zondag, januari 29, 2023
spot_img
HomeBlogWeetjesSATELLIET BEWAAKT DE TEIDE

SATELLIET BEWAAKT DE TEIDE

De complexe taak van het bestuderen en het opvolgen van de vulkanische activiteit op Tenerife vereist seismische stations en periodieke gasmeetcampagnes rond en op de Teide. Naast deze onderzoeken onder de grond wordt er steun verleend door een satelliet van het Europees ruimte-agentschap (ESA), die zich op een hoogte van bijna 700 kilometer in een baan om de aarde bevindt. Daardoor kan het Instituto Geográfico Nacional (IGN) elke mogelijke geografische vervorming op het eiland opsporen.

De overheidsdienst www.ign.es toont kaarten van de Canarische Eilanden op haar website die zijn gemaakt met de informatie van de Sentinel 1-satelliet, die deel uitmaakte van de eerste Copernicus ruimtemissie in 2014.

De satelliet is voorzien van een Synthetic Aperture Radar die beelden levert van het gehele aardoppervlak, ongeacht de weersomstandigheden. Voor vulkanologen is deze informatie van een groot wetenschappelijk belang in verband met de vervorming van het grondoppervlak. De informatie wordt elke zes dagen bijgewerkt, de tijd die nodig is om het volledige aardoppervlak te scannen.

Vervorming van het aardoppervlak

In het geval van vulkaanactiviteit op Tenerife zal de Sentinel-1 belangrijke informatie doorsturen over bodemvervormingen. Wanneer er magma wordt naar de vulkaan wordt geperst, ontstaan er veranderingen in de bodem en in de samenstelling van de gassen en wordt het terrein vervormd door de toenemende druk.

Voorheen beschikte het IGN op Tenerife enkel over 25 seismische meetstations waarmee de vervormingen van het terrein werden geregistreerd. Nu wordt er een derde dimensie aan toegevoegd, namelijk controle vanuit de ruimte.
Sinds de uitgebreide seismische bewegingen in 2004 is de activiteit op Teide stabiel, met uitzindering van een grote cluster in 2016 en een in 2019, maar zonder gevaar voor mens en omgeving.

Foto: European Space Agency

TERUG NAAR STARTSCHERM

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
close
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van twee boeken, talloze artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Reclame -spot_img

POPULAIR

- Reclame -spot_img

COLUMN GUY

VLIEGEN NAAR TENERIFE

OSCILLEREND TOERISME

WIJ ZIJN DE PINEUT

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

FRANSE COMPLIMENTJES

WAAR EEN WIL IS

BONT OM DE ARM…

- Reclame -spot_img

WEETJES

GEVAARLIJKE KWALLEN

TORENTJES OP HET STRAND