zaterdag, februari 24, 2024
HomeBlogNieuwsSCHREEUW VAN DE DROOGTE
spot_img

SCHREEUW VAN DE DROOGTE

Als het niet snel regent is de vraag niet of de land- en tuinbouw een catastrofe zal worden voorgeschoteld, maar wel wanneer dit nefast voorval zal plaats vinden. We horen alvast de hulpkreet van wijnbouwers die de droogte met lede ogen aanzien in de wijngaarden in de noordoostelijke regio en het wegblijven van hemelwater op krachtige wijze aankaarten.


In La Laguna, Tegueste, Tacoronte en El Sauzal staan de waterniveaus van de balsas, de regenputten en waterreservoirs op nul. Alle tanks van Balten (Balsas de Tenerife) om dit gebied van water te voorzien zijn momenteel leeg. Droogteperiodes zijn niet onbekend, maar deze is er een van een ongeziene grootte. Niet alleen het uitblijven van neerslag is de boosdoener, ook de grote hitte die de gronden snel opdroogt en de gewassen negatief beïnvloedt. 

Enkel vanaf 200 meter

Het waterprobleem werd drie jaar geleden publiekelijk aan de kaak gesteld omdat het niet duidelijk is wat er met het irrigatiewater gebeurt. De informatie van overheidswege ontbreekt, zowel voor de wijnproducenten als voor de samenleving in het de betrokken gemeenten. De overheid meldt dat de waterreserves op 13% van hun capaciteit staan, maar in werkelijkheid is dit momenteel nul procent. Leeg.

De afgelopen jaren werd er veel gecommuniceerd tussen telers en overheden, maar er veranderde niets. De wateronderbrekingen of modulaties in gewassen die zich op een hoogte van meer dan 200 meter boven zeeniveau bevinden waren frequent en er werden geen oplossingen aangeboden. Deze situatie moest eraan komen.

Ontzilt water brengt geen soelaas

De waterreservoirs die water leveren aan de regio Valle Molina en El Boquerón staan leeg en de absolute droogte breidt zich uit naar de rest van het eiland. Pompen van het Noordoostelijke Afvalwaterstation (AWZI) in Valle de Guerra (La Laguna) pompen water naar het Valle Molina Reservoir, maar dat niveau stijgt amper omdat alle water wordt verbruikt in de netwerken verbouwers die zich onder het niveau van de zuiveringsinstallatie bevinden.

Balten is verantwoordelijk voor de distributie van dit geregenereerde water naar boeren in het gebied. Naar schatting bereikt de zuiveringsinstallatie momenteel ongeveer 4.000-4.500 kubieke meter water per dag dat wordt verbruikt door de land- en tuinbouw. De ontziltingsinstallatie zorgt daarbij voor ongeveer 15% wateropbrengst.

Dumping in de oceaan

Het overpompen van water uit het bekken van El Boquerón bekken naar het reservoir Fray Diego in Tacoronte wordt uitgevoerd op zeer specifieke en sporadische tijdstippen en dekt de vraag hoegenaamd niet. Het is opmerkelijk dat het gebrek aan water zich enkel manifesteert vanaf een hoogte van 200 meter.

De sector is vragende partij om water te gebruiken uit putten en galerijen waarmee de vijvers op een minimumniveau van 50% kunnen worden gehouden. In deze situatie valt het te betreuren dat er miljoenen liters onbehandeld water dagelijs naar de oceaan stromen. Water dat mits een primaire behandeling naar de landbouwbedrijven kan vloeien in plaats van ongecontroleerd gedumpt te worden.TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Vorig artikel
Volgend artikel
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

#270 DECEMBER 2023

#269 NOVEMBER 2023

- Reclame -spot_img

gastronomie

VIJGEN OP HET MENU

MOJO EN GOFIO

seb leeson consulting

weer

EEN ZONNIGE KERST

KOUDEPUT BOVEN CANARIAS

COLUMN GUY

IK KOM ERAAN

OSCILLEREND TOERISME

WAT EEN MENS GELUKKIG MAAKT

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

RESIDENT OF LIEVER NIET

COSTA MAGALLANES

spot_img