vrijdag, april 12, 2024
HomeBlogNieuwsSALARISSEN OP TENERIFE
spot_img

SALARISSEN OP TENERIFE

De salarissen op Tenerife scoren bij de laagste van Europa, dat weten we reeds langer. De lonen op Tenerife en op de Canarische Eilanden zijn sinds 1978 met negen vermenigvuldigd, maar liggen nog steeds onder het gemiddelde. Het bruto jaarsalaris op de eilanden is 31.495 euro en ligt onder het nationale gemiddelde van 35.580 euro en ligt ver achter deze in autonome regio Madrid, die met 40.605 euro Spanje’s hoogste salaris is.

De loonkloof tussen salarissen van werknemers in de autonome gemeenschappen tussen de hoogste en laagste gemiddelde lonen, is sinds de goedkeuring van de grondwet in 1978 met meer dan 15 procent gedaald tot net onder de 24%.

Loonkloof

De salarissen op Tenerife en op de overige Canarische Eilanden zijn in de democratische periode, die nu 44 jaar bestaat, met 8,8 vermenigvuldigd. Tussen 1978 en 2022, steeg het bruto jaarsalaris van 3.596 euro naar 31.495 euro, maar deze stijging ligt nog steeds onder het gemiddelde van de Spaanse loontrekkenden met 35.580 euro en nog verder van de brutolonen van de loontrekkenden in de autonome regio Madrid, met 40.605 euro.

Verschillen kleiner

De lange reeks economische en demografische criteria voor de Spaanse regio’s over de afgelopen zeven decennia is onlangs bijgewerkt door de Fundación de Estudios de Economía Aplicada (Fedea). Tot 2022 werden de gegevens bijgewerkt en laten nu zien dat het gemiddelde loon van Spaanse werknemers bijna vertienvoudigd is. Het laat ook zien dat de verschillen blijven bestaan tussen de verschillende regio’s, maar dat deze aanzienlijk kleiner zijn dan aan het begin van de transitie.

Langzame afname

Als we de afname van de kloof van 15,5 procent tussen 1955 en 1978 en nog eens 15,2 procent tussen 1978 en 2022 bij elkaar optellen, is de kloof in 67 jaar tussen de hoogste en laagste gemiddelde met minder dan de helft afgenomen. Deze langzame en gestage toenadering tussen de laagste en hoogste gemiddelde salarissen in de verschillende gebieden is te danken aan de grotere stijgingen in de gemeenschappen met de laagste cijfers.

Stijgingen

Tussen 1978 en 2022 zijn de lonen van werknemers in Extremadura met 11,4 vermenigvuldigd, die van werknemers in Castilië-La Mancha met 10,9, die van werknemers in Valencia met 10,5 en die van werknemers in Andalusië en Murcia met 10,2. Daarentegen steeg het gemiddelde loon 8,5 keer in Asturië, 8,8 keer op de Canarische Eilanden, 9,1 keer in Madrid en 9,2 keer in Aragon en de Balearen.

De stijgingen zijn veel hoger in vergelijking met de lage lonen van 1955, en ook in dit geval zijn ze groter in de regio’s met lagere lonen. Het gemiddelde loon is in zeven decennia 329 keer gestegen in Extremadura, 315 keer in Castilla-La Mancha, 270 keer in Andalusië, 256 keer in Murcia, 254 keer in de Valenciaanse Gemeenschap. Op de Canarische Eilanden is dat slechts 250 keer gebeurd. Minder dan ander regio’s en dat verklaart deels de achterstand van de lonen van de werknemers op Tenerife en de overige Canarische Eilanden.

 

 TERUG NAAR STARTSCHERM 


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie!
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het nieuws op Tenerife.
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Vorig artikel
Volgend artikel
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

WIJN OP TENERIFE

VIJGEN OP HET MENU

seb leeson consulting

weer

EEN ZONNIGE KERST

KOUDEPUT BOVEN CANARIAS

COLUMN GUY

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

BONT OM DE ARM…

KLEINE POTJES

- Reclame -spot_img

WEETJES

HONING OP TENERIFE

SATELLIET BEWAAKT DE TEIDE

ONZE REDACTIONELE ETHIEK

spot_img