Als je dat woord voor de eerste keer hoort is het even slikken, tot je later de betekenis onder de knie krijgt. Dit is een stukje traditie, een stukje geschiedenis dat iedere inlander en iedere toerist moet overtuigen om er aan deel te nemen. Niet als stoetganger maar vooral als toeschouwer.

Romería komt van het woord ‘processie’ en verwijst naar de pelgrims die naar Rome trokken (romero/romeiro) of naar een ander heiligdom en is als dusdanig een katholieke viering. Geschiedkundig is deze processie een bedevaart, maar de overlevering en de traditionele verschuivingen en aanpassingen hebben ervoor gezorgd dat ‘bedevaart’ op vandaag niet het juiste synoniem is om een romería te beschrijven. Toch komt het aardig dicht in de buurt omdat men naar de oorsprong tijdens een romería in de straten van het dorp steeds één patroonheilige meedraagt.

Moeders mooiste romería is beslist die van La Orotava. Deze optocht ter ere van ‘San Isidro Labrador’ en van ‘Santa María de la Cabeza’ lokt jaarlijks tienduizenden toeschouwers. Zij komen niet allemaal uit devotie voor de Heilige Maagd. Ze komen wel om de sfeer op te snuiven, om getuige te zijn van de uitstraling van de praalwagens, van de traditionele klederdracht en van de muzikale omlijsting.
Om de vreugde van het geheel te beleven komt er een massa mensen op dit evenement af. En het succes wordt nog groter gemaakt door het uitdelen van lokale producten aan de kijklustigen; gratis en voor niets.

De processie bestaat uit 85 karossen getrokken door minimum evenveel ossen, 25.000 mensen (processiegangers en bezoekers) in authentieke ‘mago & maga‘-kledij en tientallen groepen die de lokale muzikale kleur in het geheel brengen.

Iedere editie wordt georganiseerd door het ‘Sociedad Liceo de Taoro’ die gesticht werd in 1855 en organisator is van wel meer activiteiten, en die zich vooral inzet voor arbeider en landbouwer. Deze sociëteit realiseerde de eerste editie van deze romería in 1936 en gaat uit van de gedachte dat een romería géén carnavalsgebeuren is, maar wel een puur traditionele volksommegang.
De stoet sleept zich zes uur lang door de smalle straatjes van La Orotava waarbij tienduizenden bezoekers zich te goed kunnen doen aan de voortreffelijke wijnen, de folkloristische groepen, aan (gratis uitgedeelde) lokale producten van de land- en tuinbouw en aan de traditionele muziek. Na de processie is het feest niet afgelopen, traditioneel wordt de avond en de nacht gevuld met dans en muziek, én met feestvierende mensen. 

Maar er zijn meer romerías dan alleen deze van La Orotava. Het hele jaar door trekt wel ergens een processie door een dorp of een gemeente. De een is wat groter dan de andere maar de rode draad door ieder romeríaverhaal is dat het aanstekelijk uitnodigend werkt en dat de mensen als door een magneet aangetrokken worden om bij dit gebeuren betrokken te zijn.
Iedere romería heeft zijn patroonheilige en deze gaat steeds mee, zelfs voorop, in iedere processie.

In feite begint het romería-seizoen in april en duurt het tot eind augustus. Zo kun je bijvoorbeeld op 29 april naar de romería van Tegueste; vanaf 13.00 uur start de stoet met de heiligenverering voor San Marcos Evangelista aan de kop van deze processie. Over de gehele lengte van de processie worden landbouwproducten uitgedeeld en wordt er door muzikale groepen traditionele eilandmuziek geproduceerd.
Ik zou de waarheid geweld aandoen als ik verzweeg dat de allereerste ommegang rondgaat in Arona, rond de 15de van de maand januari. Naam van het kind: Romería de San Antonio Abad.

Op 13 mei is er Romería de La Virgen del Buen Viaje y San Telmo in Santa Cruz en op 15 mei kun je terecht in Guía de Isora voor de Romería de San Isídro.
Ieder jaar, op de derde zondag van mei, trekt de Romería San Isidro Labrador  door de straten van Gía de Isora. Deze ommegang is een onderdeel van de Fiesta Romería waarin talrijke folkloristische activiteiten op het programma staan.

En er volgen nog meer feestelijkheden … Je kunt er vrij naar toe; maak een keuze en geniet van het spektakel. Het zal lang je lang bijblijven.
Eén ding staat als een paal boven water. Als je nog nooit een dergelijke optocht hebt meegemaakt dan ontbreekt er een culturele schakel in jouw toeristische ketting.

En zo zijn er nog tientallen meer. De volledige lijst vind je HIER terug. Als je nog nooit een romería beleefde is dit een gat in je Canarische cultuur … dit moet je vlug eens meemaken.
Om nooit meer te vergeten!