dinsdag, november 28, 2023
spot_img
HomeBlogWeer & KlimaatSOORTEN WEERALARM

SOORTEN WEERALARM

Het weer op en rond de Canarische Eilanden kan alle kanten op en soms loopt het wel eens de spuigaten uit. Te veel weer van eenzelfde soort accumuleert en wordt gevaarlijk voor mens en dier. Daarom verwittigt de overheid, samen met het nationaal meteorologisch instituut Aemet met toepasselijke alertas. Dan pas verschijnen er waarschuwingen en berichten pers en sociale media met weeralarmen die moeten duiden op gevaarlijke toestanden. 

Er bestaan er een aantal weeralarmen en deze onderscheiden zich vooral in het type weer dat eraan komt. Kustalarm, wind- & stormalarm, hitte-alarm, regen- en sneeuwalarm zijn de alarmsoorten die we op dit eiland kunnen verwachten. Dit zijn algemene meldingen voor elk volledig eiland waarvan specifieke locaties het doel kunnen zijn.

Klimaatzones

Het weer verschilt van locatie tot locatie; dat merken wij het hele jaar door op. We weten alvast dat er zich op Tenerife alleen, een vijftal weerzones kunnen onderscheiden worden. Het verschil tussen noord en zuid dat zich vooral kenmerkt in temperatuur en vochtigheid. West en oost onderscheiden zich ook, niet zozeer in de uren zonneschijn maar wel in wind en vooral in de hevigheid ervan. Door een overheersende noordoostpassaat waait het bestendig over de oostkust terwijl er amper wind is over de westkust. Een vijfde klimaatzone strekt zich uit boven het hooggebergte en genereert er een bergklimaat, maar dat wist je al!

Alhoewel het niet in onze bedoeling ligt om een weerbericht te presenteren moeten wij de situatie wel gebruiken om dit artikel meer vorm te geven. Als de wind even van richting verandert is dit het sein om meteorologen aan het werk te zetten, want dan komt er een weersverandering. Herinner onze weerspreuk ‘Oost bloost, west niet best’.

Zes maanden zomer

Het weeralarm waar men vooral in het noorden schrik van heeft is de alarmfase Fenómenos Costeros. Deze kustverschijnselen duiden op een ruwe zeegang. Door stormachtige winden boven de oceaan worden er golven opgebouwd die 5 meter en hoger worden. Deze golven komen dan woest en alles verslindend aan land. Spectaculair ja, maar zeer gevaarlijk. Als je te dicht bij de waterlijn komt word je letterlijk en figuurlijk door het water verzwolgen. 

Naast dit kustalarm verschijnen er ook nog de regenalarmen. Men trekt nogal snel aan de alarmbel als het gaat regenen. Reden daarvoor is de topografie van het eiland met honderden bergflanken en duizenden barrancos want wanneer het gaat regenen verzamelt het hemelwater zich via de glooiingen en stroomt het in alle hevigheid naar beneden. Je komt dit niet graag tegen op een of andere wandeling.

Hitte-alarm verwacht je enkel in de zomer. Juist, en als de zomer op Tenerife zes maanden duurt dan is dit ook de periode waarop het meteorologisch instituut en de regering alarm slaat als de temperaturen de grens van 30 °C. overschrijden. Dan moet je maatregelen treffen die HIER staan beschreven.

Alarmniveau’s

En zo zijn er nog meer weeralarmen: sneeuw, stormen en orkanen, extreme temperaturen, stof in de lucht, lawines, nevels, dooi en koudegolven worden door het meteorologisch instituut met een vergrootglas bekeken. Alle weeralarmen of ‘alertas’ worden uitgevaardigd door het nationale weerinstituut Agencia Estatal de Meteorología (Aemet) en elk weeralarm heeft vier niveaus.
Groen: er bestaat geen enkele risico.
Geel: geen specifiek risico voor de bevolking, maar dit is wel een waarschuwing van gemeenschappelijk belang. Een buitenactiviteit kan wel, letterlijk en figuurlijk, in het water vallen.
Oranje: er is een significant risico en daarbij kunnen bepaalde activiteiten niet doorgaan op gevaar voor lichamelijke schade. Zwemmen in zee is hier een voorbeeldige toepassing.
Rood: het weer genereert ongewone meteorologische verschijnselen met uitzonderlijke intensiteit waarbij de bevolking ernstig gevaar kan lopen. Bijkomend wordt het gebied, de intensiteit en de duurtijd gedetermineerd. Alle weeralarmen en hun fases worden ook in duidelijke pictogrammen weergegeven en gepubliceerd via diverse mediakanalen.

Weeralarmen worden door Aemet redelijk snel geactiveerd, tot veiligheid van iedereen. Alle weervormen die even afwijken van een normaal zonnig en zomers patroon komen onmiddellijk in een of andere alarmfase terecht. Veiligheid voor alles, zo denkt de overheid daarover!

TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Reclame -spot_img

POPULAIR

- Reclame -spot_img

COLUMN GUY

GELUK OP EEN EILAND

WIJ ZIJN DE PINEUT

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img
- Reclame -spot_img

WEETJES