vrijdag, april 19, 2024
HomeBlogNieuwsSCHADUWPLEKKEN GEZOCHT
spot_img

SCHADUWPLEKKEN GEZOCHT

De medaille ‘zon, zonlicht en zonnestaling’ heeft twee zijden. De invloeden zijn tweeërlei, enerzijds is dit belangrijk en broodnodig, anderzijds kunnen deze elementen leiden tot gevaarlijke situaties. De positieve invloeden van de zon op de mens zijn onmiskenbaar. Zonlicht is essentieel voor de gezondheid en het welzijn van de mens. Jammer genoeg zijn er ook negatieve invloeden en is het belangrijk om de huid te beschermen tegen te veel zon. Op deze manier vermijden we schadelijke effecten.

De gevolgen van weinig zonlicht voor het menselijk lichaam kunnen zowel fysiek als mentaal zijn. Een tekort aan vitamine D is er een van. Een tweede gevolg is het verhoogd risico op depressies, hart- en vaatziekten en diabetes type 2. Mentale gevolgen zijn een verminderde stemming, minder energie en verminderde slaapkwaliteit. Zonlicht stimuleert de aanmaak van serotonine, een hormoon dat een rol speelt bij de stemming.

Meer schaduw

De gevolgen van te veel zon zijn even erg, zo niet erger dan te weinig zon. Alhoewel. Hittestress, zonnebrand, huidveroudering en huidkanker zijn de voornaamste gevolgen. In het zuiden van Tenerife worden veel mensen overvallen door hittestress. Dit is een toestand waarbij het lichaam niet in staat is om de lichaamstemperatuur onder controle te houden waardoor er dehydratatie ontstaat en verder tot hartproblemen kan leiden.

De hittegolf die de Canarische Eilanden treft midden in de herfstperiode wordt vooral gevoeld in het zuiden van Tenerife, waar de temperaturen oplopen tot ruim boven de dertig graden Celsius. Daardoor wordt opnieuw de aandacht gevestigd op het creeëren van natuurlijke schaduwplekken, die niet alleen meer schaduw moeten geven maar die ook moeten zorgen voor een spontane daling van de buitentemperatuur. Door meer bomen aan te planten in parken, pleinen, straten en boulevards wordt de omgevingstemperatuur bedwongen en wordt de druk op het gezondheidsprobleem weggenomen.

Investeren in gezondheid

Buurtverenigingen en milieuorganisaties roepen op om stedelijke omgevingen aan te passen aan de klimaatverandering met meer bomen en minder cement, een eis die ook wordt gevolgd door de architecten uit het zuiden. Meer groene zones en meer luifels en pergola’s in open ruimtes, waar momenteel geen plekken zijn om te schuilen voor de zon, moeten soelaas brengen tegen de hoge temperaturen.

Terwijl milieuverenigingen de nadruk leggen op de gunstige effecten op de opwarming van de aarde door meer beplanting en daardoor de lucht een afkoelend effect toe te dienen, benadrukken zowel architecten als medici de ernst van een probleem dat een groter bewustzijn vereist bij de overheid. Als voorbeeld benoemen ze kinderspeelplaatsen die geen eenvoudige luifel, zeil of boom hebben om kinderen tegen de zonnestralen te beschermen. Investeren in schaduwplekken is geen verloren kost, maar een investering in levenskwaliteit en vooral in de gezondheid van de burgers.

Verminderde koelcapaciteit

Experts en gezondheidsfunctionarissen wijzen erop dat langdurige perioden van hitte en veelvuldige calimas leiden tot een toename van het aantal sterfgevallen door hart- en vaatziekten en door ademhalingsaandoeningen. Vooral ouderen en mensen met chronische aandoeningen zijn gevoelig voor zonnestraling zonder de juiste bescherming.

Diezelfde experts benadrukken dat een groter bomenbestand het effect ‘hitte-eiland’ vermindert, dat wordt veroorzaakt door warmte die zich overdag opslaat in gebouwen, beton, asfalt en trottoirs en waarbij de warmte ’s nachts weer wordt afgegeven. Bovendien vermindert het gebrek aan groene beplanting in stedelijke omgevingen de natuurlijke koelcapaciteit door verdamping.

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om het lichaam te beschermen tegen te veel zon. Blijf uit de zon tussen 10.00 en 16.00 uur, draag een hoofddeksel, zonnebril en beschermende kleding en smeer je in met zonnebrandcrème met een factor van ten minste 30, beter is factor 50.

TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

WIJN OP TENERIFE

VIJGEN OP HET MENU

seb leeson consulting

weer

COLUMN GUY

IK KOM ERAAN

VERDRINKINGEN

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

BOFFEN EN BLAZEN…

FRANSE COMPLIMENTJES

KAMER NUMMER 100

- Reclame -spot_img

WEETJES

HONDENPOEP

SUPERGEHEUGEN

UV-STRALING OP TENERIFE

spot_img