maandag, maart 20, 2023
spot_img
HomeBlogWeetjesSPRINKHANEN PLAGEN OP TENERIFE

SPRINKHANEN PLAGEN OP TENERIFE

Sinds mensengeheugenis zijn de Canarische Eilanden regelmatig overgeleverd geweest aan grote hordes sprinkhanen die afkomstig zijn van het Afrikaanse continent. Ze worden op hoogte meegevoerd door een sterke wind of ze laten zich drijven als reusachtige vlotten, waardoor degenen die in contact komen met het water worden geofferd, terwijl de anderen op hun dode lichamen de oversteek maken.

De schade die de Berberse cicaden aan de landbouw toebrachten door de gewassen te verwoesten, veroorzaakte in de loop van de geschiedenis een grote hongersnood. Dit gegeven, samen met talrijke epidemieën waaraan niets kon worden ondernomen, was de reden om de Maagd van Candelaria naar La Laguna te brengen om haar goddelijke hulp in te roepen.

In diverse wanhopige strijdtaferelen die met rudimentaire middelen werden gevoerd (lawaai, rook, verbranden, neerknuppelen, enz …), kwam het gehate insect steeds als winnaar uit de bus.

Varkens

De eerste sprinkhanenplaag die in de geschiedenis bekend staat, vond plaats in 1516. In deze periode was Santa Cruz nog niet hersteld van de pestepidemie. Als gevolg van de aankomst van de onvermoeide insecten, werden na een paar weken miljoenen nazaten geboren die de zwerm sprinkhanen onvoorwaardelijk deed aanzwellen.
De overheid verplichtte de boeren om hun varkens naar Geneto (ten zuiden van Laguna) te brengen, zodat de insecten en hun larven door de varkens konden worden opgesoupeerd.

Catastrofe

De plaag die in 1606 aan land kwam was verschrikkelijk voor Santa Cruz, aangezien de schade aanzienlijk was. De burgemeester was verantwoordelijk voor het organiseren van de strijd tegen de cicaden. Hij werd geholpen door verschillende detachementen van het leger van de Canarische Eilanden, die de cicadenpopulaties in brand staken van zodra ze landden in bomen en struiken. Maar al deze inspanningen waren tevergeefs, want toen de larven in het voorjaar werden geboren, ontstonden er nieuwe golven en bleef de situatie jarenlang catastrofaal voor de bevolking.

Apocalytisch

De invasie in oktober 1659 was van een dusdanige omvang dat ze kan worden beschouwd als de grootste die de vroege geschiedenis van Tenerife heeft geregistreerd. Viera y Clavijo vertelt ons het volgende:
Een immense wolk sprinkhanen bedekt het land en schermt het licht af op 15 en 16 oktober en bedreigt het mensenbestaan. In korte tijd laten de insecten geen groen meer achter en vernietigen ze grassen, boomgaarden, wijngaarden en andere planten. Zozeer zelfs dat de bladeren van de palmbomen, die zo hard zijn dat geen enkel dier ze kan eten, verdwenen. Toen het gebladerte was opgegeten vallen ze de boomschors aan, waardoor veel bomen uitdroogden.
Toen de sprinkhanen alles hadden opgevreten, aten ze elkaar op, vervuilden ze het water, bedierven ze de lucht en maakten ze de mensen bang. Deze schrikbarende situatie heeft twee maanden geduurd
.

17de en 18de eeuw

De sprinkhanen troffen Tenerife opnieuw in 1680, vooral in de gebieden van Santa Cruz en Güímar. Om ze af te schrikken slaan militiebedrijven op trommels, steken de boeren vuren aan en roeide de bevolking zoveel als mogelijk dit alles verwoestende roofdier uit.

In 1757 kwamen grote drommen cicaden het licht van de zon verduisteren en verslonden ze vraatzuchtig al het gras en de bladeren van de bomen en nadien de schors.

In 1778 en 1785 kwam de sprinkhanen opnieuw de oceaan over door gigantische vlotten te bouwen met hun lichamen. Om deze te bestrijden werden er groepen gevormd van tien personen die, in samenwerking met het Canarische leger, de sprinkhanen begroeven vooraleer de zon hen uitdroogde en daardoor opnieuw gingen vliegen. Daarbij kreeg elke medewerker anderhalf pond betaald voor de verrichte arbeid.
Andere groepen waren verantwoordelijk voor het vangen en verbranden van de overlevende exemplaren en werden voor de inspanning beloond met twee zakjes tarwemeel voor elke zak dode sprinkhanen die ze afleverden. Goed betaald gezien het tekort aan graanproducten.

19de eeuw

In de laatste maanden van 1811, toen Santa Cruz nog niet hersteld was van de gele koorts-epidemie, kwam er een plaag aanzetten die de nieuw aangeplante gebieden vernietigde, en zelfs de harde schors van de sinaasappelbomen verslond.
In het voorjaar van het volgende jaar werden miljoenen nakomelingen geboren en duurde de uitroeiing tot aan de regenperiode.
Een nieuwe invasie vond plaats in 1839 en duurde tot het begin van 1840. Deze keer werden vijf zakjes tarwemeel betaald voor een zak met dode insecten.

20ste eeuw

In een meer recente geschiedenis werden de Canarische Eilanden getroffen op vrijdag 17 oktober 1958 door een van de grootste sprinkhanenplagen uit de geschiedenis. Volgens kronieken was het aantal insecten dat van de Afrikaanse kust aankwam zodanig groot dat de zon volledig werd afgedekt door een gigantische rode wolk.
De meest getroffen gemeenten waren Arico, Arona, Fasnia, Güímar, Candelaria en Arafo.
De boeren maakten vuren om hen weg te jagen met de rook, terwijl ze lawaai produceerden met alle mogelijke materialen. Geen goede oplossing want daardoor vlogen ze van de ene plaats naar de andere.
Later stuurde de regering twee kleine vliegtuigen om de meest getroffen gebieden gedurende 15 dagen met DDT te besproeien. Lees daarover HIER meer.

21ste eeuw

Op 10 december 1988 verklaarden de Canarische overheid opnieuw de oorlog aan miljoenen rode Afrikaanse sprinkhanen die op de eilanden aankwamen in hun meest vraatzuchtige fase.
Op 28 november 2004 werd de laatste sprinkhanenplaag opgemerkt, enkel op Lanzarote, alwaar twee miljoen cicaden uit het Afrikaanse continent aankwamen.

Daarna zijn er geen sprinkhanenplagen meer waargenomen op de Canarische Eilanden, dankzij de voortdurende bewaking en het sproeien van pesticiden op het Afrikaanse continent. Dit onder auspiciën van ministeries van Landbouw van de getroffen Afrikaanse landen met de hulp van het noodcentrum voor sprinkhanenoperaties van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties.

TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van twee boeken, talloze artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Reclame -spot_img

POPULAIR

- Reclame -spot_img

COLUMN GUY

VERBODEN VOOR JONGEREN

TENERIFE… ¡YA VOY!

IK KOM ERAAN

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

TIJD HEEFT VLEUGELS

BOFFEN EN BLAZEN…

OVERDAAD SCHAADT

- Reclame -spot_img

WEETJES

GRATIS UPDATE

BRANDGEVAAR

HELDEN VAN EL SAUZAL