Spectaculair spektakel is een titel die perfect zou staan voor een nieuw Suske & Wiske-album maar de populaire stripreeks heeft momenteel geen enkele relatie met Tenerife. Waarom je ‘spectaculair’ met een ‘c’ schrijft en ‘spektakel met een ‘k’ is omdat het eerste woord een leenwoord is uit het Frans en het tweede duidt op een Nederlandse verbastering. Maar beide zaken hebben hier niets met het onderwerp te maken. Of toch?

De nacht van 12 op 13 augustus 2018 moet garant staan voor een spetterend lichtspektakel. Astrofysiologen beweren dat er tot 33 ‘vallende sterren’ per uur zullen te zien zijn die onze atmosfeer zullen strelen.

De Perseïdenzwerm is de moeder aller meteorenzwermen omdat ze de rijkste is aan stof en gruis en voorkomt in het noordelijk halfrond. Door het feit dat deze zichtbaar is gedurende de zomer is er meer kans dat de oplichtende strepen opgemerkt en bewonderd kunnen worden. 
Om de 12 jaar brengt de planeet Jupiter een aantal meteoroïden uit hun baan waardoor ze in een aardbaan terechtkomen en daardoor is een verhoogde meteorenactiviteit te zien. Dit gebeurde voor het laatst in 2004 en in 2016. Voor een verhoogde activiteit zullen we moeten wachten tot 2028.

Meteoren worden in de volksmond ook wel ‘vallende sterren’ genoemd. In werkelijkheid gaat het niet om sterren die vallen, maar om minuscule stukjes steen en gruis die onder hoge snelheden de aardatmosfeer binnenkomen en op ongeveer 80 à 120 km hoogte verdampen. Een meteorenzwerm is een verzameling van meteoren die rond dezelfde tijd en in hetzelfde gebied aan de hemel zichtbaar zijn. De meteoren lijken uit één punt aan de hemel te komen, wat we de radiant noemen. Deze beweging wordt veroorzaakt door zowel de beweging van de meteoren als door de baansnelheid van de aarde.

De Perseïdeninval bereikt haar maximum op vrijdag 13 augustus 2018. De zwerm heeft een relatief korte piek, alhoewel ze reeds beperkt actief is vanaf 17 juli en uitsterft op 24 augustus. De nacht van 12 op 13 augustus is de beste tijd voor observatie.
Het beste moment om de Perseïden waar te nemen is in de vroege ochtend van 13de augustus rond 02.00 uur. De radiant van de zwerm staat dan ongeveer 54° boven de horizon, in het noordoosten. 

In feite is een ‘vallende ster’ niets anders dan een minuscuul steenbrokje of dito gruis die met een grote snelheid onze dampkring probeert binnen te dringen. De wrijving veroorzaakt op 80 tot 100 kilometer hoogte een opwarming tot 5.000 °C, met een spectaculair lichtspoor tot gevolg. De snelheden van de meteoren van de Perseïden zijn behoorlijk hoog: zo’n 59 km/sec, dat is circa 213.840 km/h.

Een ideale plaats om deze sterrenregen te bekijken is Tenerife. Bewolking kan zorgen voor het al dan niet slagen van deze kijkmomenten, alhoewel de kans daarop in hoger gelegen delen op Tenerife heel klein is.
De waarnemingen geven een absoluut zuiver beeld omdat er op en rond het eiland geen luchtvervuiling aanwezig is, en om te ontsnappen aan de lichtpollutie klim je beter naar hogere regionen. Las Cañadas is dé ideale plaats om ongestoord sterren te kijken. Ook nu zullen velen naar boven rijden op het spectaculair spektakel waar te nemen.
Om de meteoren waar te nemen, heb je geen telescoop of verrekijker nodig. Het volstaat om vanop een donkere plaats, met het blote oog, minstens 15 minuten, te kijken naar de noordoostelijke horizon.