dinsdag, februari 20, 2024
HomeBlogNieuwsSLECHTE TIJD VOOR BANANEN
spot_img

SLECHTE TIJD VOOR BANANEN

De Canarische banaan, de plátano Canario, is een specifieke variëteit van bananen die wordt gekweekt op Tenerife, La Palma, La Gomera, en El Hierro. De westelijke Canarische provincie brengt bananen op de markt die worden gewaardeerd vanwege hun smaak en kwaliteit, en die een belangrijke rol spelen in de lokale economie.

Canarische bananen behoren tot de variëteit ‘Dwarf Cavendish’ (Musa acuminata), die kleiner is dan de ‘Cavendish’-bananen die wereldwijd worden geconsumeerd. Ze worden geteeld in plantages waar het klimaat en de bodemgesteldheid ideaal zijn voor bananenteelt. Veel zon en een subtropisch klimaat zijn de hoofdrolspelers in de bananenwereld, waardoor het fruit een zoete smaak en een romige structuur krijgt.

Slechte tijden

De bananenindustrie speelt een belangrijke rol in de economie van de Canarische Eilanden en biedt werkgelegenheid aan veel lokale bewoners. De export van Canarische bananen draagt bij aan de inkomsten van de eilanden. Maar er komen slechte tijden aan voor deze banaan. De zomer anno 2023 was de slechtste in dertig jaar, de prijzen schieten door het dak. 

Na de avocado- en aardappelperikelen staan de Canarische bananen middenin een klimaatoorlog. Extreme weersomstandigheden, zoals droogte en hittegolven hebben een negatieve impact gehad op de bananenteelt, waardoor de productie is afgenomen en de prijzen zijn gestegen. 

30 miljoen kilo

Kwekers en telers leven in een annus horribilis, beleven kritieke momenten en telen met verlies. De bananenprijzen zullen naar verwachting stijgen, net zoals avocado’s en aardappelen de afgelopen maanden om diverse redenen in prijs zijn gestegen.

De Canarische Eilanden exporteren elke week 500 containers bananen het Spaanse vasteland. Een kwart van deze lading komt uit het zuiden van Tenerife, met Guía de Isora en Arona als de onbetwiste voortrekkers, met respectievelijk 10% en 7%. Dat vertaalt zich in een hoeveelheid van 25 tot 30 miljoen kilogram bananen per jaar die gekweekt worden op ongeveer duizend hectare, voornamelijk in het gebied La Estrella tot aan de zuidelijke snelweg.

Meer bananen, lagere prijzen

Het is een feit dat een paar jaar geleden de bananencyclus een volledig jaar, twaalf maanden, duurde. De stijging van de temperaturen heeft de kweektijd verminderd, wat meer productie betekent, een groter aanbod op de markt en dus een daling van de prijzen. Maar er is geen prijsdaling op te merken. Loonstijgingen, meer kosten op de werkvloer en vooral de transportkosten die gevoelig zijn gestegen, stuwen de prijs de hoogte in om dit verlies om te compenseren.

Het is niet duidelijk of de prijzen van de Canarische banaantjes in de toekomst zullen blijven stijgen. De klimaatverandering en de brandstofprijzen zullen waarschijnlijk een impact hebben op de bananenteelt, anderzijds zijn de prijzen onderhavig aan economische stelling ‘vraag en aanbod’.  
Er worden ook maatregelen genomen om milieuvriendelijke teeltpraktijken te bevorderen om aldus de impact op het milieu te verminderen, maar dat kan niets veranderen aan de overproductie, die de prijzen kelderen.

TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

#270 DECEMBER 2023

#269 NOVEMBER 2023

- Reclame -spot_img

gastronomie

VIJGEN OP HET MENU

MOJO EN GOFIO

seb leeson consulting

weer

EEN ZONNIGE KERST

KOUDEPUT BOVEN CANARIAS

COLUMN GUY

DE TIJD VAN TOEN

OUD EN VOL VERLANGEN

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

WEBCAM LOS CRISTIANOS

PIRAMIDEN VAN GÜÍMAR

TAJINASTES

spot_img