dinsdag, september 28, 2021
spot_img
HomeBlogNieuwsSEISMISCHE ACTIVITEIT OP LA PALMA

SEISMISCHE ACTIVITEIT OP LA PALMA

Met het oog op de toename van de seismische activiteit op La Palma heeft het Canarische Ministerie van Openbaar Bestuur, Justitie en Veiligheid het Wetenschappelijk Comité (PEVOLCA) bijeengeroepen om de situatie te evalueren en desgevallend noodmaatregelen moet nemen. Het comité kwam tot de vaststelling dat er geen direct gevaar is voor de bevolking, maar besliste om de alarmstatus voor de gemeenten Fuencaliente, Los Llanos de Aridane, El Paso en Mazo te verhogen van groen naar geel.

PEVOLCA stelt een alarmcode in als waarschuwingssysteem voor de bevolking op basis van vier kleuren, afhankelijk van het risico. In code geel worden de voorlichting aan de bevolking, de bewakingsmaatregelen en het toezicht op vulkanische en seismische activiteit geïntensiveerd. Op het huidige niveau houdt de activiteit geen verhoogd risico voor de bevolking in.

Het Wetenschappelijk Comité meldt dat er sinds 2017 in het zuiden van La Palma een abnormale seismische activiteit wordt geregistreerd, die sinds de zomer van 2020 is toegenomen met acht seismische zwermen. De laatste cluster, die zich op zaterdag 11 september liet voelen, was de hevigste, zowel wat het aantal (meer dan 400) betreft, als hun kracht. De zwaarste aardbevingen werden door de bevolking gevoeld.

De diepte van de aardbevingen, die normaal tussen 20 en 30 km liggen, is tijdens het verloop ervan afgenomen tot 12 km. De geochemische bewaking van vulkanische gassen brachten geregistreerde gegevens over de emissie van Helium-3, die de magmatische aard van dit proces bevestigen, met de hoogste waarde die in de afgelopen 30 jaar is geregistreerd.

Vandaag (14 september 2021) om 07.00 uur lokale tijd trilde de aarde opnieuw op La Palma, ten zuiden van El Paso. Met een kracht van 3,9 op de schaal van Richter en op een diepte van 9 kilometer. Er werd geen schade aangericht en niemand werd gewond.

Gezien de seismische ontwikkeling van de voorbije dagen zullen alle significante veranderingen en resultaten aan de bevolking worden meegedeeld via diverse kanalen. Er kan niet worden uitgesloten dat de seismische activiteit in de komende dagen zal toenemen, daarom wordt er gevraagd om aandacht te hebben voor de informatie die door de Civiele Bescherming wordt verstrekt.

Vertegenwoordigers van het Nationaal Geografisch Instituut (IGN), de Spaanse Nationale Onderzoeksraad (CSIC), het Vulkanologisch Instituut van de Canarische Eilanden (Involcan), het Staatsbureau voor Meteorologie (AEMET), het Spaans Instituut voor Oceanografie (IEO) en de Universiteit van La Laguna, alsmede de Veiligheidsdienst van de Delegatie Cabildo de La Palma, Subdelegatie en Insulair Directoraat van de Spaanse Regering op het eiland, namen deel aan het Wetenschappelijk Comité, dat werd gecoördineerd door het Directoraat-generaal voor Veiligheid en Noodsituaties van de Regering van de Canarische Eilanden.

Op 16 september meldt het El Instituto Volcanológico de Canarias (Involcan) dat er zich onder Cumbre Vieja een klein magmatisch reservoir bevindt met een volume van ongeveer 11 miljoen kubieke meter. Deze hoeveelheid magma komt in vergelijking dicht in de buurt met het watervolume in het reservoir van de Soria-dam, de grootste stuwdam van de Canarische Eilanden, namelijk 15.000.000 m³.

De aardbevingen komen voor met een zeer hoge frequentie en hebben grotere magnitudes dan die op El Hierro, en dat er ook een migratie van de aardbevingen naar de oppervlakte is. Opmerkelijk is de toename van de verhoging van het landoppervlak van 1,5 centimeter op maandag tot 6 centimeter op woensdag. Dat wijst op een proces met een zeer snelle dynamiek, die vrij energiek is.

Op 17 september 2021 registreerde Involcan bijna 21.000 aardbevingen in het gebied van de Cumbre Vieja vulkaan.
Het seismisch netwerk van de Canarische Eilanden, heeft dankzij het gebruik van automatische analysesystemen vanaf 01.00 uur op vrijdag 10 september tot donderdag 16 september om 19.00 uur ruim 20.650 aardbevingen geregistreerd in de onmiddellijke ondergrond van d Cumbre Vieja.
De seismische migratie verplaatst zich westwaarts en de oppervlakte groeit met 10 centimeter.
In de afgelopen jaren heeft de vulkaan Cumbre Vieja tien seismische zwermen gekend, waaronder de huidige, waarbij er een grotere dynamiek optreedt op dieptes die kleiner worden.

Vulkaan Cumbre Vieja is zeer energiek, maar ook minder explosief dan die van Teneguía en San Juan. In vier dagen heeft de vulkaan evenveel energie vrijgelaten als de vulkaan Tagoro – die actief werd in 2011 ten zuiden van El Hierro – in twee maanden tijd. In dit stadium kan nog niet worden uitgesloten of er in de komende dagen of weken nog sterkere activiteit zal worden geregistreerd.

De hevigste aardbeving had een kracht van 3,9 op de schaal van Richter. De trillingen die nu zes dagen duren, komen ook steeds dichter naar de oppervlakte. De eerste bevingen werden op een diepte van 20 kilometer onder het aardoppervlak geregistreerd, maar inmiddels gebeurt dat op een diepte tussen de vijf en acht kilometer. 

De afkondiging van vulkanisch risico en seismische activiteit door de Canarische regering

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
close
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van talloze artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Reclame -spot_img

POPULAIR

- Reclame -spot_img

COLUMN GUY

COLUMN KIM

‘S LANDS WIJS

WAAR EEN WIL IS

- Reclame -spot_img

WEETJES