donderdag, februari 22, 2024
HomeBlogNieuwsSEMANA SANTA BETEKENT VOLKSVERHUIZING
spot_img

SEMANA SANTA BETEKENT VOLKSVERHUIZING

Pasen nadert en de Heilige week is voor de Canariërs dé jaarlijks terugkerende periode waarop zij zich massaal gaan verplaatsen. Iedereen gaat gedurende deze week wel ergens naartoe en daardoor ontstaan de gevreesde files en verstoppen de wegen door het trechtereffect richting havens, toeristische regio’s en luchthavens, een jaarlijks terugkerend mobiliteitsprobleem.

Volksverhuizing

Pasen, samen met de zomermaanden en de kerstperiode, zijn de momenten waarop residentieel verkeer op gang komt. De concentratie op sommige dagen is dan zo intens dat er op bepaalde locaties bottlenecks ontstaan. Alles en iedereen komt in beweging, ook de duizenden campers en mobilhomes zoeken idyllische locaties op om er enkele dagen te genieten van moeder natuur. Mede door de familiebezoekjes, de ontspannende midweek-uitjes en daguitstappen, wordt het volledige eiland Tenerife tussen de woensdag en zondag van Pasen in beweging gezet.  

Verkeerssaturatie

Zo ontstaat er in Los Cristianos een mobiliteitspiek. Het saturatiepunt wordt overschreden en daardoor moeten de gemeentelijk overheid en het havenbestuur ingrijpen.  
Het havenbestuur heeft, samen met de gemeente Arona, Fred. Olsen en Armas, heeft een anti-blokkade plan in werking gesteld om het verkeer te versnellen, want straks, op woensdag en donderdag komt de echte volksverhuizing.
De eerste golf naar de westelijke eilanden La Gomera en La Palma is gestart en zal gisteren en vandaag ruim 9.200 passagiers en meer dan 2.600 voertuigen vervoeren. Deze cijfers worden verder aangedikt op woensdag en op Witte Donderdag.

Haven Los Cristianos

Vandaag zijn er vier afvaarten tussen 8.30 en 14.00 uur. De geschatte verplaatsing, volgens de havenautoriteiten, bedraagt 3.750 passagiers en 1.050 voertuigen. Beide rederijen Navieras Armas en Fred. Olson verwachten een honderd-procent-bezetting. Dit brengt een verhoogde mobiliteit teweeg van en naar de haven in Los Cristanos, die reeds langer onder een zware mobiliteitsdruk staat. Ernstige parkeerbeperkingen en een baantraject zonder alternatieven vergen een diepgaande coördinatie tussen alle betrokkenen (haven, rederijen, havenpolitie, plaatselijke politie en civiele bescherming) om constipatie in de mobiliteit op te vangen in het havengebied en in de gemeente Arona. Dat probleem hebben we eerder beschreven en dat kan HIER gelezen worden.

Actieprotocol

Het actieprotocol omvat permanente communicatie tussen de rederijen Fred. Olsen en Armas en de verantwoordelijken van de haven om de boardingprognoses permanent bij te werken, zodat de totale oppervlakte van de boarding esplanades optimaal kan worden benut. De havenpolitie en de plaatselijke politie zullen hun aantal effectieven opvoeren om de verwachte passagierstoestroom aan te kunnen.

De haven van Los Cristianos is een van de drukst bevaren havens van Spanje. Vooral de bestemming naar La Palma zit in de lift door het vulkaantoerisme dat is ontstaan door de Cumbre Vieja. Daardoor is het verkeersvolume is verdubbeld, maar het laat La Gomera voorgaan met meer passagiers. Ruim anderhalf miljoen passagiers zijn in 2022 in de haven van La Gomera aan of van boord gegaan, zo blijkt uit gegevens van de havenautoriteiten.

2023

Alle hoteluitbatingen die bij het overkoepelend orgaan Ashotel zijn aangesloten hebben samen, een week vóór de paasweek, een reserveringspercentage van 79,31%. De paasweek op Tenerife valt tussen 2 en 9 april. Dit cijfer ligt slechts drie procent lager dan het gemiddelde in de paasweek anno 2019, het referentiejaar vóór de pandemie.
De paasweek op Tenerife valt tussen 2 en 9 april.

Voor de andere eilanden van de westelijke Canarische provincie liggen de boekingen op La Palma op 73,17%, een zeer vergelijkbaar percentage met het onderzoek dat in 2019 werd uitgevoerd (76%) en vorig jaar voor dezelfde periode (75,69%).

La Gomera presteert positief, met boekingen voor de populaire vakantieweek die al 80,27% bedragen, iets minder dan twee procent dan dezelfde periode in 2019 (82%), maar twee procenten boven de prognose voor 2022 (78%).

El Hierro ten slotte heeft momenteel 80,7% boekingen genoteerd, wat ruim vier procent lager is dan Pasen 2019 (85%) en zeven procent lager dan vorig jaar (87%).

TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

#270 DECEMBER 2023

#269 NOVEMBER 2023

- Reclame -spot_img

gastronomie

VIJGEN OP HET MENU

MOJO EN GOFIO

seb leeson consulting

weer

EEN ZONNIGE KERST

KOUDEPUT BOVEN CANARIAS

COLUMN GUY

BESTE KLIMAAT TER WERELD

OUD EN VOL VERLANGEN

DE TIJD VAN TOEN

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

spot_img