donderdag, juli 18, 2024
HomeBlogWeetjesSCHROOTVOERTUIGEN OP TENERIFE
SEB LEESON LEGAL GROUP

SCHROOTVOERTUIGEN OP TENERIFE

Schrootvoertuigen op Tenerife vind je overal, in alle vormen en in elk hoekje van het plattelandsdecor worden ze achtergelaten. We kijken al lang niet meer op als we geconfronteerd worden met het feit dat er op Tenerife 820 voertuigen per 1.000 inwoners – inclusief minderjarigen en ouderen die al lang niet meer autorijden – beschikbaar zijn.

We schrikken al lang niet meer over het feit dat al deze voertuigen na elkaar een file vormen van 3.360 kilometer en we halen onze schouders op als we te weten komen dat er maar 1.550 kilometer rijwegen op het eiland zijn. Dit zijn criteria die niet te verzoenen zijn met normale omstandigheden.

2.200 zombievoertuigen

Deze gegevens zijn niet alleen een rechtstreekse oorzaak van een sputterende mobiliteit en van de vervelende lange files die her en der dagelijks op de snelwegen ontstaan, maar ze zijn ook de aanleiding van de parkeerproblemen die zich op en langs de openbare weg voordoen. 

Het overvolle wagenpark genereert echter ook een ander probleem. Voertuigen die door de eigenaars worden achtergelaten is een oud probleem dat het eiland treft, maar is sterk toegenomen, vooral sinds de pandemie en door de opsluiting inflatoire toestanden die op vandaag de wereld gijzelen.
Er bevinden zich op vandaag ruim 2.200 achterlaten voertuigen op de openbare weg en nochtans is de procedure voor de verwijdering en uitschrijving uit het verkeer van een voertuig kosteloos. Dat hebben wij reeds beschreven in dit artikel.

Schrootkampioenen

Het zuiden van Tenerife is een van de plaatsen waar het probleem van achtergelaten voertuigen het hardst woedt. Het industrieterrein van Las Chafiras is de kampioen met ruim 200 gedumpte voertuigen. Een paar kilometer verderop, in en rond Guargacho staan er nog eens 50 automobielen waarvan de eigenaars adios hebben gezegd.

Schrootvoertuigen op Tenerife worden veelal achtergelaten in de nabijheid van garages en autoherstelplaatsen en daardoor ontstaat het idee dat het voertuig er blijft staan omdat de kosten voor herstelling te hoog zijn en niet meer kunnen worden betaald. De oplossing ligt nochtans voor het grijpen. Bij de lokale politie in elke gemeente ligt er een formulier dat ingevuld moet worden om het voertuig kosteloos aan de schroothandelaar over te dragen en uit te schrijven uit de registers van het wegverkeer.

Per gemeente

Arona heeft in haar gemeentelijk depot meer dan 400 onbruikbare auto’s uit de straten laten verwijderen. Het gemeentebestuur van Granadilla de Abona is op 1 augustus voor de derde keer begonnen met een campagne om verlaten voertuigen te verwijderen, nadat in de vorige twee campagnes een paar honderd voertuigen werden verwijderd. In Güímar is het aantal geregistreerde achtergelaten auto’s opgelopen tot boven de 100. Adeje heeft dit jaar reeds 33 auto’s afgevoerd en er zijn momenteel 34 gevallen in behandeling voor verwijdering.
In Guía de Isora staan er 39, Los Realejos is er 27 rijk. We vervolgen met Santa Cruz (100 per jaar), La Laguna (40), Puerto de la Cruz (108), La Orotava (61), Icod de los Vinos (55) en Tacoronto (97), om maar de belangrijkste te noemen.

Procedure

Als aan de normale voorwaarden is voldaan, duurt het vier tot zes maanden om een procedure te doorlopen. Het proces begint met het plaatsen van een rode sticker, die niet alleen de aandacht van de eigenaar trekt, maar ook aangeeft dat er een dossier is geopend. Na 10 dagen wordt er aangifte gedaan wegens overtreding van een artikel in de desbetreffende wetgeving.

Na een maand wordt een groene sticker geplakt om aan te geven dat het dossier in behandeling is, en waardoor er een kennisgeving wordt verzonden naar het adres waarop het voertuig is ingeschreven. Dit bericht wordt twee keer per gewone post twee opgestuurd. Als dit geen resultaat oplevert, is de volgende stap de publicatie in het BOE, die een maand later de verwijdering van het voertuig door de overheid wettigt.
Het voertuig wordt dan door de gemeentelijke afsleepdienst naar de schroothandelaar gebracht om gerecycleerd te worden.

Er is echter één probleem. Als de eigenaar tijdens deze procedure de auto ook maar twee meter verplaatst, wordt het dossier afgesloten en moet de procedure helemaal worden overgedaan. Op deze manier blijven schrootvoertuigen op Tenerife een eminent probleem en dat is dan weer typisch Canarisch.


 TERUG NAAR STARTSCHERM 


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
MSC CRUISES
QUIRON SALUD
Denterife
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

MSC CRUISES

magazine

#277 JULI 2024

#276 JUNI 2024

#275 MEI 2024

#274 APRIL 2024

- Reclame -QUIRON SALUD

gastronomie

seb leeson consulting

weer

Denterife

COLUMN GUY

- Reclame -

COLUMN KIM

- Reclame -ADVOCAAT TENERIFE

WEETJES

SEB LEESON LEGAL GROUP