zaterdag, mei 18, 2024
HomeBlogWeetjesSNELWEG VERSUS TREIN
spot_img

SNELWEG VERSUS TREIN

Raar volk die Canariërs, maar desondanks blijven ze allervriendelijkst en charmant. 
Ook de politieke leiding van Tenerife valt onder deze categorie, alhoewel deze mensen andere katten te geselen hebben. 

In het verleden reeds verklaarde de vice-voorzitter van de eilandraad, Aurelio Abreu, dat elk project in verband met treinverbindingen voor hem en zijn politieke fractie PSOE geen prioriteit is en dat dit in de nabije toekomst ook geen voorrang zal krijgen.
Daarvoor staan er meer dringende realisaties op het programma; denk maar aan de ringsnelweg en de dringende aanpassingen van de TF-5 tussen Santa Cruz en La Laguna waar er dagelijks 25.000 voertuigen voorbijflitsen.

Hakkelend project

Als Minister van Huisvesting en Stedelijk Beleid zijn er belangrijkere prioriteiten dan ‘zomaar’ voor een treinverbinding tussen het noorden en het zuiden te kiezen. Adequaat openbaar vervoer met tram en bus is er een van, ook de verdere uitbouw en ontwikkeling van ziekenhuizen en universiteiten staat daarboven.
“Als we in staat zijn om dit te bereiken, ben ik ervan overtuigd dat een treinverbinding geen prioriteit mag zijn”, voegde hij eraan toe.

In dit hakkelend project staat de laatste fase, jawel, de verbinding Trén del Sur tussen Candelaria en Santa Cruz en de noordelijke verbinding tussen La Laguna en Tacoronte, helemaal beschreven. Eenmaal dit is goedgekeurd kan de financiering opgestart en gekoppeld worden aan een meerjarenplan.

3 miljard euro

Hierboven hebben wij gewag gemaakt van een enorme investeringskost voor de aanleg van een spoornetwerk. Dat er belangrijkere prioriteiten zijn dan een treinverbinding tussen het noorden en het zuiden, is voor iedereen duidelijk. Enkel de voorzitter van de Canarische regering gelooft dat blijkbaar niet. Misschien heeft Aurelio Abreu ons liggen gehad en speelde hij een politiek spelletje.
Dat bewees de inschrijving van € 800.000 in de rijksbegroting van 2016. Dat budget ging op in plannen, ontwerpen, onderzoeken en research. Maar nog niet aan onteigeningen, daarvoor was het budget te laag.

Het budgetteringsplan stelt € 3 miljard voor als kostenplaatje voor het volledige treinproject. Jawel, drie met negen nullen of 3.000.000.000.

Trajecten

De eerste grote fase moet de hoofdstad verbinden via Santa María del Mar met Candelaria maar wanneer de eigenlijke werken zullen aanvangen kan de President Carlos Alonso niet zeggen. Het milieueffectenrapport is nog niet afgewerkt en veel zal afhangen van dit document. Daarna moet ook nog bekeken worden of er tot een samenwerking kan worden gekomen tussen de eilandregering en de ‘centrale executieve’ die de financiering regelt. Nog niet voor vandaag, dus.

De zuidelijke treinverbinding zal Santa Cruz met Las Américas verbinden via de stations Santa María del Mar, Candelaria en San Isidro. Dat is min of meer het traject dat de buslijnen 110 en 111 volgen.
Is men op dit traject dan toch de luchthaven Reina Sofia vergeten?

Het eerste stuk spoorlijn tot in Candelaria zal 16 kilometer lang zijn, er zal 10 kilometer in een tunnel of onderdaks en 1,1 km over viaducten gespoord worden.

Een zuidelijke spoorlijn alleen is niet genoeg, er komt ook nog een noordelijke treinlijn. Santa Cruz wordt daar met Tacoronto verbonden; direct en zonder stopplaatsen. Dit project wordt enkel maar vernoemd; er staan geen directe acties op deze planning.

Prestigeproject

Wij kunnen besluiten met een reactie van een lezeres.
Een trein lijkt me enorme geldverspilling. Je gaat iets sneller van A naar B, maar daarvoor de hele natuur overhoopgooien? Beter is de huidige busverbindingen tussen noord en zuid te intensifiëren. ’s Avonds laat en ’s morgens heel vroeg is de dienstregeling erg magertjes.

Volgens ons ziet de eilandregering het treinproject vooral als een mogelijkheid voor de werkgelegenheid op de korte termijn. Of als een prestigeproject, dat kan ook … maar voor ons hoeft het niet. Hopelijk blijft het bij een bevlieging.
Maar geen nood, als de realisatie van een treinverbinding evenveel tijd in beslag neemt als het aanleggen van de snelweg rond het eiland dan hebben wij geen haast, want na twintig jaar is dit laatste nog geen feit.

Photo: Canary Islands Maglev © Planungsgesellschaft IBV/IFB

TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
spot_img
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

magazine

#275 MEI 2024

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

seb leeson consulting

weer

COLUMN GUY

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

FEESTDAGEN 2018

PALMBOMEN OP TENERIFE

spot_img