vrijdag, maart 31, 2023
spot_img
HomeBlogRUIM- OF HANDBAGAGE?

RUIM- OF HANDBAGAGE?

Wijs op reis is een toepasselijke intro voor een artikel over de douanevoorschriften en de veiligheidsvoorschriften die gelden als je van en naar Tenerife reist. Dit artikel beschrijft enkel de regelgeving die bij ons, in de Lage Landen en op Tenerife wordt gehanteerd.

Het begint reeds op de luchthaven van vertrek. Iedere luchtvaartmaatschappij heeft het recht om ingecheckte bagage en/of handbagage te weigeren die het vliegtuig, de passagiers of eigendommen in gevaar kan brengen, mogelijks beschadigd kan worden door luchtvervoer, onvoldoende verpakt is, verboden is door recht, regel of wet en niet geschikt is voor luchtvervoer door het gewicht, grootte of aard. Normaal, vind je niet?

De ruimbagage is ingecheckt en je moet nog voorbij de grenscontrole. Je bent enkel nog in het bezit van je handbagage en deze wordt door de veiligheidsdiensten doorgelicht. Veel reizigers voelen zich daar ongemakkelijk omdat ze echt niet goed weten wat mag, wat moet en vooral, wat verboden is.
Elektronische of kunstmatige rookmiddelen (sigaretten, pijpen en sigaren) kunnen enkel vervoerd worden in de handbagage. De extra gekoppelde voorwaarde is dat de rookmiddelen ongebruikt moeten opgeborgen zijn in de handbagage. Ook lithiumbatterijen en toestellen gevoed door deze accu’s worden als handbagage vervoerd.

Bij de controle van je handbagage zul je snel merken dat niet alles met je mee kan op het vliegtuig. Namaakwapens en voorwerpen die als wapen kunnen gebruikt worden, scherpe en puntige voorwerpen zoals scharen, metalen nagelvijltjes en zakmessen, stompe voorwerpen die als slagwapen kunnen gebruikt worden en grote hoeveelheden vloeistoffen, gels of sprays gaan er niet in.

Vooral omtrent dat laatste is er een verregaande regelgeving waarop wij nog even doordraven omdat daarop internationale veiligheidsregels van toepassing zijn.
Let op, al deze maatregelen zijn er gekomen na tal van incidenten op internationale luchthavens waar slachtoffers vielen door aanslagen en dienen bijgevolg om ons te beschermen. Dit is voor onze eigen veiligheid.

Onder vloeistoffen wordt niet alleen water, dranken, soepen en siropen verstaan maar ook crèmes, lotions, oliën, parfums, sprays, gels, scheerschuim, deodorants, tandpasta, mascara en alle andere substanties met een soortgelijke consistentie.
Enkel verpakt in individuele flesjes van maximum 100 ml en verpakt in één transparante hersluitbare plastic zak met een maximum capaciteit van 1 liter is per passagier toegelaten.

Babyvoeding is toegestaan voor gebruik tijdens de vlucht of voor gebruik op dezelfde dag. Aan de veiligheidscontrole kan men je vragen de voeding te proeven om te bewijzen dat het inderdaad om babyvoeding gaat. 
Medicatie en dieetsupplementen voor gebruik tijdens de vlucht zijn toegestaan. Vraag je dokter om een certificaat dat deze noodzaak bewijst.

Vloeistoffen en gels die in de luchthavenshops werden aangekocht, na de paspoort- en veiligheidscontrole, zijn toegelaten als handbagage en mogen de limiet van 100 ml per fles overschrijden onder voorwaarde dat ze binnen de 24 uur voor je vertrek werden aangekocht, dat deze in de winkel in een speciaal verzegelde transparante zak werd ingepakt en dat je deze verpakking niet opent.

Na een verblijf wil je een souvenir meenemen en dat mag van de douane; je geniet altijd over een vrijstelling van invoerrechten en taksen wanneer je goederen uit het buitenland meeneemt naar je thuisland. Er zijn ook regels en beperkingen inzake ‘cash’ geld, fauna en flora, bescherming van bedreigde diersoorten, economie (namaakproducten) en vooral regels voor je eigen veiligheid en die van je medeburgers.

