zaterdag, februari 24, 2024
HomeBlogNieuwsSLECHTE BANK
spot_img

SLECHTE BANK

Sareb (in het Spaans Sociedad para la gestión de de Activos procedentes de la Reestructuración Bancaria), ook bekend als de ‘slechte bank van Spanje’, is een naamloze vennootschap die werd opgericht om de financiële en vastgoedactiva van vier Spaanse financiële entiteiten te beheren die in de crisisperiode werden genationaliseerd. De groep bestaat uit 55% privaat en 45% publiek kapitaal.

Deze zogenaamde ‘slechte bank’ is een van de grootste bezitters van leegstaand onroerend goed in het zuiden van Tenerife. Dit is meteen de regio die bovenaan de lijst van thuislozen staat. Dit zijn mensen die zich om een of andere geen onderdak kunnen verschaffen en op straat, in busjes, caravans of in hutjes leven.

Recessie

Terwijl dit bankorgaan eigenaar is van 279 leegstaande woningen op Tenerife, leven er 984 mensen op straat. Dit zijn de meest recente cijfers van Cáritas Diocesana de Tenerife. Onbewoond vastgoed en daklozen hebben op het eiland, gelijklopende cijfers.

Sareb is niet echt een bank, maar een orgaan dat werd opgericht in 2012 en voor 50,14 procent in handen van de centrale overheid. Sareb is het resultaat van de reddingsoperatie van de Europese Unie, dat ontstond als gevolg van de economische crisis van 2008.

In tegenstelling tot andere staten, zoals Ierland of Griekenland, werd Spanje niet volledig ingepakt, maar werd het door Brussel gedwongen om 50.781 miljoen euro te accepteren om banken die dreigden om te vallen te saneren. 

Groot-vastgoed-bezitter

Op deze manier werd Sareb, met EU-fondsen, opgedragen om vastgoedactiva van banken en spaarbanken te verwerven die verband hielden met onbetaalde of risicovolle leningen en kredieten, om aldus financiële instellingen te helpen. Het is echter duidelijk dat de uiteindelijke rekening, als die er is, betaald zal worden door de Spaanse staat. Dat wil zeggen, door zijn burgers.

Sareb kocht in totaal 200.000 bezittingen, allemaal betaald door de staatskas. Van dit immense aantal eigendommen bevinden zich 279 vastgoedpanden in de zuidelijke Tenerfiaanse regio. De overgrote meerderheid daarvan ligt in de gemeenten Granadilla de Abona (109) en Adeje (86), gevolgd door Arona (40). In San Miguel de Abona zijn er veertien woningen eigendom van Sareb, terwijl er in Arico en in Güímar telkens elf zijn en in Candelaria acht.
In gemeenten Vilaflor de Chasna, Santiago del Teide en Guía de Isora zijn er geen Sareb-eigendommen.

Krakers

De nieuwe wetgeving op het gebied van huisvesting, goedgekeurd door de Canarische regering, de zogenaamde coalitieregering, biedt meer speelruimte en geeft de gemeenten speelruimte om vastgoed onder bankbeslag toe te wijzen voor sociale verhuur of voor verkoop. 
Dit alles stuit echter op een aantal obstakels die eerst moeten worden opgelost. Een ervan is dat krakers uit deze woningen moeten worden gezet en op de Canarische eilanden blijkt dit moeilijk uit te voeren en vooral, de procedure is heel complex.

TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Vorig artikel
Volgend artikel
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

#270 DECEMBER 2023

#269 NOVEMBER 2023

- Reclame -spot_img

gastronomie

VIJGEN OP HET MENU

MOJO EN GOFIO

seb leeson consulting

weer

EEN ZONNIGE KERST

KOUDEPUT BOVEN CANARIAS

COLUMN GUY

WAT IS HET FIJN OP TENERIFE!

CARRERA POR LA VIDA

LENTE OP HET EILAND

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

KIEZEN OF DELEN

OVERDAAD SCHAADT

- Reclame -spot_img

WEETJES

TENERIFE EN DE OCEAAN

WEBCAM PLAYA LA ENRAMADA

SPAANSE WOORDEN

spot_img