maandag, april 22, 2024
HomeBlogSLECHTE WEGEN
spot_img

SLECHTE WEGEN

Als je op het eiland ooit met een voertuig rond reed dan weet je het wel; de banen op Tenerife zijn in een erbarmelijke staat. Meer zelfs, drie kilometer op de tien zijn ronduit gevaarlijk. Deze mededeling komt van het Dirección General de Tráfico (DGT), het departement dat verantwoordelijk is voor het verkeer in Spanje.

De wegen op Tenerife behoren tot de gevaarlijkste in Spanje en omdat hoge snelheden op gedeformeerde wegen leiden tot ongevallen heeft DGT Tenerife besloten om op deze partijen de snelheid digitaal te controleren. Er worden daarvoor 33 mobiele radars ingezet; zes vaste camera’s en 27 mobiele (verplaatsbare) eenheden zullen jouw en mijn snelheidsgedrag in de gaten houden. Meer, omdat blijkt uit enquêtes dat er op Tenerife bijzonder weinig boetes worden uitgeschreven omwille van overdreven snelheid in verhouding met andere verkeersdelicten, is dit een bijkomende reden om flitsacties te starten.

Als dit je kan helpen. De controles zullen uitgevoerd worden op de TF-5 ter hoogte van Guamasa (La Laguna) en aan de zogenaamde curve van El Sauzal. Dit zijn zwarte punten waar zich bij regen en ontij een hoog aantal verkeersongevallen voordoet. Ook op de TF-1 wordt geflitst; in Granadilla, ter hoogte van het afrittencomplex naar de luchthaven en in Las Caletillas (El Rosario). De vaste radarcontrole op de TF-13 (Vía Ronda) in La Laguna blijft behouden.

Te veel voertuigen (meer dan 700.000) op een kleine oppervlakte (2.034 km²) op slechts 2.000 kilometer wegennet, in combinatie met een slecht wegdek, moet tot problemen leiden. De verzadiging is nabij.

Zo nabij zelfs dat de eilandregering een overzichtskaart heeft laten maken met de risicogebieden waar je meer of minder kans hebt om een verkeersongeval te krijgen. Alle verkeersongevallen tussen 2010 en 2014 werden in kaart gebracht en dit resulteert in gevaarlijke en minder gevaarlijke rijwegen.
Specifiek werden er zes zwarte verkeerslocaties gedefinieerd; het op- en afrittencomplex van de TF-1 in San Isídro, de bocht van El Sauzal op de TF-5; het binnenrijden van La Esperanza op de TF-24, de rijweg tussen de Padre Anchieta en El Portillo; de TF-65 tussen San Miguel en Las Chafiras, de TF-66 weg tussen Valle San Lorenzo en Las Galletas, voornamelijk het deel dat door Guaza loopt en het gebied tussen Guamasa y Los Naranjeros op de TF-152 tussen La Laguna en El Sauzal.

TF-65 scoort met 157 het hoogst aantal incidenten, de bocht in El Sauzal heeft er 86, gevolgd door de TF-66 met 84 ongevallen. Op de TF-1 ter hoogte van San Isídro staat de teller op 55, de TF-152 op 39 en de TF-24 op 17. Deze zwarte plekken komen ieder jaar opnieuw in de telling voor en verstevigen de visie van gevaarlijke locatie.
Daarbij vallen steeds een groot aantal licht- en zwaargewonde personen. Dodelijke slachtoffers verminderen naarmate de jaren vorderen. In 1998 waren er 77 doden in het verkeer te betreuren, in 2013 was dit cijfer spectaculair gedaald tot 12.

Verder staan op de kaart nog 26 rode punten ingekleurd waar de verkeersveiligheid aanzienlijk kan verbeterd worden en waar het rijgedrag van de bestuurders moet aangepast worden.
Eigenaardig genoeg gebeuren 60% van de verkeersongevallen op secundaire wegen, terwijl slechts 40% accidenten op snelwegen voorvalt.
Bij 61% van de ongevallen was de bestuurder verantwoordelijk, bij 18,4% was de toestand van het wegennet de boosdoener, 18,7% was te zoeken bij externe oorzaken en 2% had te maken met een technisch mankement.

Misschien kun je onderstaande kaart even van dichtbij bekijken.
Rij veilig, pas steeds je snelheid aan …

 

 

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Vorig artikel
Volgend artikel
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

GOFIO LEKKER EN GEZOND

WIJN OP TENERIFE

seb leeson consulting

weer

COLUMN GUY

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

WAAR EEN WIL IS

- Reclame -spot_img

WEETJES

spot_img