vrijdag, april 19, 2024
HomeBlogWeetjesRUWBOUW ONTSIERT HET ZUIDEN
spot_img

RUWBOUW ONTSIERT HET ZUIDEN

Mamotreto betekent in het Spaans een groot en onbruikbaar ding. Mamotreto staat ook voor ‘overbodig en slecht gemaakt object’. In het Nederlands kunnen wij dat best vertalen in ‘gedrocht’. En precies dát is het onderwerp van dit artikel. Er werd reeds veel over geschreven, vandaar dit korte relaas.

Iedereen kent wel ergens een plaats waar een mamotreto staat. Wanneer we van Guargacho naar Costa del Silencio rijden via de Calle Olimpia, net vooraleer je de laatste scherpe bocht naar rechts neemt om de Costa binnen te rijden, staat het recht voor je; een bouwskelet sinds jaar en dag. De grootste mamotreto staat in Añaza; 23 verdiepingen hoog, het staat er reeds een halve eeuw. Maar het meest bekende stond in San Andrés; de parkeergarage op een boogscheut van Playa Las Teresitas vlakbij het strand. Door het Hooggerechtshof verbannen werd het helemaal afgebroken en werden de gronden in oorspronkelijke toestand hersteld.

Daklozen

Juridische geschillen, de ondergang of de dood van de projectontwikkelaars en erfgenamen die afzien van de erfenis liggen aan de basis van de spookgebouwen op Tenerife. Sommige bouwgedrochten staan er al langer dan veertig jaar. De oorsprong ervan gaat terug tot de explosieve jaren zestig die het toerisme op het eiland deed boomen.

Vandaag de dag zijn deze architecturale misbaksels veelal het onderkomen van daklozen die er onderdak hebben gevonden en er leven in onhygiënische omstandigheden. Ze zoeken hun toevlucht in betonnen constructies, die reeds jaren staan te verkommeren zonder enig onderhoud, bouwsels die blootgesteld zijn aan meteorologische factoren zoals wind, zon, neerslag en vooral in de kustgebieden aan salitre. 

Slopen of afwerken?

Het grote aantal onvoltooide gebouwen in het Zuiden houdt rechtstreeks verband met de hoge verwachtingen in de gouden eeuw van het toerisme, maar ook met factoren die samenhangen met de beroepsernst van veel projectontwikkelaars uit die tijd in de sector. In de jaren ’70 en ’80 waren eer vriendengroepen die zonder enige specialisatie bijeenkwamen om te investeren in gebouwen. Voor velen kwam dit financieel avontuur hard aan door het mislukken van het bouwproject.

Een betonskelet opnieuw in gebruik nemen is veelal niet de meest haalbare optie, aangezien de kwaliteit van de bouwmaterialen afneemt. Uit sommige studies blijkt zelfs dat de afwerking van een gebouw 20% duurder kan zijn dan de bouw van een nieuw gebouw.

Milieuactivisten hebben aangedrongen op een tussenkomst van de overheid. Voor hen zijn er maar twee mogelijkheden: slopen of afwerken als sociale woningen. Wij kiezen voor de laatste omdat er voor de lokale bevolking weinig betaalbare woningen beschikbaar zijn op plaatsen waar het toerisme welig tiert.

TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

WIJN OP TENERIFE

VIJGEN OP HET MENU

seb leeson consulting

weer

COLUMN GUY

OUD EN VOL VERLANGEN

ZOMERSE KERST OP TENERIFE

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

KIEZEN OF DELEN

OVERDAAD SCHAADT

- Reclame -spot_img

WEETJES

spot_img