vrijdag, februari 23, 2024
HomeBlogNieuwsSPAANS VULKANOLOGISCH CENTRUM KOMT OP TENERIFE 
spot_img

SPAANS VULKANOLOGISCH CENTRUM KOMT OP TENERIFE 

De Canarische Archipel zal binnen een afzienbare tijd onderdak bieden aan het Spaans Vulkanologisch Centrum, zo heeft de president van de Canarische Eilanden, Ángel Víctor Torres, gisteren bekendgemaakt na een ontmoeting op Lanzarote met de Spaanse premier, Pedro Sánchez. Dat de keuze viel op de Canarische archipel is te wijten aan het feit dat de archipel de enige regio is van Spanje die vulkanisch actief is. Tenerife, met de grootste vulkaan van Spanje, is dan weer bepalend geweest voor deze aanwijzing.

Tijdens een persconferentie waarin hij de balans opmaakte van de politieke beslissingen, verklaarde Torres tevreden te zijn met het besluit van de Spaanse regering om de Canarische archipel te kiezen als vestigingsplaats voor een vulcanologisch wetenschappelijk centrum. Binnenkort worden er meer details bekendgemaakt over de locatie waar het nieuwe centrum voor de bewaking en bestudering van vulkanische activiteit zal worden ondergebracht.

Voorafgaand

De oprichting van een vulkanologisch centrum of instituut in Spanje werd unaniem goedgekeurd tijdens de plenaire zitting van de senaat van 2 november 2005, toen een motie werd aangenomen die was ingediend door de toenmalige voorzitter van het Cabildo van Tenerife, Ricardo Melchior, tijdens zijn periode als senator. Vervolgens werden andere voorstellen gedaan, die op 11 januari 2006 unaniem werden goedgekeurd door het Parlement van de Canarische Eilanden en op 2 december 2009 door het Congres van Afgevaardigden. Deze hadden tot doel om te interveniëren bij vulkanische activiteit en om middelen te optimaliseren die daarbij moesten worden ingezet.

Involcan

De enige overheidsinstantie die betrokken is geweest bij de oprichting van een vulkanologisch centrum om de risico’s van seismische bewegingen en vulkaanuitbarsting te volgen, is het Cabildo van Tenerife. Het vulkanologisch instituut van de Canarische Eilanden (Involcan), een overheidsbedrijf dat ressorteert onder het Technologisch Instituut voor Hernieuwbare Energie (ITER), werd op 29 juni 2010 opgericht om toezicht te houden op vulkanische activiteit, om onderzoek te verrichten op dit gebied van geologie en om rampenplannen te optimaliseren.

Oceanografisch Instituut

Involcan is niet de enige instantie die de vulkanen op de Canarische Eilanden bestudeert en volgt. Op een hoger niveau staat het Nationaal Geografisch Instituut (IGN), dat overeenkomstig Koninklijk Besluit 1476/2004 van 18 juni verantwoordelijk is voor het observeren, het opvolgen en het melden aan de autoriteiten van vulkanische activiteit en de daarmee samenhangende risico’s in Spanje. Ook de rol van het Spaanse Instituut voor Oceanografie (IEO) en de twee openbare universiteiten mag niet worden vergeten.

Laatste stap

In 2005 verzocht de Senaat om de oprichting van een nationaal centrum waarin alle middelen zouden gebruikt worden om wetenschappelijk onderzoek te doen naar vulkanische risico’s. Daarbij zouden alle deelnemers hun inbreng en middelen behouden. Dat heeft de regionale regering ertoe gebracht om zich in 2011 aan te sluiten bij het Instituto Volcanológico de Canarias (Involcán) om daarna het beheer over te nemen en het instituut technologisch en wetenschappelijk te brengen tot wat het op vandaag betekent.

TERUG NAAR STARTSCHERM

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

#270 DECEMBER 2023

#269 NOVEMBER 2023

- Reclame -spot_img

gastronomie

VIJGEN OP HET MENU

MOJO EN GOFIO

seb leeson consulting

weer

EEN ZONNIGE KERST

KOUDEPUT BOVEN CANARIAS

COLUMN GUY

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

ONMOGELIJK

STOF OVER TENERIFE

HUISDIEREN OP DE BUS

spot_img