donderdag, juni 13, 2024
HomeBlogNieuwsSTANDBEELDEN IN CANDELARIA ONDERMIJND
spot_img

STANDBEELDEN IN CANDELARIA ONDERMIJND

De kustgebieden ter hoogte van Candelaria hebben het hard te verduren. Bij harde wind worden de golven opgezweept tot over de dijk. De Menceyes en calle La Arena worden daardoor regelmatig ondergedompeld in een zoutbak. Maar er is meer; de achterzijde van de huizen die langs het strand werden gebouw, worden bij elke vloed – dat is twee keer per dag – beetje bij beetje aangetast door het allesverslindende salitre.

Door het gebied te beschermen tegen de oprukkende oceaanstromingen zal het gebied, dat San Blas wordt genoemd moeten versterkt worden en zullen de Koningen van Tenerife een andere plaats krijgen.
Het gemeentebestuur van Candelaria vraagt hulp aan de eilandregering en advies aan het departement Costas om een studie te maken van de huidige situatie om daarna een oplossing uit te dokteren voor het zouterig probleem.
De beelden Romen en Tegueste werden letterlijk en figuurlijk van hun sokkel geblazen toen de vloer waarop de grote stenen steunden het begaf en daarom moesten de zware bronzen worden geëvacueerd.

In 2015 werden al werken uitgevoerd, ter waarde van 600.000 euro, in de omgeving van de kapel om de golfslag af te breken. Daarbij werden ook de parkeerplaatsen gevrijwaard van een regelmatig terugkerende zeewaterdouche. De werkzaamheden bestonden uit het verstevigen van de fundering van de muur, die door de golven was ondermijnd, en het plaatsen van een golfbreker om de muur te beschermen tegen zeestormen en het beuken van de golven.
Dit zijn natuurverschijnselen die in dit gebied veel voorkomen, en zijn toegenomen sinds de aanleg van de havens van La Galera en de uitbreiding van de spier. Daardoor is het brede mooie strand van zestig jaar geleden omgevormd tot een smalle strook die enkel bij laagtij kan bewandeld worden.

De zogenaamde lange getijden zich verplaatst en vloeien nu aan tussen de promenade en het plein. Mencey Romen en zijn confrater Tegueste zijn de beelden die het dichtst bij de Basiliek staan en die als eerste werden getroffen. Het effect van de zee doorboorde de ondergrond en wat eerst op een kleinigheid leek, bleek later een zinkgat, waardoor de noodmaatregel moest worden uitgevoerd.

Wie op daguitstap wil naar Candelaria kan HIER de nodige informatie vinden. Wil je meer weten over de basiliek, dan kan dit HIER.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
spot_img
spot_img
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

magazine

#276 JUNI 2024

#275 MEI 2024

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

seb leeson consulting

weer

COLUMN GUY

IK KOM ERAAN

VLUCHT NAAR TENERIFE

WAT EEN MENS GELUKKIG MAAKT

COLUMN KIM

‘S LANDS WIJS

TIJD HEEFT VLEUGELS

WAAR EEN WIL IS

- Reclame -spot_img

WEETJES

WIND OP TENERIFE

TAXI

spot_img