zaterdag, april 13, 2024
HomeBlogNieuwsSOS-KNOP OP DE TEIDE
spot_img

SOS-KNOP OP DE TEIDE

Veiligheid verdient meer aandacht. Na de dood van twee wandelaars en de redding van twee anderen die in extremis werden gered op de top van de Teide kondigt het Cabildo maatregelen aan om de veiligheid van wandelaars op grote hoogte te verbeteren. Er wordt geopteerd om een schuilplaats in te richten in de onmiddellijke omgeving van de kabelbaan en er wordt een SOS-knop op de Teide voorzien. De noodknop moet een directe verbinding garanderen met het hulpcentrum 112.   

Een SOS-knop die moet worden ingedrukt in geval van nood en het creëren van een schuilplaats nabij kilometerpaal 43 op de TF-21 in La Orotava zal gebruikt kunnen worden door zowel de leden van de reddingsteams als door degenen die getroffen worden door onheil en tegenspoed. Dit is een voorstel die werd voorgelegd door Blanca Pérez, Minister voor Milieu en Noodsituaties die moet bijdragen aan de veiligheid in het belangrijkste en meest bezochte natuurgebied op Tenerife.

Platte batterij

Één SOS-knop op de Teide en voor een gebied van 18.000 hectare is onvoldoende. Temeer omdat dit beschermde Parque Natural del Teide door bijna vijf miljoen bezoekers per jaar wordt bezocht. De minister is echter van mening dat er iets moet gebeuren. Aan deze rode knop voegt zij een protocol toe om een ruimte in de infrastructuur van de kabelbaan op te richten als toevluchtsoord voor zowel reddingsdiensten als voor de getroffenen. 

Afgelopen weekend was tragisch in het Teide Nationaal Park met de dood van twee Spaanse toeristen tijdens het wandelen. Beiden zestigers, een vrouw uit Lugo en haar partner uit Huelva stierven vermoedelijk aan hypothermie (onderkoeling). Ze werden vrijdagochtend gevonden in de buurt van de Pico Viejo. Hoogstwaarschijnlijk hebben ze de hulpdiensten niet kunnen bellen omdat de batterij van de mobiele telefoons leeg was. 

In de vroege uren op 1 december werden er twee Oostenrijkse burgers opgepikt die zich in de buurt van de kabelbaan bevonden met symptomen van onderkoeling en uitdroging.

Lastig en moeilijk wandelpad

De operatie was kostbaar en duurde ongeveer acht uur. De reddingswerkers rustten samen uit met de getroffenen in een ruimte die momenteel is ingericht voor het opslaan en verwijderen van afval. Het is de bedoeling om deze ruimte in te richten als vaste schuilplek voor potentiële slachtoffers en hun redders. 
Er komt ook een schuilplaats in de Altavista Shelter, in het bovenstation La Rambleta, een plek die al jaren gesloten is. Er is 1,2 miljoen euro opgenomen in de begroting voor 2024 voor de inrichting en de organisatie van dit noodplan. Naar alle verwachting wordt de aanbesteding van het contract in januari ’24 opengesteld.

De sendero naar de Pico Viejo is zonder twijfel het moeilijkste en technisch het meest veeleisende wandelpad in het hele Nationale Park. Het is een van de minst bewandelde paden omdat wandelaars meer fysieke inspanning moeten leveren in vergelijking met de sendero die via de Montaña Blanca naar de Teide loopt. Welke wandelpaden er nog meer bestaan om het hoogste punt te bereiken, kan HIER gelezen worden.


TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

WIJN OP TENERIFE

VIJGEN OP HET MENU

seb leeson consulting

weer

EEN ZONNIGE KERST

KOUDEPUT BOVEN CANARIAS

COLUMN GUY

OUD EN VOL VERLANGEN

VERBODEN VOOR JONGEREN

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

spot_img