineerde milieuactie. Deze tonguitas de berolos werden in een recordtijdsspanne van 45 minuten ontmanteld door een honderdtal vrijwilligers na een oproep van de Stichting Telesforo Bravo. Wat deze torentjes zijn en door wie ze gemaakt worden kun je lezen in ons eerder gepubliceerd artikel.

De actie bestond uit het ordelijk ontmantelen van de stenen torentjes en het schoonmaken van de plaats. De activiteit werd georganiseerd door de Stichting Telesforo Bravo-Juan Coello, in samenwerking met onder andere Ciudad Sostenible del Ayuntamiento van Puerto de la Cruz, de dienst Medio Ambiente van de eilandregering en de afdeling Vrijwilligerswerk van de gemeente.

Symbolische waarde

De directeur van de organiserende entiteit, Jaime Coello, waarschuwde voor de schade aan de natuurlijke omgeving die wordt veroorzaakt door het verspreiden en/of stapelen van keien en/of stenen. Leden van de gemeentelijke organisatie, waaronder de burgemeester Marco Gonzalez en raadslid voor een duurzame stad David Hernandez, die ook aan de actie deelnamen, benadrukten de inzet van de gemeente voor het milieu en het belang van een dergelijke actie in een gebied met een hoge toeristische concentratie, vanwege de zichtbaarheid, de symbolische waarde en het didactische effect ervan.

Modeplaag

De directeur van de Stichting Telesforo Bravo legt uit dat stenen stapelen en torentjes maken een verlies betekenen van habitat voor dieren en planten, omdat er onder elke steen een heel ecosysteem van gewervelde en ongewervelde dieren, bacteriën, korstmossen en schimmels huizen, die bij het verplaatsen van de steen wordt verstoord.

Deze modeplaag is niet exclusief voor Tenerife en bij uitbreiding voor de Canarische Eilanden. Het heerst overal in Europa maar het kustgebied van Puerto de la Cruz lijkt wel de recordhouder in Europa te zijn van deze kortstondige sculpturen. Een gebied van 200 meter lang en 150 meter breed, of 3.000 vierkante meter werd bezaaid met honderden stenen torentjes.

Wereldwijde handeling

Deze absurde en verderfelijke manier, dixit de milieuorganisatie, is ontstaan uit een gebeurtenis die in 1987 plaatsvond en die de praktijk populair maakte. Dat was het jaar waarin de zogenaamde Convergencia Armónica werd gehouden, een gesynchroniseerde meditatiebijeenkomst waarvan het epicentrum aan de westkust van de Verenigde Staten lag en waardoor de proliferatie van stenen torens door haar deelnemers werd veroorzaakt. Vanaf dat moment verspreidden ze zich over de hele wereld, waaraan de mode werd toegevoegd om ze te stapelen, alleen maar om hun evenwicht te bereiken.

Er is niet alleen de zogezegde milieuschade, er is ook de traditie … maar die kan op dergelijke manier niet in stand gehouden worden.
In ons artikel TORENTJES OP HET STRAND lees je het hoe, het wat en het waarom ervan.

TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
MSC CRUISES
QUIRON SALUD
Denterife
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

MSC CRUISES

magazine

#277 JULI 2024

#276 JUNI 2024

#275 MEI 2024

#274 APRIL 2024

- Reclame -QUIRON SALUD

gastronomie

seb leeson consulting

weer

Denterife

COLUMN GUY

BESTE KLIMAAT TER WERELD

VLIEGEN NAAR TENERIFE

EINDE SEIZOEN

- Reclame -

COLUMN KIM

- Reclame -ADVOCAAT TENERIFE

WEETJES

AARDGAS OP TENERIFE

RIJKE GASTRONOMIE

SEB LEESON LEGAL GROUP