donderdag, juni 13, 2024
HomeBlogNieuwsSNELLER EN BETER MET TITSA-APP
spot_img

SNELLER EN BETER MET TITSA-APP

Als je de bus neemt op Tenerife stap je op een voertuig van de maatschappij Transportes Interurbanos de Tenerife, in de volksmond Titsa genoemd. Een buskaartje aanschaffen hoeft al een tijdlang niet meer. In deze tijden wordt er vooral ingezet op de web-technologie en op deze manier kan iedereen veilig en snel gebruik maken van het openbaar vervoer.

De bus- en tramkaart Tenmás is een, al of niet oplaadbare, chipkaart die alle andere vervoersbewijzen vervangt. De kaart heeft geen vervaldatum en zal voor veel mensen een paar extra voordelen bieden. De technologie is gebaseerd op contactloos betalen en op deze manier zullen wachtende passagiers aan een bushalte sneller kunnen opstappen.
Het gebruik is eenvoudig. Als je de bus opstapt houd je de kaart tegen de lezer en bij het uitstappen doe je dit nog een keer. Zo weet het systeem hoelang je op de bus zat en welk traject je hebt afgelegd. Op deze manier betaal je enkel voor de afgelegde kilometers en niet meer voor het traject van de buslijn. Op een tramlijn gelden er vaste prijzen per traject en daardoor betaal je steeds bij het opstappen.
De Tenmás-kaarten kunnen aangeschaft worden in alle kantoren van Titsa (bus) en Tranvía (tram), aan de kiosken en tabakszaken op het ganse eiland en aan de verdeelautomaten die in tram- en busstations zijn opgehangen.

Als je bovendien je kaart registreert op de website van Ten+ kun je deze op dit platform ook opladen. Het saldo van de kaart kun je telkens weer bekijken als je je kaart gebruikt voor de betaling van een rit. Op de tram is dit bij het betalen als je opstapt, bij de bus is dit bij het betalen vooraleer je afstapt.
Let op, door de softwarematige verwerking is er een wachttijd van 6 tot 8 uur vooraleer je de kaart kunt gebruiken nadat je de kaart hebt opgeladen.

Als het saldo op de Tenmás-kaart ontoereikend is zal je de toegang tot de tram geweigerd worden door de wattman omdat het betaalsysteem wordt gebruikt bij het opstappen. Bij de bus betaal je pas bij het afstappen en daar heeft men rekening mee gehouden. Bij een ontoereikend saldo kun je het verschil in klinkende munt bijpassen aan de buschauffeur.

De kaart kan gebruikt worden op alle lijnen die bediend worden door Titsa, Tranvía en Transportes La Esperanza.
Er bestaan drie soorten. De eenvoudige kaart waarop een vast bedrag is gezet, de oplaadbare kaart waarop jij een bedrag opzet en een gepersonaliseerde kaart, die je op voorhand moet bestellen. 
Ik ben ervan overtuigd dat oplaadbare kaart die je voor een vast bedrag kunt aanschaffen voor veel toeristen en overwinteraars de oplossing zal zijn.

Het minimumbedrag om een kaart opnieuw op te laden, werd eind oktober 2020 verlaagd van € 5,00 tot € 2,00.  Op deze manier wil de Canarische minister van Mobiliteit het gebruik van het openbaar vervoer stimuleren. Opladen kan in kantoren van busstations en via het netwerk van meer dan 500 verkooppunten op Tenerife.
Het is de bedoeling om verplaatsingen met het openbaar vervoer op het eiland te aan te moedigen en betaalbaar te houden.
Daarbij wordt vooral gedacht aan de toeristen, en mensen die slechts af en toe gebruik van maken van het openbaar vervoer.

Wat er ook is veranderd is de vervaldatum. De TenMas-kaart is een jaar geldig als de kaart werd aangekocht in een van de lossen verkooppunten, zoals shops, winkels en benzinestations, maar wie zijn kaart oplaadt bij een van de grote busstations, krijgt nu vijf jaar de tijd om het saldo op te maken. De grote busstations liggen in Costa Adeje, Los Cristianos, San Isidro, Puerto de la Cruz, Santa Cruz de Tenerife en La Laguna.

En klap op de vuurpijl is de lancering van een nieuwe mobiele applicatie waarmee gebruikers hun busritten kunnen personaliseren en daardoor stipte en specifieke informatie kunnen ontvangen over de buslijnen die ze nemen.
Deze nieuwe tool stelt de gebruiker in staat om relevante up-to-date-informatie op te vragen de buslijnen, het uurrooster, de stiptheid en zelfs indien er zich incidenten voordoen.

De nieuwe Titsa-app, die compatibel is met zowel Android, als met iOS, stelt de gebruiker in staat om bepaalde buslijnen als favorieten te markeren om real time meldingen of waarschuwingen te ontvangen die van invloed zijn op hun reisschema.

Een nuttige website om de juiste buslijn te vinden staat HIER. De website van Titsa kun je HIER raadplegen.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
spot_img
spot_img
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

magazine

#276 JUNI 2024

#275 MEI 2024

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

seb leeson consulting

weer

COLUMN GUY

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

VIDEO LUCHA CANARIA

WANORDE

spot_img