zondag, juni 16, 2024
HomeBlogWeetjesSCHILDERIJ VOOR EEN VRIEND
spot_img

SCHILDERIJ VOOR EEN VRIEND

Vriendschap is een menselijke waarde en steunt op een aantal pijlers. Eerlijkheid, respect en behulpzaamheid zijn de criteria waarop een vriendschapsband leunt. Tijd voor elkaar vrijmaken en elkaar tegemoetkomen zijn de twee kapstokken waaraan vriendschappen worden opgehangen. Om deze waarden te ondersteunen moet je niet elke dag bij elkaar hokken, het is onbelangrijk hoeveel contactmomenten er met elkaar gedeeld worden. Je bent aanwezig op momenten die belangrijk zijn.  

Hoe langer je iemand kent, hoe beter je iemand begrijpt, hoe meer je met elkaar deelt. Bij een prille vriendschap zijn dit algemene dagelijkse dingen, maar naarmate de band steviger wordt, hoe inniger en intiemer deze worden. Dit resulteert veelal in een kast vol grappen en anekdotes die vrienden met elkaar delen. 

Niets is te veel

Met het ouder worden, worden er minder vriendschappen opgebouwd – en hier spreken we niet over virtuele vriendschappen op sociale media – maar over vriendschapsbanden die reeds jaren bestaan en die met de tijd inniger en intenser worden. Voor een vriend ga je door het vuur of sta je midden de nacht op om in de bres te springen. Niets is te veel, nothing is ever too much! 

Creativisionisme

Op deze manier hebben Eric Stals en Richard Piatehoruk hun vriendschap beleefd. Ze leerden elkaar kennen op Tenerife nadat ze beiden uit de arbeidsmarkt waren gestapt en het rustiger aandeden. Eric was bedrijfsleider van Stalz en Zoon nv, Parketvloeren in Lokeren en wordt niet voor niets Señor Parketto genoemd. Hij en zijn team legden over de hele wereld sportvloeren, meer dan één miljoen vierkante meter voor ruim 5.000 klanten. Dat kan tellen.
Richard Piat (verkorting van zijn familienaam, red.) is een artistieke duizendpoot. Als beeldhouwer, fotograaf, cineast, muzikant, acteur, schilder en kok benadert hij de wereld vanuit een eigenzinnig creatief perspectief dat hij zelf omschrijft als ‘creativisionisme’.

Cadeautjes

Beide heren leren elkaar kennen op een dorpsfeest in Guía de Isora en geraken vanaf dat moment geboeid door gedeelde interesse; Spaans leren is er een van. De volgende ontmoeting gaat door in een restaurant en de senioren leren elkaar beter kennen. Meer, er ontstaat een heuse vriendschapsband. 
Omdat Richard geïnteresseerd is in wijnbouw en er druiven groeien in ‘zijnen hof’ komt Eric op een gegeven moment aandraven met een wijnpers. Een cadeau onder vrienden. Edyta, zijn vrouw krijgt een pakje afgeleverd waarin vier levende kippen zaten. Ook een cadeau onder vrienden.

Verdraagzaamheid

Dan was het hoog tijd om eens iets terug te doen. Eric was reeds langer onder de indruk van de schilderijen van Richard – die enkel bij hem thuis in Acojeja exposeert – en om hem te plezieren wilde Richard een portret schilderen van Eric. Omdat portretschilderen geen specialisatie is van zijn vriend kwamen er honende opmerkingen en zoals steeds werd daarom hard gelachen. Vrienden kunnen wat van elkaar verdragen.

Twee jaar na datum, mede door het coronavirus, werd het canvas ten huize Parketto afgeleverd. Intimi werden uitgenodigd als getuige van dat gloriemoment want Eric dacht nog steeds dat portretten schilderen niet aan Richard was gegeven. Mis dus. Het schilderij krijgt een ereplaats in de vakantiewoning van Eric en Marleen in Playa Paraiso.
Oordeel zelf maar eens!
  

Meer info over Richard Piat staat HIER

MAN IN IJS, werk van Richard Piat uit 1987 (80 x 100 cm)


TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
spot_img
spot_img
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

magazine

#276 JUNI 2024

#275 MEI 2024

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

seb leeson consulting

weer

COLUMN GUY

- Reclame -

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

spot_img