zaterdag, april 13, 2024
HomeBlogWeer & KlimaatSLECHT WEER OP TENERIFE
spot_img

SLECHT WEER OP TENERIFE

De Canarische Eilanden worden soms aangevallen door polaire luchtmassa’s en door depressies die in de nabijheid voorbijtrekken. Deze lagedrukgebieden bestaan uit koude lucht en bevatten veel vocht. Met weerdipjes uit het verleden in het geheugen moeten we toch eens nader bekijken hoe het komt dat een subtropisch eiland een aantal dagen per jaar ondergedompeld wordt in een ijskoude douche. Slecht weer op Tenerife is een realiteit, meer in het noorden dan in het zuiden, waar dit eerder sporadisch voorkomt.

Voor alle duidelijkheid, dit is geen weerbericht maar een informatief artikel dat meer uitlegt geeft waarom de eeuwige lente het op Tenerife soms laat afweten.

Het weer op Tenerife wordt in hoofdzaak bepaald door de plaats waarvan een bepaalde luchtmassa vandaan komt; deze locatie noemen wij het brongebied.
Polaire lucht is een luchtsoort waarvan het brongebied in gematigde breedtes ligt. De benaming is verwarrend omdat het brongebied niet in de poolstreken ligt, zoals dat bij arctische lucht het geval is. De grens van polaire lucht met de arctische lucht noemen wij het arctische front, terwijl de begrenzing met tropische lucht het polaire front wordt genoemd.

Polaire joekel

Zowel in arctische lucht als in continentaal polaire lucht komen tijdens de winter zware sneeuwbuien voor. En deze luchtmassa kan massaal naar het zuiden trekken. Voor sneeuw op zeeniveau is het op Tenerife uiteraard veel te warm, maar op hogergelegen delen is het prijs.

Maritiem polaire lucht wordt aangevoerd over zee en is daardoor vochtig. Daardoor neemt de kans op buien sterk toe terwijl meegevoerde lagedrukgebieden voor sterke wisselingen van windrichting en windkracht kunnen zorgen. Wat ons op Tenerife kan overkomen is ongezien en eerder ongewoon. Wanneer dergelijke joekel van polaire oorsprong in de wintermaanden over ons heen trekt duiken de temperaturen in vrije val en daalt de sneeuwgrens gevoelig.

Inversielaag

Ook het meteorologisch instituut Aemet (Agencia Estatal de Meteorología) kondigt dan een verhoogd alarmpeil af, eerst code geel, dan oranje, … je kent dat wel! Dan worden er wegen afgesloten voor verkeer, worden er voorzieningen genomen tegen felle wind en overdadige regenval en worden er avisos gepubliceerd. Dan is er sprake van slecht weer op Tenerife.

Dit turbulente weer wordt veelal voorafgegaan door instabiliteit. Door de ijskoude bovenlucht kan de warme onderliggende lucht vrij stijgen tot ongekende hoogtes en dat is de oorzaak dat torende onweerswolken of Cumulonimbussen regelmatig de revue passeren. Normaal groeien cumuluswolken niet verder omdat de luchtmassa rond de eilanden niet hoger stijgt dan pakweg 1.500 meter door de constante aanwezigheid van een inversielaag.

Wegen afgesloten

Het kan sneeuwen daarboven en regenen in lager gelegen gebieden en zelfs in de kuststreken. Goed voor de natuur, minder goed voor de toeristen.
Ook de wind kan voor wat problemen zorgen. In een vergelijkbare situaties kan de wind hard uithalen en kan de temperatuur overdag zakken tot onder het vriespunt in Izaña.

Trek vooral niet de bergen in om van de sneeuw te genieten. De regering geeft veelal opdracht om alle toegangswegen naar besneeuwde locaties af te sluiten om aldus onnodige risico’s uit te sluiten. Een verstandige keuze want ongevallen, waarvan de oorzaak mede te wijten zijn aan slechte weersomstandigheden, zijn snel gebeurd. In dergelijke gevallen kunnen we spreken over slecht weer op Tenerife.


TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

WIJN OP TENERIFE

VIJGEN OP HET MENU

seb leeson consulting

weer

EEN ZONNIGE KERST

KOUDEPUT BOVEN CANARIAS

COLUMN GUY

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

GRATIS UPDATE

TV-ONTVANGST OP TENERIFE

HUWEN OP TENERIFE

spot_img