zaterdag, mei 18, 2024
HomeBlogNieuwsSPAANS FEESTKAMPIOEN
spot_img

SPAANS FEESTKAMPIOEN

Spaans feestkampioen is de titel die men opgeplakt krijgt als gemeente, indien men op jaarbasis het hoogst aantal feesten organiseert. En deze prijs gaat alvast naar de gemeente Los Realejos, een van de eenendertig gemeenten op Tenerife die bekend staat om zijn buitengewoon aantal festiviteiten.

Met een indrukwekkende 80 vieringen per jaar, wat neerkomt op één feest elke vier dagen, is Los Realejos de onbetwiste kampioen van festiviteiten in Spanje. Dit dorp, waar de banden tussen gemeenschap en traditie bijzonder sterk zijn, biedt een unieke blik op de culturele rijkdom van de gemeente en de enthousiaste levendigheid van de inwoners ervan.

Op elke hoek

Feesten zijn hier meer dan alleen een gebeurtenis; ze vormen de levensader van het dorp, waarbij elke viering diepgeworteld is in de lokale geschiedenis en tradities. Dit nodigt uit om dieper in te duiken in de wereld van de gebeurtenissen in Los Realejos, waar elke straathoek, elk plein en elke wijk zijn eigen verhaal en eigen festiviteiten heeft, van religieuze processies tot culturele festivals.

Het dorp met de meeste feesten in Spanje bevindt zich op Tenerife: er wordt elke vier dagen een feest gehouden. Dit dorp op Tenerife, waar gemeenschap en traditie onafscheidelijk zijn, springt er bovenuit met maar liefst 80 vieringen per jaar.

Om de vier dagen

Spanjaarden staan bekend om hun liefde voor goed eten en feesten, en Spanje zelf is beroemd om zijn festiviteiten, waarvan sommige wereldwijd bekend zijn zoals de Sanfermines of de Tomatina. Echter, het dorp met de meeste feesten van het land overtreft ze allemaal met een verbazingwekkende 80 vieringen per jaar, wat neerkomt op één om de vier dagen. Dat is de reden waarom de gemeente de titel Spaans feestkampioen krijgt opgespeld.

Dit bevoorrechte dorp is Los Realejos, op Tenerife, waar gemeenschap en traditie onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Met zijn steile straten als getuigen leven de inwoners hun festiviteiten met vuur en passie, waardoor elk evenement een unieke ervaring wordt.

Festiviteiten

De geschiedenis van Los Realejos is verweven met zijn talrijke wijken, elk met hun eigen tradities en feesten, sommige dateren van onheuglijke tijden. Volgens Manuel Jesús Hernández, een lokale historicus, gaan deze vieringen terug tot de oprichting van kapellen die aanleiding gaven tot de wijken en hun festiviteiten.

Het hart van deze festiviteiten klopt tijdens de Fiestas de Mayo, ter ere van het Kruis, alsook tijdens de vieringen gewijd aan de Maagd van Carmen, San Vicente en de Romería van San Isidro Labrador. Deze festiviteiten, voornamelijk verbonden met religieuze evenementen, hebben de tand des tijds doorstaan, gevoed door de liefde en toewijding van de inwoners.

Gewaardeerde feesten

Een van de meest embleematische feesten is die van de kruisen, beschouwd als cultureel erfgoed en waarvoor Los Realejos streeft naar internationale erkenning. Deze festiviteit, waarbij de buren van de straten El Medio en El Sol elkaar uitdagen in een schoonheidswedstrijd van kruisen, heeft zich in de loop der tijd ontwikkeld tot een uniek spektakel op het eiland.

Een andere opvallende viering is die gewijd aan de Virgen del Carmen, die de gemeenschap eeuwenlang heeft verenigd in haar toewijding aan de beschermheilige van de zeelieden. Van kinderfestivals tot romerias (processie-optochten), Los Realejos toont zijn waardering voor deze festiviteit op vele manieren.

Achter elke festiviteit staat een gezamenlijke inspanning van de gemeenschap, van samenwerking in de organisatie tot financiering van de vieringen. Hoewel de economische impact aanzienlijk is, met een significante impuls voor de lokale handel en de pyrotechnische industrie, ligt de ware waarde in het behoud van tradities en de eenheid van de gemeenschap. Nochtans zijn beide criteria oorzaak en aanleiding dat Los Realejos de titel Spaans feestkampioen wordt toebedeeld.

Guy Devos © Photography

  TERUG NAAR STARTSCHERM  


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie!
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het nieuws op Tenerife.
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
spot_img
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

magazine

#275 MEI 2024

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

seb leeson consulting

weer

COLUMN GUY

VIRUSSEN OP TENERIFE

HOPELOOS VERLIEFD

DE TIJD VAN TOEN

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

VOERTUIG NAAR TENERIFE

TE VEEL IS TE VEEL

HOE HOOG IS DE TEIDE?

spot_img