woensdag, mei 22, 2024
HomeBlogGastronomieSTEEDS MEER DRUIVEN OP TENERIFE
spot_img

STEEDS MEER DRUIVEN OP TENERIFE

Voor het kweken van druiventeelt is de hoofdrol weggelegd voor het klimaat omdat voor ontwikkeling van druiven zowel warmte als vocht nodig is. In Europa worden druiven aangeplant op zuidelijk gerichte hellingen om meer zon te krijgen en te profiteren van hogere temperaturen. Op Tenerife staat de zon hoger dan in de Europese wijnproducerende landen en is de druif niet afhankelijk van enige locatie om meer warmte te krijgen. 

Op dit zonnig eiland is vocht eerder een bepalende factor. Dat wordt in het noorden opgelost door voldoende neerslag, waar men in het zuiden moet zorgen voor voldoende irrigatiewater voor de druivenplanten. De winter mag niet te koud zijn, het voorjaar niet te droog, de zomer warm genoeg met liefst nu en dan wat neerslag en de herfst droog en voldoende warm. Deze criteria zijn voldoende aanwezig om Tenerife het etiket wijnlocatie op te plakken. 

Cumbres de Abona

In het noorden wordt reeds eeuwenlang wijn geproduceerd en geëxporteerd die wordt gemaakt van de Malvasiadruif, in het zuiden is reeds decennialang een verhoogde wijnactiviteit waar te nemen doordat de druiven uit een aantal gemeenten worden verwerkt in en door de coöperatieve vennootschap Cumbres de Abona.

Cumbres de Abona werd in 1989 opgericht als gevolg van de geleidelijke achteruitgang van de wijnsector in het zuidelijke deel van het eiland, en werd een van de eerste wijnhuizen in de regio Abona, die bestaat uit de gemeenten Adeje, Arona, Vilaflor, San Miguel de Abona, Granadilla, Arico en Fasnia.
Vanwege het regionale karakter hebben zich 720 wijnbouwers aangesloten om hun druiven bij te dragen aan de Denominaciones de Origen (DO) – de oorsprongsbenaming – Abona, waarvanook de bekende Flor de Chasna en Testamento worden gemaakt.

Recordoogst

De oogst van de witte druiven in 2022 was nog nooit zo hoog en bedroeg 500.000 kilogram. De gecontroleerde druivenproductie groeit al drie jaar op rij sinds 2019, met een stijging van 10 procent ten opzichte van 2021. Deze oogst wordt gekenmerkt door een goede kwaliteit en een hoog suikergehalte van de druiven.

Consumenten vragen steeds meer om witte wijn, wat betekent dat door het economisch model ‘vraag en aanbod’ de prijzen van sommige kwaliteitswijnen duurder zijn geworden, maar over het algemeen zijn de prijzen in 2022 op hetzelfde niveau gebleven als in 2021. De minimumprijzen van de druiven liggen boven de 1,50 euro per kilo, terwijl de Malvasiadruiven een prijs halen tot 3,38 euro per kilo. 

Unieke druivenrassen

Sedert een aantal jaren zorgt de overheid voor de promotie van de wijnen van de zes oorsprongsbenamingen, zowel voor de wijnen op de binnenlandse markt als voor export naar Spanje en de rest van Europa. Tenerife beschikt over unieke druivenrassen die een aanzienlijke toegevoegde waarde hebben voor de wijnproductie. 

De oorsprongsbenamingen Abona, Islas Canarias en Tacoronte-Acentejo zijn goed voor meer dan 75 procent van de druivenproductie, met ongeveer 1,5 miljoen kilo van de totale productie, terwijl de overige drie, Valle de Güímar, Valle de La Orotava en Ycoden-Daute-Isora de overige 25 procent produceren. 

Wat de productie van witte druiven betreft, is de DO ‘Abona’ goed voor bijna 40 procent, terwijl de productie van rode druiven haar neerwaartse trend voortzet. De productie van de rode druiven voor de productie van de DO ‘Tacoronte-Acentejo’, is met bijna 50 procent gedaald.

TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
spot_img
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

magazine

#275 MEI 2024

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

seb leeson consulting

weer

COLUMN GUY

VERDRINKINGEN

HOE GENIETEN VAN TENERIFE?

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

KOOLSTOFVRIJ TEGEN 2040

FEESTDAGEN 2019

spot_img