vrijdag, juni 14, 2024
HomeBlogROAMINGKOSTEN AFGESCHAFT
spot_img

ROAMINGKOSTEN AFGESCHAFT

Wanneer je naar Tenerife afreist breng je ongetwijfeld je mobieltje mee want je wil voor het thuisfront beschikbaar blijven. Gemakkelijk en erg praktisch maar omdat je je in het buitenland bevindt ben je daar afhankelijk van een buitenlandse provider en moeten de internet- en telefooncontacten die je maakt ook via deze weg verlopen. Je maakt dus gebruik van twee netwerken en deze tweede laat zich daar in het verleden ook voor betalen. Dit heet roaming en de telecomaanbieders rekenden de kosten voor deze service door via uw mobiele telefoonrekening.

De landen van de Europese Unie hebben afspraken gemaakt over roaming. Door die afspraken ben je nu beter beschermd, maar vooral goedkoper gediend als je in een ander EU-land gebruik maakt van jouw telefoon, smartphone of tablet. Een aanbieder mag bijvoorbeeld niet meer kosten in rekening brengen dan de maximumtarieven.

Er is op dat vlak goed nieuws. De roamingkosten in de Europese Unie zijn definitief verdwenen per 15 juni 2017. Providers mogen dan geen extra kosten meer aanrekenen voor het bellen, sms’en en internetten in het buitenland. Dat is reeds een tijdje terug en je zou denken dat iedereen daarvan op de hoogte is. Niet dus, vandaar de publicatie van dat artikel. 

De Europese Unie heeft met een grote meerderheid gestemd voor een wet die ervoor zorgt dat roamingkosten moeten verdwijnen. Dat betekent dat providers in de toekomst geen extra geld meer mogen vragen als je in een ander Europees land op internet gaat, of belt of sms’t. Vanaf 30 april 2016 tot 15 juni 2017 was er een overgangsmaatregel die de roamingkosten reeds indijkte. Zo betaalde je nog maximaal € 0,05 per minuut, € 0,02 per sms, en € 0,05 per MB als kost voor het gebruik van het buitenlands netwerk. Vanaf 15 juni 2017 verdwenen deze ‘opcentiemen’ helemaal en mogen providers geen extra kosten meer rekenen.

De roamingkosten waren inderdaad al jaren een hot topic in Europa. De strijd daartegen werd geleid door Eurocommissaris Neelie Kroes die fel optrad tegen de providers en de torenhoge kosten die zij aanrekenden. De providers gaven zich niet zonder slag of stoot gewonnen. De strijd tegen roamingkosten heeft dan ook jaren geduurd en ging maar met mondjesmaat vooruit. Eerst moest de Europese Commissie er mee instemmen, daarna de Europese landen binnen de Unie.
Zover staan we nu, alle 28 lidstaten hebben gestemd om de roamingkosten af te schaffen en wordt het Europees decreet actief.

Niets dan voordelen voor de klanten alhoewel de netneutraliteit een flinke deuk krijgt. Dit is een wet die regelt dat providers bepaalde diensten niet mogen benadelen.
Veel providers zijn bijvoorbeeld niet blij met Netflix, omdat gebruikers via dit aanbod heel veel data wordt verbruikt en dat kost een provider veel geld. Een evidentie zou kunnen zijn dat een provider de toegang tot Netflix zou afsluiten. Maar in de wet op netneutraliteit is geregeld dat providers alle websites en dito diensten gelijk moeten behandelen.

In de Europese nieuwe regels wordt dat principe afgezwakt. Daarin kunnen providers deze websites niet zomaar afsluiten, maar ze mogen wel voorrangsregels bepalen. Dat betekent dat een provider bijvoorbeeld Spotify gratis mag aanbieden bij een abonnement. Enig nadeel zou kunnen zijn dat daardoor bepaalde internetdiensten trager worden.
Er is overigens nog niet veel bekend over mogelijke deals, dus kan het zijn dat er waarborgen en prioriteitsregels worden opgesteld. Wel werden er afspraken gemaakt over informatiedeling van de tarieven die in het buitenland gelden. Deze inlichtingen ontvang je bijvoorbeeld via een sms’je als je datalimiet is bereikt.

Dit waren de maximumtarieven tot 1 juli 2017

Tarief (excl BTW) Tarief (incl BTW)
Bellen per minuut 0,05 0,0605
Gebeld worden per minuut 0,0114 0,013794
Sms’en per bericht 0,02 0,0242
Internetten per MB 0,05 0,0605

Als je de roamingkosten optelt bij de gebruikelijke kosten per sms, belminuut of MB mocht het totale bedrag niet hoger zijn dan de volgende tarieven:

Tarief (excl BTW) Tarief (incl BTW)
Bellen per minuut 0,19 0,2299
Gebeld worden per minuut 0,05 0,0605
Sms’en per bericht 0,06 0,0726
Internetten per MB 0,20 0,242


Let op: de tarieven gelden in de 28 landen van de Europese Unie en dus niet in Zwitserland of Turkije bijvoorbeeld. Wil je niet gebonden zijn aan de maximum tarieven die binnen de EU zijn vastgesteld of wil je niet gebonden zijn aan de vastgestelde datalimiet dan kun je informeren naar speciale buitenlandabonnementen bij je eigen provider. Voor een beperkte verblijfsperiode op Tenerife is dit steeds voordeliger.

De tarieven zakken dus gevoelig als je vanuit een Europees vakantieland op het internet gaat surfen, een sms’je verstuurt of een gesprek via de telecomdienst aangaat. Dit zal niet meer duurder zijn dan in je thuisland als je data de wereld instuurt of ontvangt.

Deze kosten vallen helemaal weg op 15 juni 2017.

Bellen (per minuut, excl. btw)  max. € 0,05
Gebeld worden (per minuut, excl. btw)  € 0,0114
Uitgaande sms’jes (per sms, excl. btw)  max. € 0,02
Gegevensgebruik (download per MB*, excl. btw)  max. €0,05

Concreet
Op donderdag 15 juni 2017 was roaming verleden tijd. Binnen de Europese Unie kunnen consumenten nu bellen, sms’en en surfen voor de prijs van het binnenlandse abonnement. De telefonische tolheffing bij de grensovergang is dan voorgoed verdwenen. 
Dit geldt in alle 28 EU-landen plus Noorwegen, IJsland en Liechtenstein. In de laatste drie treedt het nieuwe regime overigens wat later in. Zwitserland en Turkije zijn geen EU-lid en vallen dus niet onder de regels. De ministaatjes Vaticaanstad, Monaco en Andorra gebruiken wel de euro, maar zijn geen EU-lid.
Wie langdurig in het buitenland woont of verblijft, sluit best in het gastland een bundel aan. 

Het einde van de roamingkosten betekent niet dat bellen vanuit België of Nederland naar het buitenland goedkoper wordt. Als u vanuit het thuisland mobiel naar Tenerife belt, dan blijft dat een duurder internationaal gesprek. Bellen van uit Tenerife naar het thuisland wordt door de afschaffing van de roamingkosten wel goedkoper, evenals een oproep naar een ander Europees land.
Ook sms’en en surfen op het internet op je vakantiebestemming wordt goedkoper.

Leve Europa …!

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
spot_img
spot_img
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

2 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

magazine

#276 JUNI 2024

#275 MEI 2024

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

seb leeson consulting

weer

COLUMN GUY

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

VIDEO VLINDERTUIN TENERIFE

VISAREND BESCHERMD

spot_img