Spectaculair spektakel is een titel die perfect zou staan voor een nieuw Suske & Wiske-album maar de populaire stripreeks heeft momenteel geen enkele relatie met Tenerife. Waarom je ‘spectaculair’ met een ‘c’ schrijft en ‘spektakel met een ‘k’ is omdat het eerste woord een leenwoord is uit het Frans en het tweede duidt op een Nederlandse verbastering. Maar beide zaken hebben hier niets met het onderwerp te maken. Of toch?
De nacht van 12 op 13 augustus 2020 moet garant staan voor een spetterend lichtspektakel. Astrofysiologen beweren dat er tot 85 ‘vallende sterren’ per uur zullen te zien zijn die onze atmosfeer zullen strelen. Het hoogtepunt wordt bereikt op woensdag 12 augustus omstreeks 20.00 uur.
De Perseïdenzwerm is de moeder aller meteorenzwermen omdat ze de rijkste is aan stof en gruis en voorkomt in het noordelijk halfrond. Door het feit dat deze zichtbaar is gedurende de zomer is er meer kans dat de oplichtende strepen opgemerkt en bewonderd kunnen worden.
Om de 12 jaar brengt de planeet Jupiter een aantal meteoroïden uit hun baan waardoor ze in een aardbaan terechtkomen en daardoor is een verhoogde meteorenactiviteit te zien. Dit gebeurde voor het laatst in 2004 en in 2016. Voor een verhoogde activiteit zullen we moeten wachten tot 2028.
De radiant van de zwerm staat rond 07.30 uur in het hoogste punt aan de hemel, op 84° boven de horizon. Het beste moment om Perseïden waar te nemen is op 13 augustus rond 4:00 uur (zie het kaartje). De radiant van de zwerm staat dan ongeveer 62° boven de horizon, in het oostnoordoosten. De Maan komt om 0:39 uur op, is voor ongeveer 35% verlicht en kan eventueel storen.
Meteoren worden in de volksmond ook wel ‘vallende sterren’ genoemd. In werkelijkheid gaat het niet om sterren die vallen, maar om minuscule stukjes steen en gruis die onder hoge snelheden de aardatmosfeer binnenkomen en op ongeveer 80 à 120 km hoogte verdampen. Een meteorenzwerm is een verzameling van meteoren die rond dezelfde tijd en in hetzelfde gebied aan de hemel zichtbaar zijn. De meteoren lijken uit één punt aan de hemel te komen, wat we de radiant noemen. Deze beweging wordt veroorzaakt door zowel de beweging van de meteoren als door de baansnelheid van de aarde.
In feite is een ‘vallende ster’ niets anders dan een minuscuul steenbrokje of dito gruis die met een grote snelheid onze dampkring probeert binnen te dringen. De wrijving veroorzaakt op 80 tot 100 kilometer hoogte een opwarming tot 5.000 °C, met een spectaculair lichtspoor tot gevolg. De snelheden van de meteoren van de Perseïden zijn behoorlijk hoog: zo’n 59 km/sec, dat is circa 213.840 km/h.
Een ideale plaats om deze sterrenregen te bekijken is Tenerife. Bewolking kan zorgen voor het al dan niet slagen van deze kijkmomenten, alhoewel de kans daarop in hoger gelegen delen op Tenerife heel klein is.
De waarnemingen geven een absoluut zuiver beeld omdat er op en rond het eiland geen luchtvervuiling aanwezig is, en om te ontsnappen aan de lichtpollutie klim je beter naar hogere regionen. Las Cañadas is dé ideale plaats om ongestoord sterren te kijken. Ook nu zullen velen naar boven rijden op het spectaculair spektakel waar te nemen.
Om de meteoren waar te nemen, heb je geen telescoop of verrekijker nodig. Het volstaat om vanop een donkere plaats, met het blote oog, minstens 15 minuten, te kijken naar de noordoostelijke horizon.
Let op, in het coronajaar 2020 zijn er beperkte maatregelen opgelegd om sterren te kijken in het Parque Nacional del Teide.
De openbare parkings van La Ruleta, El Parador en het bezoekerscentrum van Cañada Blanca zullen beperkt, tot 50%, toegankelijk zijn. Glazen recipiënten en botellóns zijn verboden.
Een botellón is een samenkomst van een grote groep jongeren op de openbare weg om de vooraf aangekochte alcoholische dranken te nuttigen.
De Cabildo van Tenerife zal tot 13 augustus een speciale bewakingsoperatie in het Teide National Park activeren om bezoekende kijkers die de Perseïden willen observeren in goede banen te leiden