vrijdag, april 19, 2024
HomeBlogWeetjesSANCTIES VOOR ZAKKENROLLERS
spot_img

SANCTIES VOOR ZAKKENROLLERS

Na jaren van wettelijke afstandelijkheid heeft Spanje eindelijk een aangepaste wetgeving gepubliceerd die zakkenrollerij en recidive personendiefstallen moet bestraffen. Door een wetshervorming worden nu ook diefstallen met een waarde van minder dan 400 euro bestraft. Daarmee reageert de Spaanse overheid op een plaag die vooral in toeristische regio’s voorkwam, ook op de Tenerife. Het hoe, wie, wat en waarom kan HIER gelezen worden. 

Spanje doet eindelijk een stap vooruit om niet langer een paradijs te zijn voor zakkenrollers, dieven en schavuiten die gebruik maken van een groot gat in de regelgeving. Daardoor gingen de personendiefstallen en berovingen op grote schaal onbestraft door. De malplegers hadden enkel oog voor de waarde van het gestolen goed om ongestraft en zonder gevolgen de straten en pleinen blijvend af te schuimen op zoek naar nieuwe slachtoffers. De waarde van de gestolen voorwerpen mocht niet hoger zijn dan 400 euro om er ongestraft onderuit te komen. Nu komt daar verandering in.

Gespecialiseerde bendes

De aangepaste regelgeving verscheen in het Wetboek van Strafrecht. Overtredingen worden voortaan bestraft met gevangenisstraffen tot 18 maanden. Nu worden de inspanningen van de politionele overheid, om deze plaag te bestrijden, beloond en krijgen zij resultaten te zien nadat de verantwoordelijken voor deze criminele activiteiten voor de rechter zijn gebracht.

De ernst van de zaak wordt voldoende geïllustreerd door het feit dat Spanje een paradijs voor zakkenrollers was geworden. Dievenbendes – meestal van buitenlandse origine – zakten seizoensgebonden af naar toeristische regio’s om er georganiseerd hun slag te slaan. Op de Canarische Eilanden en op Tenerife in het bijzonder waren internationale bendes actief die gespecialiseerd zijn in het zakkenrollen terwijl ze goed beseften dat hun wandaden er straffeloosheid genoten.

Naar de gevangenis

In het Spaanse Staatsblad/Staatscourant, het BOE van 29 juli, artikel 234, lid 2, staat de aanpassing van de Código Penal. Daarin staat dat een passend antwoord moet geboden worden op gevallen van meervoudige strafbare feiten. De hervorming is noodzakelijk om diefstallen van minder dan 400 euro te bestraffen, alhoewel de vorige wet reeds voorzag in verzwaarde modaliteiten voor recidive bij diefstal.

De eerdere interpretatie van deze wet betekende dat misdrijven van kleine diefstallen die op veelvuldige wijze worden gepleegd geen afdoende strafrechtelijke reactie kregen, ondanks het feit dat het misdrijven zijn die steeds meer aanleiding geven tot grote bezorgdheid. Niet alleen het toerisme werd rechtstreeks aangetast, ook de handel en de economie in het algemeen, en vooral de veiligheid van de burgers. 

In de praktijk betekende dit dat misplegers van kleine diefstallen vroeger niet of amper voor de rechter passeerden. Nu is er meer duidelijkheid: op kruimeldiefstallen van minder dan 400 euro is de straf verhoogd en als de dader een veelpleger is en het totale bedrag van de gestolen goederen, inclusief de eerder gepleegde diefstallen, meer dan 400 euro bedraagt, gaat de veelpleger naar de gevangenis.

TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

WIJN OP TENERIFE

VIJGEN OP HET MENU

seb leeson consulting

weer

COLUMN GUY

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

BORGEN BRENGEN ZORGEN

FRANSE COMPLIMENTJES

BONT OM DE ARM…

- Reclame -spot_img

WEETJES

HELDEN VAN EL SAUZAL

TOERISTISCHE STRATEGIE

spot_img