zondag, november 27, 2022
spot_img
HomeBlogNieuwsSEMANA SANTA BETEKENT VOLKSVERHUIZING

SEMANA SANTA BETEKENT VOLKSVERHUIZING

Pasen nadert en de Heilige week is voor de Canariërs dé jaarlijks terugkerende periode waarop zij zich massaal gaan verplaatsen. Iedereen gaat gedurende deze week wel ergens naartoe en daardoor ontstaan de gevreesde files en verstoppen de wegen door het trechtereffect richting havens, toeristische regio’s en luchthavens, een jaarlijks terugkerend mobiliteitsprobleem.

Volksverhuizing

Pasen, samen met de zomermaanden en de kerstperiode, zijn de momenten waarop residentieel verkeer op gang komt. De concentratie op sommige dagen is dan zo intens dat er op bepaalde locaties bottlenecks ontstaan. Alles en iedereen komt in beweging, ook de duizenden campers en mobilhomes zoeken idyllische locaties op om er enkele dagen te genieten van moeder natuur. Mede door de familiebezoekjes, de ontspannende midweek-uitjes en daguitstappen, wordt het volledige eiland Tenerife tussen de woensdag en zondag van Pasen in beweging gezet.  

Verkeerssaturatie

Zo ontstaat er in Los Cristianos een mobiliteitspiek. Het saturatiepunt wordt overschreden en daardoor moeten de gemeentelijk overheid en het havenbestuur ingrijpen.  
Het havenbestuur heeft, samen met de gemeente Arona, Fred. Olsen en Armas, heeft een anti-blokkade plan in werking gesteld om het verkeer te versnellen, want straks, op woensdag en donderdag komt de echte volksverhuizing.
De eerste golf naar de westelijke eilanden La Gomera en La Palma is gestart en zal gisteren en vandaag ruim 9.200 passagiers en meer dan 2.600 voertuigen vervoeren. Deze cijfers worden verder aangedikt op woensdag en op Witte Donderdag.

Haven Los Cristianos

Vandaag zijn er vier afvaarten tussen 8.30 en 14.00 uur. De geschatte verplaatsing, volgens de havenautoriteiten, bedraagt 3.750 passagiers en 1.050 voertuigen. Beide rederijen Navieras Armas en Fred. Olson verwachten een honderd-procent-bezetting. Dit brengt een verhoogde mobiliteit teweeg van en naar de haven in Los Cristanos, die reeds langer onder een zware mobiliteitsdruk staat. Ernstige parkeerbeperkingen en een baantraject zonder alternatieven vergen een diepgaande coördinatie tussen alle betrokkenen (haven, rederijen, havenpolitie, plaatselijke politie en civiele bescherming) om constipatie in de mobiliteit op te vangen in het havengebied en in de gemeente Arona. Dat probleem hebben we eerder beschreven en dat kan HIER gelezen worden.

Actieprotocol

Het actieprotocol omvat permanente communicatie tussen de rederijen Fred. Olsen en Armas en de verantwoordelijken van de haven om de boardingprognoses permanent bij te werken, zodat de totale oppervlakte van de boarding esplanades optimaal kan worden benut. De havenpolitie en de plaatselijke politie zullen hun aantal effectieven opvoeren om de verwachte passagierstoestroom aan te kunnen.

De haven van Los Cristianos is een van de drukst bevaren havens van Spanje. Vooral de bestemming naar La Palma zit in de lift door het vulkaantoerisme dat is ontstaan door de Cumbre Vieja. Daardoor is het verkeersvolume is verdubbeld, maar het laat La Gomera voorgaan met meer passagiers. Bijna anderhalf miljoen passagiers zijn in 2021 in de haven van La Gomera aan of van boord gegaan, zo blijkt uit gegevens van de havenautoriteit.

TERUG NAAR STARTSCHERM

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
close
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van twee boeken, talloze artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Reclame -spot_img

POPULAIR

- Reclame -spot_img

COLUMN GUY

IK KOM ERAAN

VERDRINKINGEN

HOPELOOS VERLIEFD

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

AUTO HUREN OP TENERIFE

GEVAARLIJKE BLAUWE DRAKEN

HET LOT VAN WALTER