donderdag, juli 18, 2024
HomeBlogROKEN VERBODEN
SEB LEESON LEGAL GROUP

ROKEN VERBODEN

In onze hedendaagse maatschappij wordt er stevig debat gevoerd en worden er tevens talrijke acties ondernomen om het roken af te raden. Normaal, want roken is niet gezond. Je kan geen enkel voordeel formuleren dat het roken verdedigt. Integendeel, enkel negatieve aspecten kunnen hier worden opgesomd. Maar wie ben ik om je rookgedrag te beoordelen.
Ik wil hier ook geen debat voeren over het pro of het contra en uit deze tekst zal ook niet blijken of ik roker ben of niet. Wat ik wel weet is dat het departement Volksgezondheid van de Canarische Eilanden er naar streeft om een netwerk van rookvrije stranden te creëren. Stranden die niet-rokers en kinderen moeten aantrekken om ‘gezondheidsredenen’ zoals die ook reeds bestaan in de noordelijke Spaanse provincie Galicië. 

De overheid is begaan met onze gezondheid en stelt in haar betoog dat roken en de daaraan gekoppelde aandoeningen doodsoorzaak nummer één zijn bij haar bevolking. Een derde van de Canarische gemeenschap is roker, ook vrouwen nemen deel aan het schoorsteeneffect. Vandaar dat het hoogtijd is om acties te ondernemen. Wie had gedacht dat een prijsverhoging van het rookgerief het onderwerp van dienst zou uitmaken is er aan voor de moeite. Rokers worden hier niet gestraft, de niet-rokers krijgen er een rookvrije zone bij. Aan het strand, waar trouwens altijd kinderen aanwezig zijn, moet er ruimte zijn om pure lucht in te ademen. Meeroken is gevaarlijker dan het roken zelf, blijkt uit talrijke antirookcampagnes. 
Deze holistische benadering is een mogelijkheid om het rookgedrag van haar bevolking te stimuleren zonder dat er geraakt wordt aan dwingende maatregelen.

Niet alleen de volksgezondheid op de Canarische Eilanden is een reden om dit stappenplan te realiseren, ook het milieu heeft er baat bij. Een achtergelaten peuk heeft 10 jaar nodig om af te breken. We maken een sommetje: ruim 2 miljoen inwoners + 12 miljoen toeristen (gemiddeld verblijf 7 dagen) waarvan naar schatting de helft rookt aan een gemiddelde van 8 sigaretten per dag zorgt voor een jaarlijkse peukenberg van 3.256.000.000 stompjes. Gespreid over tien jaar liggen er dus ergens ruim 32 miljard rookrestanten. Dit is 32 x 109, een getal met 11 cijfers. Je wil echt niet weten hoe omvangrijk deze gigantische berg is. De peuken zitten bovendien ook nog eens vol met schadelijke stoffen zoals nicotine en teer en dat is nefast voor het milieu.

Rookvrije playas zijn niet uniek binnen de Canarische archipel. Mogan op Gran Canaria bezit reeds een dergelijke strandzone en er wordt opgemerkt dat ook rokers daar naar toe gaan om gedurende enkele uren nicotinevrij te zijn. Dit past dus perfect in de strategie van de overheid om mensen te stimuleren om minder te roken of om er helemaal mee te stoppen. Een voorlichtingscampagne rond het sociaal bewustzijn van het rookgedrag is volgens de overheid de beste manier om resultaten te behalen zonder te moeten overgaan tot verbodsbepalingen en restricties met de daaraan gekoppelde boetes. Er zullen geen controles uitgevoerd worden door de overheidsdiensten, sociale controle is reeds voldoende om het anti-rookgedrag te stimuleren. 

Een project waar je als vrijwilliger kunt aan meewerken. De vraag is alleen maar of inwoners en toeristen zich verder dan normaal zullen verplaatsen om zich op een rookvrij strand neer te vleien. We zien wel …
Wat we wel weten is dat iedereen, voor- en tegenstander, kan beamen dat het roken op zich en rookrestanten respectievelijk gevaarlijk en nefast zijn voor onze gezondheid en voor de natuur.

 

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
MSC CRUISES
QUIRON SALUD
Denterife
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

MSC CRUISES

magazine

#277 JULI 2024

#276 JUNI 2024

#275 MEI 2024

#274 APRIL 2024

- Reclame -QUIRON SALUD

gastronomie

seb leeson consulting

weer

Denterife

COLUMN GUY

WIJ ZIJN DE PINEUT

GOEDE RESTAURANTS

WAT EEN MENS GELUKKIG MAAKT

- Reclame -

COLUMN KIM

- Reclame -ADVOCAAT TENERIFE

WEETJES

SEB LEESON LEGAL GROUP