dinsdag, september 26, 2023
spot_img
HomeBlogRURAAL TOERISME OP TENERIFE

RURAAL TOERISME OP TENERIFE

Niet iedereen zoekt een plaatsje in het zonnige zuiden als verblijfplaats op het subtropisch eiland Tenerife. Niet iedereen weet een toeristisch overaanbod te waarderen en vooral, niet iedereen wordt bevredigd om gedropt te worden midden in een drukke mensenzee. Er zijn ook toeristen die het rustig willen houden en zich met de natuur willen vereenzelvigen of mensen die de traditionele gewoonten en gebruiken van het eiland willen ondergaan.

Door deze beleving is sedert een aantal jaren een nieuwe vorm van toerisme ontstaan.

We spreken van ruraal of plattelandstoerisme als het economisch, historisch en ruimtelijk een afspiegeling vormt van de plattelandssamenleving. In de praktijk gaat het om kleinschalige extensieve vormen van recreatie en toerisme. Platteland neem je best niet letterlijk, in deze context bedoelen wij alles wat meer dan 10 kilometer van de kust is verwijderd.

In de afgelopen jaren is deze vorm geleidelijk ontwikkeld als reactie op het hectische tempo van het moderne leven en van het massatoerisme. Meer en meer mensen gingen op zoek naar alternatieve vormen om zich gedurende een verlofperiode volledig te kunnen ontspannen en daarbij stonden rust en natuur centraal. Deze uitzonderlijke criteria zijn in overdaad aanwezig op Tenerife, een eiland waar contrast en harmonie door elkaar lopen. De uitzonderlijke natuurlijke omgeving is bezaaid met vulkanische landschappen, met duizenden hectares pijnbossen, met een grillige topografie en vooral met een unieke biodiversiteit.
De navelstreng is het wandeltoerisme want, zeg zelf, iemand die ‘op de buiten’ zijn of haar vakantie beleefd is een natuurmens en natuurmensen trekken de wijde omgeving in en genieten van deze naturaleza.

De perfecte uitvalsbasis daarvoor is ruraal onderdak. Deze accommodatie is vooral terug te vinden in gemeenten die op de bergflank liggen en die de traditionele architectuur van het eiland aanbieden.
Villa de Arico is een prima voorbeeld die aan de filosofie van het rurale toerisme voldoet. Een gemeente die vanaf zeeniveau oploopt tot 2.400 meter hoog heeft heel wat te bieden. Temeer omdat hier ook de land- en tuinbouw hoge ogen scoort. De gemeentelijke overheid zag jaren geleden de noodzakelijkheid in om te voldoen aan de vraag van het plattelandstoerisme en schakelde haar aanbod een versnelling hoger. Men begon aan de restauratie en renovatie van oude typische huisjes die in aanmerking kwamen voor de verhuurmarkt. Rijhuisjes, alleenstaande woningen met of zonder zwembad en fincahuisjes bieden op vandaag een ruime diversiteit aan accommodatie. Niet iedereen is op zoek naar een luxueus onderkomen, rurale toeristen kenmerken zich door een sobere levensstijl.

Het aanbod wordt steeds breder en is momenteel erg divers. Toch delen ze allemaal een aantal gemeenschappelijke kenmerken, zoals de harmonie en rust van de omgeving, het belang van het contact met de natuur of de link met het historierijke landschap. We onderscheiden verschillende soorten ruraal toerisme. Eén soort staat hierboven reeds beschreven.

Er bestaan ook rurale hotels met niet meer dan 20 kamers die met hun ligging letterlijk en figuurlijk zijn verbonden met het landschap en waar in vele gevallen spa-faciliteiten, massages en schoonheidsbehandelingen worden aangeboden.
Estancias kan vertaald worden als ‘verblijven’ en hier bedoelen wij specifiek verblijven op fincas waar dieren gefokt worden. Deze huisjes liggen op het domein en zijn traditioneel versmolten met de boerderij.
Granjas zijn scholen, vergelijkbaar met een jeugdherberg en vooral gericht op een jong publiek. Daar worden rondleidingen aangeboden en allerlei activiteiten georganiseerd om het milieubewustzijn onder de gasten aan te wakkeren.

Daarenboven bestaat ook nog het agro-, het eco– en het wijntoerisme, waar verblijven gekoppeld worden aan de productactiviteit. Zo wordt het agrotoerisme naadloos gekoppeld aan landbouw en veeteelt, zoals het oogsten van groenten en fruit, het melken van koeien of het scheren van schapen. Het ecotoerisme slaat een brug met biodiversiteit op het eiland en het wijntoerisme is rechtstreeks verbonden met de cultus van de druiven waarbij proeverijen en bezoeken aan wijnhuizen en wijngaarden centraal staan.

Wil je je verenigen met het landschap, genieten van een authentieke locatie of van het lokale erfgoed, dan kun je overal op Tenerife terecht voor een onvergetelijk verblijf in een turismo rural, een vorm van toerisme die steeds dikker in de verf wordt gezet.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van twee boeken, talloze artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Reclame -spot_img

POPULAIR

- Reclame -spot_img

COLUMN GUY

GELUK OP EEN EILAND

OSCILLEREND TOERISME

WAT EEN MENS GELUKKIG MAAKT

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img
- Reclame -spot_img

WEETJES

SAN MIGUEL DE TAJAO

GOUDEN ZANDSTRANDEN