zaterdag, april 13, 2024
HomeBlogLeven in BalansSTEEK VAN DE TIJGERMUG
spot_img

STEEK VAN DE TIJGERMUG

Steek van de tijgermug – Naar aanleiding van ons artikel TIJGERMUG OP TENERIFE vinden wij het opportuun om wat meer informatie en vooral om enkele tips mee te geven om zich te beschermen tegen gevaarlijke muggen en vooral tegen hun bloedzuigende eigenschappen.

De tijgermug (Aedes albopictus) behoort tot de meest gevreesde en dodelijke muggensoorten ter wereld die zich voortplanten in een warme en vochtige omgeving. Nu de lente en zomer op Tenerife zich aankondigen zijn deze elementen op Tenerife in voldoende mate aanwezig als perfecte voedingsbodem voor de proliferatie van alle muggensoorten.

Gevaarlijke mug

Hoewel er vele soorten muggen bestaan, is de tijgermug de invasieve mug die de grootste bedreiging vormt voor de volksgezondheid en de overheid zorgen baart. Afgezien van de pijn die een steek van de tijgermug veroorzaakt, wordt deze mug beschouwd als een van de honderd soorten met het grootste potentieel voor expansie. Ze zijn een van de meest schadelijke ter wereld vanwege hun vermogen om ziekten zoals Dengue, Chikungunya of Zika over te dragen.

Activiteit

Tijgermuggen zijn een invasieve exotische soort afkomstig uit Zuidoost-Azië, die zich voornamelijk hebben verspreid langs de Middellandse Zeekust. Hun proliferatieseizoen loopt van mei tot oktober, en in tegenstelling tot andere inheemse soorten zoals de Culex pipiens, zijn ze zeer actief  tussen 8 tot 10 uur ’s ochtends en van 17 tot 22 uur ’s avonds. In deze tijdsintervallen vinden zich de  meeste beten plaats.

Daarom is het noodzakelijk om extra voorzichtig te zijn en de juiste preventieve maatregelen te volgen om de aanwezigheid van deze insecten te bestrijden.

Tips

Elimineer broedplaatsen.
De larvale fase van muggen ontwikkelt zich in stilstaand water. Daarom is het belangrijk om stilstaand water te mijden. Plaatsen die geneigd zijn water te verzamelen moeten schoon en droog gehouden worden. Daarom zijn plantenschotels en drinkbakjes uit den boze.

Vermijd schaduwrijke plekken.
Gebieden die beschermd zijn tegen de zon zijn de favoriete rustplaatsen van muggen, vooral als ze ook enige vochtigheid behouden.

Gebruik geschikte afweermiddelen.
Middelen als DEET, Icaridin of IR3535 worden aanbevolen door de WHO en zijn ook het meest effectief. Deze stoffen verstoren de receptoren van muggen en voorkomen dat ze zich op mensen neerzetten.

Respecteer insecteneters.
Dieren zoals spinnen, libellen, kikkers of padden zullen biologische controle uitvoeren en het gebied vrij van muggen houden.

Mechanische hulpmiddelen.
Installeer muskietennetten op ramen en bedden om te kunnen genieten van open ramen. Zet een ventilator of airconditioning aan. Muggen zijn geen sterke vliegers en de geringste luchtstroom destabiliseert hen.

Fysieke hulpmiddelen.
Draag losse kleding die de huid bedekt. Vooral tijdens de schemering en nacht is het raadzaam om lange mouwen, lange broeken en sokken te dragen om blootstelling aan beten te vermijden.
Krab niet aan beten. Krabben kan tijdelijk de jeuk verlichten, maar aanhoudend krabben kan leiden tot meer zwelling, jeuk en zelfs een huidinfectie.
Breng koude aan op de steken. Het lokaal aanbrengen van kou – water of ijs – of verdunde ammoniak voorkomt dat het speeksel van de mug zich verspreidt en dus ook de zwelling.

Allergische reactie.
Raadpleeg bij een steek van de tijgermug steeds een arts bij een allergische reactie. Hoewel sommigen geen effect ondervinden van een beet, kan het voor anderen leiden tot een ernstige allergische reactie. In dit geval is het nodig een antihistaminicum of een crème met corticosteroïden aan te brengen.

Guy Devos © AI Illustration

 TERUG NAAR STARTSCHERM 


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie!
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het nieuws op Tenerife.
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Vorig artikel
Volgend artikel
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

WIJN OP TENERIFE

VIJGEN OP HET MENU

seb leeson consulting

weer

EEN ZONNIGE KERST

KOUDEPUT BOVEN CANARIAS

COLUMN GUY

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

DE KLOKKENTOREN VAN TEN BEL

MADE IN TENERIFE

spot_img