donderdag, juni 24, 2021
spot_img
HomeBlogWeetjesROMMEL OP DE MARKT

ROMMEL OP DE MARKT

Het ziet er niet uit, niets is nieuw en alles ligt kriskras door elkaar. Netjes is anders maar dat hoort zo op een markt waar rommel verkocht wordt. Ze krijgen dan ook de namen vlooienmarkt of luizenmarkt mee, maar snuffelmarkt is wel de sympathiekste verzamelnaam; dit woord vertaalt alles wat je op een dergelijke locatie als bezoeker aanspreekt door te … snuffelen.

Dit verandert inhoudelijk niets aan de waren zelf die, soms oud en versleten, aan de potentiële kopers worden gesleten. Een rommelmarkt op Tenerife is een eng begrip en in niets te vergelijken met die op het Waterlooplein in Amsterdam of die op het Brusselse Vossenplein, in het hart van volksbuurt De Marollen. Rommelmarkten in de Lage Landen kun je gewoonweg niet vergelijken met de snuffelmarten  op een zonnig subtropisch eiland in de Atlantische Oceaan.

Een rommelmarkt op het warme eiland is geen garageverkoop of een vrijmarkt waaraan particulieren deelnemen en waarvan de omzet onmiddellijk in eigen zak verdwijnt. Een rastro, zo wordt dat hier genoemd, is een duidelijk commercieel georganiseerd gegeven waarbij elke standhouder in orde moet zijn met de regelgeving inzake markthouderij.

Het woord rommel is ook enigszins misleidend, want naast spullen van weinig of geen waarde liggen er soms nieuwe die op deze manier ook de weg vinden naar een nieuwe eigenaar. En heel uitzonderlijk vind je her of der een artikel dat onder de noemer ‘antiek’ valt en dan verdwijnen alle brocante-artikelen in het niet.

Rastro is in feite de roepnaam voor iedere ‘mercado callejero de mercancías de segunda mano’, wat zoveel wil zeggen als tweedehandsmarkt. Dit is een markt waar je alle notie van tijd verliest en rondslentert aan een tempo dat beduidend lager ligt dan dat van een schildpad. Veelal loop je onder een loden zon. De thermische stralen raak je maar kwijt door onder een parasol van een standhouder te gaan staan terwijl je dit of dat wat nader bekijken wil. Verder is er geen bescherming tegen de hitte van de zon, die ook gedurende de winterperiode hard op de menselijke huid inbrandt.

In het zuiden van Tenerife zijn er een paar van deze attractieve locaties waar iedereen graag naar toe trekt. Je hebt toch niets anders te doen en je wil vooral de sfeer opsnuiven die deze typische markten verspreiden. Een sfeer die duidelijk anders aanvoelt. Multicultureel is het minst wat je kunt zeggen want je vindt er de meest uiteenlopende origines die oorspronkelijk niet van de Canarische Archipel afkomstig zijn. Zuid- en Midden-Amerikanen, Afrikanen en Aziaten kleuren hoofdzakelijk het marktdecor. Een ding hebben ze wel gemeen: ze spreken je aan in al dan niet gebroken Spaans; de een wat meer verstaanbaar dan de andere, om hun doel te bereiken. Meestal gebruiken zij niet veel woorden voor en laten passanten gedijen.

Een rastro bevond zich jarenlang in Guargacho, deelgemeente van San Miguel de Abona, langs de grote baan die je naar Las Chafiras voert. Je kon er uren rondslenteren, meestal in een blakende zon, op het afgebakende gebied dat enkel op zondag van 07.00 tot 14.00 uur haar geheimen tentoonstelde. Nog vroeger kon je er ook terecht op zaterdag. Maar nu niet meer, daar heeft het gemeentebestuur een stokje in de wielen gestoken.

Als je er rekening mee houdt dat de meeste standhouders leven van een minimuminkomen weet je al vlug dat enkele uren meer of minder op de markt staan resulteert in meer of minder verkoop. De meesten onder hen hebben geen job en kunnen door verkoop van spullen net overleven. En precies daarvan hakte de gemeente San Miguel de Abona de helft van de verkooptijd weg; van acht naar vier verkoopdagen per maand.

Enrique Pérez, woordvoerder van de bijna 300 verkopers, stelt dat de vlooienmarkt werkt als een sociale instelling waardoor vele families nog net kunnen overleven door het verdienen van enkele euro’s. Niemand wordt hier rijk, maar als je € 100 per markt verdient en 8 dagen kunt werken, kun je hier leven. Met 400 euro per maand kun je net de huishuur betalen. De rest van het inkomen moet dan elders gezocht worden. Voor velen een moeilijke zaak, want zij die leven op de (financiële) rand van de maatschappij hebben het ook moeilijker om werk te vinden.
Vandaar mijn pleidooi om eens een rastro te vereren met uw bezoek. Dit is geen vraag naar medelijden, steun of subsidies, hier wordt er enkel een visje uitgeworpen. Deze markt is een aantrekkingspool voor toeristen die in het zuiden verblijven en daardoor Guaza op de toeristische kaart plaatsen. Dat kan tellen als referentie.

Maar Guaza is geen alleenstaand geval. Nu kun je ook naar Las Chafiras om min of meer hetzelfde decorum terug te vinden. Ook daar kun je terecht om de lokale sfeer van een rommelmarkt op te snuiven. Misschien kun je op een zondag de twee snuffelmarkten na elkaar een bezoekje brengen. Ze liggen heus niet zo ver uit elkaar.
Ofwel trek je op zondag vroeg in de voormiddag naar Santa Cruz. In de onmiddellijke omgeving van de ‘Mercado de Nuestra Señora de Africa’ die ook wel eens La Recova wordt genoemd kun je je tot 14.00 uur vergapen aan rommelige toestanden. De markt is terug open en gaat door onder beperkende maatregelen door de overheid opgelegd naar aanleiding van de coronapandemie.

Je zoekt er niets speciaals, maar wedden dat je niet met lege handen terug huiswaarts keert …!! Zo zie je maar, ook dit is Tenerife.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
close
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van talloze artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Reclame -spot_img

POPULAIR

- Reclame -spot_img

COLUMN GUY

KERST OP TENERIFE

LENTE OP HET EILAND

HET VOORJAAR CARNAVAL

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

ZES HELDEN

ROAMINGKOSTEN AFGESCHAFT

GOEDKOOP VLIEGEN