dinsdag, mei 21, 2024
spot_img

SPAANS LEREN

Spaans leren doe je op dezelfde manier als elke andere taal. Ben jij ook wel eens jaloers op mensen die van de ene naar de andere taal switchen alsof het niets is? Belgen en Nederlanders staat erom bekend om meertalig te zijn, maar toch zouden we o zo graag nog het Spaans erbij nemen.
Niet een klein beetje, maar vlot en beheerst, en dan liefst nog kunnen schrijven ook.

Spaans leren in de klas, uit een handboek, online via een website of via een geluidsdrager zijn de verschillende mogelijkheden. Wist je dat er daarenboven ook een aantal hulpmiddeltjes bestaan die handig zijn om nog sneller Spaans te leren?
Ik zet ze even op een rij … er zitten een paar trucjes en ezelsbruggetjes bij.

1. Zet nieuwe woordjes op plakbriefjes en hang deze overal in jouw huis rond. Het ziet er niet uit maar het helpt je wel.
2. Kijk en luister vooral regelmatig naar Spaanstalige televisie en/of radio
3. Gebruik apps om het aanleren van het Spaans sneller te laten gebeuren.
4. Spaanstalige filmpjes op You Tube prikkelen de hersencellen.
5. Zoek Spaanstalige vrienden om mee te converseren.
6. Spaanse lessen op het internet kunnen een hulpmiddel zijn om de studieronde te verruimen.
7. Plan een reis naar een Spaanstalig land; dat motiveert om nog sneller de taal aan te leren.
8. Maak flashcards; deze kleine en handige kaartjes waar op de ene zijde het Nederlands staat en op de verso het Spaans.
9. Gebruik een mnemotechniek waarbij je woorden associeert met iets in het Nederlands.
Vb. populair kookprogramma = pokoo of poco in het Spaans.
10. Praat tegen jezelf in het Spaans; dit is helemaal niet belachelijk. Je kent pas een taal als je in deze taal begint te denken.
11. Blijf zoveel mogelijk in contact met het Spaans, alle middeltjes zijn goed.
12. Lees Spaanse boeken en magazines; ook al begrijp je niet alles, je associeert automatisch zinscon- structies en vervoegingen.
13. Stel het leren van een taal niet uit; hoe jonger je eraan begint, hoe sneller het blijft plakken in de grijze massa.
14. Gebruik trucjes en middeltjes om sneller en beter om te gaan met het denkvermogen.
15. Een vreemde taal leren verloopt over twee sporen, namelijk ‘studeren’ en ‘oefenen’. Daarbij is de kennis van woordenschat en grammatica zeer belangrijk. Accentueer steeds de communicatieve vaardigheden ‘luisteren, lezen en spreken’.

Hoe leer je snel een taal. 

Een andere taal leren kost tijd en moeite. En de eerste stappen zijn de moeilijkste.

Zet je in

Maar eens je een bepaald taalniveau bereikt hebt – als je een toegewijde student bent, heb je daar dagen en geen maanden voor nodig – wordt de studie niet alleen gemakkelijker, maar je kan je taalvaardigheden ook effectief gebruiken in het dagelijks leven.
Span je nu voldoende in en je wordt daar levenslang voor beloond.

Overwin de angst

Ben je bang dat anderen jou beoordelen als je een vreemde taal spreekt? En remt die stress je af? Vraag jezelf dan het volgende af: “Hoe voel ik me als iemand me op een gebrekkige manier in mijn moedertaal aanspreekt?
Vel ik een negatief oordeel over hem/haar of ben ik blij dat hij/zij moeite doet?”

Gebruik de taal vanaf de eerste dag

De beste manier om je door deze moeilijke eerste stappen te worstelen is de taal zoveel en zo snel mogelijk gebruiken. Dat doe je sneller als je de taal leert in het land waar deze wordt gesproken.
Leer je de taal thuis? Ga dan op zoek naar manieren om de taal te gebruiken en eraan blootgesteld te worden. Het is enorm belangrijk om zoveel mogelijk te spreken – maak je mond gewend aan het vormen van woorden. Maak gebruik van de media in de taal die je aan het leren bent. Met ondertiteling is ideaal. Zing mee met liedjes in deze taal. Alles verstaan hoeft niet, maar je raakt vertrouwd met de klanken.

Maak efficiënt gebruik van je geheugen

Er zijn twee dingen die je moet weten over je geheugen.
Ten eerste, je onthoudt beter wanneer je iets leert in een context. Als je woordenschat leert, moet je een manier vinden om een woord gemakkelijk te onthouden.
Het belang van herhaling is een tweede belangrijk element. Als je een uur zit te staren naar een grammaticatabel zal je minder vertrouwd raken met de inhoud ervan dan wanneer je er telkens een korte tijdsspanne aan besteedt.
Geheugenkaartjes en taalstudie-apps kunnen je helpen om dingen te memoriseren, vooral bij thuisstudie. Maar door woorden en zinnen afzonderlijk in te studeren, word je nog geen vloeiende spreker van een taal…

Ter plaatse leren

Als je een taal op een formele manier aanleert, leer je een ideale versie van die taal. Zo krijg je uiteraard de grammatica op orde, en grammatica is de ruggengraat van een taal. Maar zou je de taal niet liever op een meer authentieke manier willen spreken?
Studeren in het buitenland is de beste manier om zowel de essentiële structuren als de elementen uit de echte wereld onder de knie te krijgen.

Bron: Alex Hammond

In het echte leven spreken mensen anders dan in leerboeken of in kranten. Zelfs op televisie hoor je zelden de taal die men op straat spreekt.

Na deze inleidende uitleg vervolgen we met een reeks boeiende lessen. In deze lessenreeks zullen we ons verdiepen in de rijke taal en cultuur van de Spaanstalige wereld. Elke les is ontworpen om je taalvaardigheden aan te leren, vanaf het prille begin. Deze lessenreeks is bedoeld om het Spaans onder de knie te krijgen. Vooral beginnende leerlingen hebben baat bij deze lessenreeks.

 GA NAAR LES 1

Noot: deze 24-delige reeks Spaans leren is niet volledig. Er ontbreken nog tal van elementen om de perfectie te benaderen. Slaagt u deze lessen te voleindigen dan bent u op goede weg om een woordje mee te praten.

 TERUG NAAR STARTSCHERM 


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie!
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het nieuws op Tenerife.
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
spot_img
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

magazine

#275 MEI 2024

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

seb leeson consulting

weer

COLUMN GUY

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

spot_img