De complexe taak van het bestuderen en het opvolgen van de vulkanische activiteit op Tenerife vereist seismische stations en periodieke gasmeetcampagnes rond en op de Teide. Naast deze onderzoeken onder de grond wordt er steun verleend door een satelliet van het Europees ruimte-agentschap (ESA), die zich op een hoogte van bijna 700 kilometer in een baan om de aarde bevindt. Een satelliet bewaakt de Teide en daardoor kan het Instituto Geográfico Nacional (IGN) elke mogelijke geografische vervorming op het eiland opsporen.
De overheidsdienst www.ign.es toont kaarten van de Canarische Eilanden op haar website die zijn gemaakt met de informatie van de Sentinel 1-satelliet, die deel uitmaakte van de eerste Copernicus ruimtemissie in 2014. En dat de satelliet de Teide bewaakt is graag meegenomen. Alle middelen worden ingezet om de seismische activiteit op Tenerife te monitoren en in kaart te brengen.
De satelliet is voorzien van een Synthetic Aperture Radar die beelden levert van het gehele aardoppervlak, ongeacht de weersomstandigheden. Voor vulkanologen is deze informatie van een groot wetenschappelijk belang in verband met de vervorming van het grondoppervlak. De informatie wordt elke zes dagen bijgewerkt, de tijd die nodig is om het volledige aardoppervlak te scannen.
Vervorming van het aardoppervlak
In het geval van vulkaanactiviteit op Tenerife zal de Sentinel-1 belangrijke informatie doorsturen over bodemvervormingen. Wanneer er magma wordt naar de vulkaan wordt geperst, ontstaan er veranderingen in de bodem en in de samenstelling van de gassen en wordt het terrein vervormd door de toenemende druk.
Voorheen beschikte het IGN op Tenerife enkel over 25 seismische meetstations waarmee de vervormingen van het terrein werden geregistreerd. Nu wordt er een derde dimensie aan toegevoegd, namelijk controle vanuit de ruimte.
Sinds de uitgebreide seismische bewegingen in 2004 is de activiteit op Teide stabiel, met uitzindering van een grote cluster in 2016 en een in 2019, maar zonder gevaar voor mens en omgeving.
Foto: European Space Agency