dinsdag, juli 23, 2024
HomeBlogWeetjesRURAAL TOERISME OP TENERIFE
SEB LEESON LEGAL GROUP

RURAAL TOERISME OP TENERIFE

Niet iedereen zoekt een plaatsje in het zonnige zuiden als verblijfplaats op het subtropisch eiland Tenerife. Niet iedereen weet een toeristisch overaanbod te waarderen en vooral, niet iedereen wordt bevredigd om gedropt te worden midden in een drukke mensenzee. Er zijn ook toeristen die het rustig willen houden en zich met de natuur willen vereenzelvigen of mensen die de traditionele gewoonten en gebruiken van het eiland willen ondergaan.
Door deze beleving is sedert een aantal jaren een nieuwe vorm van toerisme ontstaan.

We spreken van ruraal of plattelandstoerisme als het economisch, historisch en ruimtelijk een afspiegeling vormt van de plattelandssamenleving. In de praktijk gaat het om kleinschalige extensieve vormen van recreatie en toerisme. Platteland neem je best niet letterlijk, in deze context bedoelen wij alles wat meer dan vijf kilometer van de kust is verwijderd.

In de afgelopen jaren is deze vorm geleidelijk ontwikkeld als reactie op het hectische tempo van het moderne leven en van het massatoerisme. Meer en meer mensen gingen op zoek naar alternatieve vormen om zich gedurende een verlofperiode volledig te kunnen ontspannen en daarbij stonden rust en natuur centraal. Deze uitzonderlijke criteria zijn in overdaad aanwezig op Tenerife, een eiland waar contrast en harmonie door elkaar lopen. De uitzonderlijke natuurlijke omgeving is bezaaid met vulkanische landschappen, met duizenden hectares pijnbossen, met een grillige topografie en vooral met een unieke biodiversiteit.
De navelstreng is het wandeltoerisme want, zeg zelf, iemand die ‘op de buiten’ zijn of haar vakantie beleefd is een natuurmens en natuurmensen trekken de wijde omgeving in en genieten van deze naturaleza.

De perfecte uitvalsbasis daarvoor is ruraal onderdak. Deze accommodatie is vooral terug te vinden in gemeenten die op de bergflank liggen en die de traditionele architectuur van het eiland aanbieden.
Villa de Arico is een prima voorbeeld die aan de filosofie van het rurale toerisme voldoet. Een gemeente die vanaf zeeniveau oploopt tot 2.400 meter hoog heeft heel wat te bieden. Temeer omdat hier ook de land- en tuinbouw hoge ogen scoort. De gemeentelijke overheid ontdekte jaren geleden de noodzakelijkheid om te voldoen aan de vraag van het plattelandstoerisme en schakelde haar aanbod een versnelling hoger. Men begon aan de restauratie en renovatie van oude typische huisjes die in aanmerking kwamen voor de verhuurmarkt. Rijhuisjes, alleenstaande woningen met of zonder zwembad en fincahuisjes bieden op vandaag een ruime diversiteit aan accommodatie. Niet iedereen is op zoek naar een luxueus onderkomen, rurale toeristen kenmerken zich eerder door een sobere levensstijl.

Het aanbod wordt steeds breder en is momenteel erg divers. Toch delen ze allemaal een aantal gemeenschappelijke kenmerken, zoals de harmonie en rust van de omgeving, het belang van het contact met de natuur of de link met het historierijke landschap. We onderscheiden verschillende soorten ruraal toerisme. Eén soort staat hierboven reeds beschreven.

Er bestaan ook rurale hotels met niet meer dan 20 kamers die met hun ligging letterlijk en figuurlijk zijn verbonden met het landschap en waar in vele gevallen spa-faciliteiten, massages en schoonheidsbehandelingen worden aangeboden.
Estancias kan vertaald worden als ‘verblijven’ en hier bedoelen wij specifiek verblijven op fincas waar dieren gefokt worden. Deze huisjes liggen op het domein en zijn traditioneel versmolten met de boerderij.
Granjas zijn scholen, vergelijkbaar met een jeugdherberg en vooral gericht op een jong publiek. Daar worden rondleidingen aangeboden en allerlei activiteiten georganiseerd om het milieubewustzijn onder de gasten aan te wakkeren.

Daarenboven bestaat ook nog het agro-, het eco– en het wijntoerisme, waar verblijven gekoppeld worden aan de productactiviteit. Zo wordt het agrotoerisme naadloos gekoppeld aan landbouw en veeteelt, zoals het oogsten van groenten en fruit, het melken van koeien of het scheren van schapen. Het ecotoerisme slaat een brug met biodiversiteit op het eiland en het wijntoerisme is rechtstreeks verbonden met de cultus van de druiven waarbij proeverijen en bezoeken aan wijnhuizen en wijngaarden centraal staan.

Wil je je verenigen met het landschap, genieten van een authentieke locatie of van het lokale erfgoed, dan kun je overal op Tenerife terecht voor een onvergetelijk verblijf in een turismo rural, een vorm van toerisme die steeds dikker in de verf wordt gezet.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
MSC CRUISES
QUIRON SALUD
Denterife
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

MSC CRUISES

magazine

#277 JULI 2024

#276 JUNI 2024

#275 MEI 2024

#274 APRIL 2024

- Reclame -QUIRON SALUD

gastronomie

seb leeson consulting

weer

Denterife

COLUMN GUY

KERST OP TENERIFE

HOE GENIETEN VAN TENERIFE?

- Reclame -

COLUMN KIM

- Reclame -ADVOCAAT TENERIFE

WEETJES

SEB LEESON LEGAL GROUP