In de vrijstelling wordt onderscheid gemaakt tussen Europese en niet-Europese landen. Voor een aantal gebieden is er een uitzondering. Als je terugkeert van de Kanaaleilanden Guernsey en Jersey, DOM-landen (départements d’outre-mer) zoals Frans Guyana,

 

La Réunion, Guadeloupe, Martinique en, jawel, de Canarische eilanden, dan gelden er speciale verminderde accijnsregels en daarop zijn de taksen lager. Daarom worden deze landen ondergebracht in het stelsel van niet-Europese landen. Hoe dit voor de Canarische Eilanden historisch is gegroeid kun je HIER lezen. Onthou dat je voor de douane terugkeert uit een land ‘buiten’ het Europees grondgebied terwijl je voor een vliegtuigmaatschappij binnen de Europese grenzen reist. Een beetje verwarrend, maar dit is de realiteit. 

Persoonlijke bagage zonder handelskarakter binnen vastgestelde restricties zijn toegelaten met een vrijstelling. Denk maar aan goederen die je op Tenerife hebt gekocht, goederen waarvoor je de betaalde belasting terugkrijgt vanwege uitvoer, bijvoorbeeld aankopen in een taxfreeshop op een luchthaven. De afbeelding hierboven toont de toegelaten hoeveelheden van artikelen die vanaf Tenerife mogen meegenomen worden. Dit is echter ongeveer de helft van de aantallen die vanaf een ander Europees land mogen uitgevoerd worden.
Als je een tussenlanding in een EU-land maakt, bijvoorbeeld in Madrid of Barcelona, dan geef je op de transferluchthaven alleen de goederen aan die je als handbagage meedraagt.

Sommige goederen zijn nooit vrijgesteld en moeten daarom altijd worden aangegeven. Dit zijn onder meer goederen bestemd voor de uitoefening van een beroep, goederen bestemd voor verkoop en goederen die worden ingevoerd in grotere hoeveelheden dan normaal.
Ook liquide geld valt onder deze regel; reis je met € 10.000 cash geld of meer dan moet je dit ook bij de douane aangeven. Dit heeft te maken met de strijd tegen witwaspraktijken, terrorisme en criminaliteit. Onder cash of liquide middelen verstaan we bankbiljetten en muntstukken, cheques aan toonder, reischeques, kredietbrieven en kasbonnen.

Ieder jaar komen heel wat zeldzame en beschermde dieren en planten en daarvan afgeleide producten (zoals pelsen, kaviaar, …) illegaal naar België en Nederland. Het gaat hier niet om georganiseerde misdaad, maar om onwetende toeristen die deze voorwerpen als souvenir mee naar huis nemen. Dergelijke ondoordachte aankoop kan verregaande gevolgen hebben. Je mag er ook zeker van zijn dat de douane dit aandenken in beslag zal nemen. En soms hangt er een flinke boete en een gevangenisstraf aan vast.

Orchideeën, koralen, ivoor, huiden, kledij van katachtigen, reptielenhuiden, zeeschildpadden, traditionele Chinese medicijnen, bepaalde schelpen, kaviaar en sjaals uit wol van de Tibetaanse antilope kunnen niet mee aan boord.
Ook namaakspullen mogen niet. Merkkleding, cd’s, dvd’s, medicamenten en andere aantrekkelijke goederen met een abnormaal lage prijs en van een middelmatige kwaliteit blijven waar ze zijn. En een steentje of wat zand vanop de Teide hoort bij de berg en niet bij jouw bagage.

Laat vooral jouw pre- en postvakantiegevoel niet verknallen door onwetendheid. Blijf in de legaliteit en hou je aan de regels … ik wens je een prettige reis.
De folder ‘Wijs op reis’ kun je HIER downloaden.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van twee boeken, talloze artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Reclame -spot_img

POPULAIR

- Reclame -spot_img

COLUMN GUY

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

GEVAARLIJKE ZON

ROAMINGKOSTEN AFGESCHAFT

ONWAARDIG IN DEZE TIJDEN