donderdag, april 18, 2024
HomeBlogNieuwsROOKVERBOD OP PLAYA LAS TERESITAS
spot_img

ROOKVERBOD OP PLAYA LAS TERESITAS

In onze hedendaagse maatschappij wordt er stevig debat gevoerd en worden er tevens talrijke acties ondernomen om het roken af te raden. Normaal, want roken is niet gezond. Je kan geen enkel voordeel formuleren dat het roken verdedigt. Integendeel, enkel negatieve aspecten kunnen hier worden opgesomd. Maar wie ben ik om je rookgedrag te beoordelen.
Ik wil hier ook geen debat voeren over het pro of het contra en uit deze tekst zal ook niet blijken of ik roker ben of niet. Wat ik wel weet is dat het departement Volksgezondheid van de Canarische Eilanden ernaar streeft om een netwerk van rookvrije stranden te creëren.

Vanaf maandag 23 januari 2023 mag er niet meer gerookt worden op de stranden in Santa Cruz. In de hoofdstad wordt de nieuwe gemeentelijke verordening inzake reiniging en afval van kracht, die onder meer spugen op de openbare weg strafbaar stelt en de boetes voor wildplassen verhoogt. Deze nieuwe verordening vervangt de verordening uit de jaren tachtig van de vorige eeuw, met het rookverbod op de stranden als opmerkelijke nieuwe regel. Daarin wordt de mogelijkheid voorzien om rookzones op te richten in de nabijheid van de strandzone.
In november 2019 verscheen hier reeds een artikel waarin staat beschreven dat de Canarische overheid rookvrije stranden wil inrichten.

Regelgeving

In artikel 43 van de verordening kunnen wij het volgende lezen: “Het is de gebruikers van de stranden en badzones in de gemeente verboden enig afval achter te laten, daarom moeten zij gebruik maken van de daartoe geïnstalleerde afvalbakken”. In de volgende alinea staat er: “om de aanwezigheid van sigarettenpeuken in het zand en de mogelijke andere vervuiling te voorkomen, is roken verboden op de alle stranden en badzones van de gemeente”. In een derde punt wordt gestipuleerd dat: “de eigenaars van uitbatingen op het strand moeten voorkomen dat er afval wordt verspreid en moeten zij daarom voorzien in afvalcontainers. Dit geldt ook voor het gebruik van plastics voor eenmalig gebruik.

Afvalcontainers voor organisch afval

De verordening is niet alleen bijgewerkt met nieuwe verbodsbepalingen, ook deze die vroeger reeds in aanmerking kwamen staan opnieuw in de lijst, maar met boetes die aanzienlijk zijn verhoogd. Urineren op straat wordt nu bestraft met een boete van maximaal 750 euro. Maar ook het weggooien van enig residu, het spugen op straat of het gooien van water uit ramen of vanaf balkons wordt als een lichte overtreding beschouwd.

Een van de nieuwigheden in de verordening is ook de verplichting om afval te scheiden en daarom voorziet de gemeentelijke overheid in de geleidelijke invoering van de vijfde container, deze voor het organisch afval. Ook de boetes daarop zijn niet mals: het achterlaten van afval buiten de containers worden beboet met minimaal 2.000 euro.

Het voederen van dieren op de openbare weg blijft verboden, evenals het gooien van flyers, folders of soortgelijk reclamemateriaal op de openbare weg of het deponeren van dode dieren in containers.

TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

WIJN OP TENERIFE

VIJGEN OP HET MENU

seb leeson consulting

weer

COLUMN GUY

HET VOORJAAR CARNAVAL

VLIEGEN NAAR TENERIFE

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

spot_img