maandag, maart 20, 2023
spot_img
HomeBlogWeetjesROMMEL OP DE MARKT

ROMMEL OP DE MARKT

Het ziet er niet uit, niets is nieuw en alles ligt kriskras door elkaar. Netjes is anders maar dat hoort zo op een markt waar rommel verkocht wordt. Ze krijgen dan ook de namen vlooienmarkt of luizenmarkt mee, maar snuffelmarkt is wel de sympathiekste verzamelnaam; dit woord vertaalt alles wat je op een dergelijke locatie als bezoeker aanspreekt door te … snuffelen.

Dit verandert inhoudelijk niets aan de waren zelf die, soms oud en afgedaan, aan de potentiële kopers worden gesleten. Een rommelmarkt op Tenerife is een eng begrip en in niets te vergelijken met die op het Waterlooplein in Amsterdam of die op het Brusselse Vossenplein, in het hart van volksbuurt De Marollen. Rommelmarkten in de Lage Landen kun je gewoonweg niet vergelijken met de snuffelmarkten die doorgang vinden op een zonnig subtropisch eiland in de Atlantische Oceaan.

Brocante

Een rommelmarkt op het warme eiland is geen garageverkoop of een vrijmarkt waaraan particulieren deelnemen en waarvan de omzet onmiddellijk in eigen zak verdwijnt. Een rastro, zo wordt dat hier genoemd, is een duidelijk commercieel georganiseerd gegeven waarbij elke standhouder in orde moet zijn met de regelgeving inzake markthouderij.

Het woord rommel is ook enigszins misleidend, want naast spullen van weinig of geen waarde liggen er soms nieuwe die op deze manier ook de weg vinden naar een nieuwe eigenaar. En heel uitzonderlijk vind je her of der een artikel dat onder de noemer ‘antiek’ valt en dan verdwijnen alle brocante-artikelen in het niet.

Multicultureel

Rastro is in feite de roepnaam voor iedere ‘mercado callejero de mercancías de segunda mano’, wat zoveel wil zeggen als tweedehandsmarkt. Dit is een markt waar je alle notie van tijd verliest en rondslentert aan een tempo dat beduidend lager ligt dan dat van een schildpad. Veelal loop je onder een loden zon. De thermische stralen raak je maar kwijt door onder een parasol van een standhouder te gaan staan terwijl je dit of dat wat nader bekijken wil. Verder is er geen bescherming tegen de hitte van de zon, die ook gedurende de winterperiode hard op de menselijke huid inbrandt.

In het zuiden van Tenerife zijn er een paar van deze attractieve locaties waar iedereen graag naar toe trekt. Je hebt toch niets anders te doen en je wil vooral de sfeer opsnuiven die deze typische markten verspreiden. Een sfeer die duidelijk anders aanvoelt. Multicultureel is het minst wat je kunt zeggen want je vindt er de meest uiteenlopende origines die oorspronkelijk niet van de Canarische Archipel afkomstig zijn. Zuid- en Midden-Amerikanen, Afrikanen en Aziaten kleuren hoofdzakelijk het marktdecor. Een ding hebben ze wel gemeen: ze spreken je aan in al dan niet gebroken Spaans; de een wat meer verstaanbaar dan de andere, om hun doel te bereiken. Meestal gebruiken zij niet veel woorden voor en laten passanten gedijen.

Mijn pleidooi

De meeste standhouders leven van een minimuminkomen en dan weet je al vlug dat enkele uren meer of minder op de markt staan resulteert in meer of minder verkoop. De meesten onder hen hebben geen job en kunnen door verkoop van spullen net overleven. Niemand wordt hier rijk, maar als je € 100 per markt verdient en 8 dagen kunt werken, kun je hier leven. Met 400 euro per maand kun je net de huishuur betalen. De rest van het inkomen moet dan elders gezocht worden. Voor velen een moeilijke zaak, want zij die leven op de (financiële) rand van de maatschappij hebben het ook moeilijker om werk te vinden.

Vandaar mijn pleidooi om eens een rastro te vereren met uw bezoek. Dit is geen vraag naar medelijden, steun of bijdrage, ik werp hier enkel een visje uit. Deze markt is een aantrekkingspool voor toeristen die in het zuiden verblijven en daardoor Guaza op de toeristische kaart plaatsen. Dat kan tellen als referentie.

Mogelijkheden

Maar Guaza is geen alleenstaand geval. Nu kun je ook naar Las Chafiras om min of meer hetzelfde decorum terug te vinden. Ook daar kun je terecht om de lokale sfeer van een rommelmarkt op te snuiven. Misschien kun je op een zondag de twee snuffelmarkten na elkaar een bezoekje brengen. Ze liggen heus niet zo ver uit elkaar.
Ofwel trek je op zondag vroeg in de voormiddag naar Santa Cruz. In de onmiddellijke omgeving van de ‘Mercado de Nuestra Señora de Africa’ die ook wel eens La Recova wordt genoemd kun je je tot 14.00 uur vergapen aan rommelige toestanden. De markt is in deze postcoronatijden opnieuw razend populair en magnetiseert duizenden bezoekers.

Je zoekt er niets speciaals, maar ik durf wedden dat je na een bezoek aan een snuffelmarkt niet met lege handen terug huiswaarts keert …!! Zo zie je maar, ook dit is Tenerife.

TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van twee boeken, talloze artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Reclame -spot_img

POPULAIR

- Reclame -spot_img

COLUMN GUY

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES