zaterdag, juni 3, 2023
spot_img
HomeBlogWeetjesRUÏNES MET EEN ONBEKENDE OORSPRONG

RUÏNES MET EEN ONBEKENDE OORSPRONG

Bij de onnoemelijk veel aantrekkelijke bezienswaardigheden op Tenerife trekken ruïnes steeds aandacht. Dit zijn veelal vergeten monumenten waarbij de verbeelding van een mens op hol slaat. Hoe zou dit eruit hebben gezien in een vorig leven? Voor wat werd het gebruikt? Wie werkte er of woonde er hier? Dit en veel meer vragen steken de kop op als een mens in contact komt met een vervallen bouwwerk.

En die nieuwsgierigheid bloeide weer op wanneer er mij werd gevraagd welk verlaten en vervallen gebouw er op zeeniveau stond aan de kust van Güía de Isora. Als je vanaf Playa San Juan naar boven loopt – zo noemen Tinerfeños de richting naar Santa Cruz – loopt, krijg je niet alleen mooie vergezichten voorgeschoteld, maar na een tijdje krijg je ook de bewuste ruïne in het oog. Meer dan een verrassend moment waarop de hersenen op hol slaan.
Het wandelpad loopt langs het Playa de Aguadulce en verder noordoostwaarts, maar dat volgen we niet. Wij slaan rechts af. Na een wandeling van dertig minuten komen we ter plaatse.

De ligging en het uitzicht lijken op een miniversie van de oude waterlift La Gordejuela, in Los Realejos. Geen omheining, geen afrastering houden bezoekers tegen. De ingang naar het mystieke domein start met een kronkelige afdaling en via 155 trappen die enige voorzichtigheid vereisen.

Er zijn drie ruimtes: twee grote en een kleinere. Van daaruit loopt er een verbrokkelende trap naar de oceaan. Enkel de muren staan nog deels overeind, de rest werd prooi van water en wind die vooral veel zout doet opspatten en het nodige salitre verspreidt. Er staat een waarschuwingsbord dat bezoekers moet wijzen op instortingsgevaar. Wees voorzichtig is de ondertoon.

Er bestaan een aantal theorieën waarom het gebouw destijds werd gebruikt. Ook officiële instanties weten het niet zo goed. Een plausibel antwoord op de vraag waarom dit gebouw werd gebruikt is, dat het huis een optrekje was voor het hoger gelegen landgoed Aguadulce. 
Er stond ooit een motor aan het huis die een pomp aandreef die water uit een put naar boven pompte. Maar daar blijft onze informatie steken.

Wie kan ons helpen om meer te weten te komen over deze locatie?

Fotoheader@StevenPeeters

Foto: Erik Havers
Foto: Erik Havers

TERUG NAAR STARTSCHERM

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van twee boeken, talloze artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Reclame -spot_img

POPULAIR

- Reclame -spot_img

COLUMN GUY

MEER DAN 29.000 LEDEN

WIJ BREKEN UIT

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES