zaterdag, april 13, 2024
HomeBlogNieuwsRYANAIR VERLIEST VELDSLAG
spot_img

RYANAIR VERLIEST VELDSLAG

Het Hooggerechtshof bevestigt dat Ryanair in 2019 het stakingsrecht heeft geschonden in verband met de sluiting van basissen op de Canarische Eilanden in 2019 en dat heeft Ryanair hoofdbrekens bezorgd. Niet financieel, maar wel moreel en structureel. 
De luchtvaartmaatschappij is in een definitieve uitspraak van het hooggerechtshof veroordeeld tot het betalen van 60.000 euro schadevergoeding aan de vakbonden die de staking organiseerden en het teruggeven van het verlieslatend deel van het loon van de stakende werknemers.

De uitspraak is definitief en er is geen beroep meer mogelijk. Ryanair schond het stakingsrecht van haar werknemers en het recht om zich syndicaal te verenigen. De vakbonden USO en Sitcpla organiseerden vanaf de Canarische Eilanden een staking voor alle cabinepersoneel en alle piloten van de maatschappij in Spanje. Er werden tien dagen gestaakt in september 2019, verdeeld over de volledige maand.

Kostprijs 90.000 euro

Een beroep aanhangig maken bij het hooggerechtshof was de laatste hoop van Ryanair om de straf te verminderen die eerder was opgelegd door het nationale gerechtshof in 2021. De uitspraak omvatte een terugbetaling van 30.000 euro aan beide vakbonden en het betalen van het proportionele deel van de gewerkte dagen dat overeenkomt met de productiviteit voor de maand september in 2019 aan de werknemers die staakten. Het Hooggerechtshof heeft wel de boete verlaagd.

In totaal 60.000 euro voor de vakbonden en ongeveer 30.000 euro voor de betrokken werknemers in heel Spanje is de kostprijs die Ryanair aan zijn broek heeft.
De vakbonden vinden de bedragen ‘een peulschil’ voor Ryanair die in 2022 een omzet heeft gedraaid van 1,371 miljard euro. Met een dergelijke omzet kunnen nog meer rechten worden geschonden.

Minimaliseren

De Audiencia Nacional heeft in haar arrest van 2021, dat nu door het Hooggerechtshof is bekrachtigd, geoordeeld dat Ryanair een reeks ondernemingshandelingen heeft verricht die tot doel hadden de gevolgen van de staking tot een minimum te beperken, door maatregelen te nemen die de uitoefening van het stakingsrecht rechtstreeks werden beïnvloed.

De vakbonden werden niet geïnformeerd welke vluchten onder de minimumdiensten vielen en er werd een enquête gehouden onder alle werknemers om na te gaan of zij al dan niet van plan waren te staken. Volgens het arrest is dit informatie die door het personeel niet verplicht aan de werkgever moet worden verstrekt.

Arrest

De operationeel directeur van Ryanair heeft een brief gestuurd aan alle werknemers waarin evaluerende oordelen over de staking werden geformuleerd. Daarmee werden er vermoedens over de legitimiteit en de uitoefening van de staking ingevoerd. Een van deze criteria was dat de staking tot doel had onnodige problemen te veroorzaken voor de Spaanse reizigers. Een ander argument was, dat er sprake zou kunnen zijn van pogingen om werkwilligen te intimideren en zelfs te bedreigen.

Met deze en andere veronderstellingen, zo vervolgt het arrest, veronderstelde de werkgever het bestaan van bedreigingen en dwang door piketten. Dit ongegronde vermoeden, aangezien het bestaan van deze gedragingen voor de rechter niet werd bewezen, diende als excuus om degenen die besloten toch aan het werkt te gaan een voorkeursbehandeling, zoals het terugbetalen van parkingkosten en het zorgen voor anti-stakingspiketten.

Arbeidsinspectie

Bovendien heeft Ryanair misbruik gemaakt van haar organisatievermogen door veel werknemers op stakingsdagen wachtdiensten toe te wijzen zonder te specificeren voor welke vluchten ze werden ingepland. Op deze manier probeerde Ryanair aan de minimumdiensten te voldoen en voldoende personeel beschikbaar te hebben voor discretionaire dekking van haar activiteiten.

Bovendien heeft de arbeidsinspectie, die eerder informatie over deze staking had verzameld, niet alleen gewezen op de in het arrest bewezen feiten, maar heeft ook geconcludeerd dat Ryanair de werkzaamheden in bepaalde gevallen had belemmerd en/of de vereiste informatie niet had verstrekt.

TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Vorig artikel
Volgend artikel
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

WIJN OP TENERIFE

VIJGEN OP HET MENU

seb leeson consulting

weer

EEN ZONNIGE KERST

KOUDEPUT BOVEN CANARIAS

COLUMN GUY

CARRERA POR LA VIDA

VERBODEN VOOR JONGEREN

HOE GENIETEN VAN TENERIFE?

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

spot_img