donderdag, juni 13, 2024
HomeBlogNieuwsSANTA CRUZ CONTRA FRANCO
spot_img

SANTA CRUZ CONTRA FRANCO

Santa Cruz contra Franco is een procedure die al jaren bezig is en waarbij alle verwijzingen naar dictator Franco moeten worden verwijderd.

In Santa Cruz zijn er nog 79 symbolen aanwezig die deze man verheerlijken of verwijzen naar de omstreden figuur. In een eerder gepubliceerd artikel geven wij tekst en uitleg naar de oorzaak en de aanleiding van dit uiterst gevoelig dossier.

Welles-nietes

De Canarische regering heeft deze week een resolutie gepubliceerd in de officiële Canarische Staatsblad/Staatscourant (BOC) waarmee ze een hoorzitting geeft over de herroeping van de catalogus van Francoïstische symbolen, straten, monumenten en vermeldingen die door de vorige regering is goedgekeurd met betrekking tot Santa Cruz de Tenerife.

Meer specifiek werd er in het BOC een aankondiging gepubliceerd van het Directoraat-Generaal voor Cultuur en Cultureel Erfgoed waarin een resolutie openbaar wordt gemaakt die op 19 april door dit orgaan is uitgevaardigd. Daarin werd ingestemd om een hoorzitting te geven aan de belanghebbende partijen in het geval van herroeping van het besluit van 4 november 2022 waarin de catalogus wordt goedgekeurd, met het oog op het interbestuurlijke verzoek van het Autonoom Cultuurorgaan van de gemeenteraad van Santa Cruz de Tenerife van 7 juli 2023.

Vraag tot intrekking

In dit verzoek vraagt het gemeentebestuur van Santa Cruz de Tenerife om intrekking of herroeping, en daarmee ontneming van alle rechtsgevolgen, van het bovengenoemde besluit van het voormalige Regionale Ministerie van Onderwijs. De directeur-generaal van Cultuur en Cultureel Erfgoed, Miguel Ángel Clavijo, heeft laten weten dat het juridisch gezien gepast is om dit verzoek in te willigen in overeenstemming met de bepalingen van de wet op de gemeenschappelijke administratieve procedure voor overheidsdiensten.

De catalogus

De catalogus van Francoïstische overblijfselen op de Canarische Eilanden identificeert 79 symbolen in Santa Cruz de Tenerife, waaronder monumenten, beeldhouwwerken, objecten, wapenschilden, inscripties en grafstenen, straatnamen en stedelijke ruimten. Ook eerbewijzen en onderscheidingen (medailles, aangenomen zonen, favoriete zonen) in verband met mensen die deelnamen aan de militaire opstand, de burgeroorlog en de onderdrukking van de dictatuur, komen in de catalogus voor.

De catalogus bevat een reeks aanbevelingen, waaronder de verwijdering van de beeldengroep van het monument voor Franco (foto). Het geheel bestaat uit verschillende delen; de sokkel staat als symbool van de bijdrage van Tenerife aan de militaire opstand en de figuur van de aartsengel, die Franco’s vlucht symboliseert om de oorlog te beginnen in het vliegtuig ’Dragon Rapide‘. Daarboven prijkt de allegorische figuur van de generaal voorgesteld als een atletische jongeman, gekleed in een tuniek, die verwijst naar de nationale vlag en een zwaard dat wordt geïdentificeerd als een kruis.

Omstreden monument

Destijds maakte de gemeenteraad van Santa Cruz de Tenerife bezwaar tegen het feit dat de catalogus beperkt was tot de hoofdstad van Tenerife, en het Hooggerechtshof van de Canarische Eilanden (TSJC) stemde in twee beschikkingen in met de opschorting bij wijze van voorzorgsmaatregel op verzoek van de Vereniging voor Onderzoek en Bescherming van het Historisch Erfgoed van San Miguel Arcángel (Aartsengel Sint-Michel).

Santa Cruz contra Franco is daarmee nog niet gestreden. Er volgen beslist nog administratieve en juridische procedures die door voor- en tegenstanders zullen worden gevoerd.  

 

Guy Devos © Photography

  TERUG NAAR STARTSCHERM  


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie!
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het nieuws op Tenerife.
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren. 

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
spot_img
spot_img
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

magazine

#276 JUNI 2024

#275 MEI 2024

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

seb leeson consulting

weer

COLUMN GUY

KERST OP TENERIFE

DE TIJD VAN TOEN

ZWEMBADGENOEGENS

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

spot_img