donderdag, mei 23, 2024
HomeBlogNieuwsRESIDENTEN MAKEN TEN BEL MOOIER
spot_img

RESIDENTEN MAKEN TEN BEL MOOIER

De herontwikkeling van Ten Bel zit vast, muurvast. De gemeente Arona kan niet tussenkomen om het gebied te verfraaien omdat de pleinen, parken, lanen, promenades, wegen en perken privaat eigendom zijn, weliswaar van openbaar nut en algemeen belang. En zolang de eigenaar(s) geen stappen zetten in de goede richting, kan het gebied door de gemeente niet worden gerenoveerd. Buren sloegen de handen in elkaar en dit resulteert in de titel Residenten maken Ten Bel mooier.  

Met lede ogen zien residenten en toeristen het wegglijden van het eens zo roemrijke Ten Bel, dat Michel Huygen in de vorige eeuw heeft opgebouwd. De toestand van verval is groot, maar netjes ogen is iets anders, heeft een tiental inwoners van de Costa del Silencio gedacht. Het kan mooier dachten zij en zetten zich aan het werk. 

Hannelore trekt ten strijde

Belgen, Italianen en Colombianen hebben de handen in elkaar geslagen en zijn begonnen met het oppoetsen van hun leefgebied. De Cleaning Service gaat driemaal per week op pad om afval en vuil te verwijderen van de voetpaden, pleinen en tuinen van het toeristisch gebied dat de naam TEN BEL blijft dragen, maar eigenlijk op de Costa del Silencio ligt. Elke dinsdag, donderdag en vrijdag gaat de schoonmaakploeg op pad om de plaatsen en locaties, die tot de Ten Bel-eigendommen behoren, proper te maken. 

Hannelore Ottevaere laat meermaals per dag haar twee honden uit en was steeds weer getuige van afval en zwerfvuil dat zich rond de urbanisatie Chayofita opstapelde, dat ze er genoeg van kreeg.  Ze belde haar dochter en samen startten zij de jacht op blikjes, karton, flessen en plastics die veelal verstrikt vastzitten in de cactussen. Haar spontane actie had meteen effect. Buren werden door dit idee aangevuurd en zetten zich mee in om alle viezigheid op Ten Bel te verwijderen. Residenten maken Ten Bel mooier, in afwachting van de groter reformatie van het gebied, dat nog niet in zicht is.

Gevonden geld

Het embryo van Costa del Silencio Limpio is een groep van een tiental inwoners, gedreven door Hannelore die sinds 1999 in de urbanisatie woont. Gewapend met tassen, emmers, borstels, vuilblikken en harken trekken ze ten aanval tegen alle afval die zij op de openbare locaties tegenkomen.
De groep bestaat enkel uit vrouwen, vooral Belgen en Italianen, al is er ook een Colombiaans meisje dat helpt met extra’s en revisies. En blijkbaar werkt dit initiatief aanstekelijk, want er blijven zich mensen aanbieden om te helpen. Voorbijgangers moedigen het team aan en danken hen voor de grote kuis van het gebied dat hen nauw aan het hart ligt. Het initiatief wordt zeer gewaardeerd.

De afvalstoffen die het meest worden ingezameld zijn blikjes van energiedrankjes en goedkoop bier, flessen, sigarettenpeuken en lege pakjes tabak, maar ook achtergelaten wielen, tassen en koffers die waarschijnlijk gestolen zijn, dixit Hannelore Ottevaere. Het gevonden geld, een briefje van 5 en een biljet van 20 euro werden gedoneerd aan het dierenasiel La Esperanza del Sur, in Parque La Reina.

Zafarranchos

Hannelore staat erop om het probleem bij de wortels aan te pakken en benadrukt daarbij het belang van het vergroten van het bewustzijn onder de bevolking, vooral bij jongeren. Ook de wetgever draagt zijn steentje bij met boetes van 250 euro ​​als er een sigarettenpeuk op straat wordt gegooid, de uitwerpselen van een hond niet worden opgeraapt of zelfs maar afval in de de verkeerde container wordt gedumpt.

De burgerbrigade heeft nog enkele weken tijd op het gebied op te kuisen, daarna gaat het team naar Garañaña, waar een barranco is versierd met blikken, flessen, plastics, glas, matrassen en waar zelfs een paar HiperDino-karren liggen te liggen.
De gemeente helpt de zafarranchos – Spaans om de personen te benoemen die werken in een reinigingsdienst (limpieza general) – door hen te voorzien van het materiaal dat ze nodig hebben. Van emmers en zakken tot borstels en harken om alle afval in alle veiligheid te kunnen verzamelen. De blikjes worden afzonderlijk bewaard om ze te schenken aan het dierenasiel La Esperanza del Sur in Parque La Reina brengt “om de honden te helpen.
Verder staat de gemeente in om tussen te komen bij grotere opkuiswerken zoals snoeiwerk en het reinigen van de wegdekken.

Het nieuws slaat in als een bom op sociale netwerken waar het initiatief ‘Residenten maken Ten Bel mooier’ en wordt positief becommentarieerd. Goed gedaan Hannelore, van ons krijg je een pluim op je hoedje. 


TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
spot_img
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

3 REACTIES

 1. Als je nou eens fatsoenlijk zou schrijven, dan zouden je verhalen over Ten Bel misschien leesbaar en begrijpelijk worden. Al dat bombastische geleuter werkt belemmerend voor iedereen die interesse heeft in dit bizarre gebiedje. Het past dan weer wel bij dit lachwekkend verloederde complexe complex. Ik krijg sterk de indruk dat je daar zelf woont en je dagelijks kwaad maakt om deze gribus. Neem een beetje afstand en haal eens diep adem voordat je weer van leer trekt. Het is maar een tip. Sterkte in de jungle van Ten Bel..

 2. Dag Cas,
  Ik begrijp dat mijn schrijfstijl niet iedereen aanspreekt. Mijn doel is om – onder andere – de unieke verhalen en perspectieven van Ten Bel te delen. Ik ben gepassioneerd over alles wat op Tenerife plaatsvindt, ook het reilen en het zeilen binnen Ten Bel. Mijn bombastisch geleuter stoort u misschien, anderen steken er dan wel een en ander van op.
  Ik heb voor u slechts één tip. Negeer mijn artikelen, dan hoef je je niet dik te maken om mijn schrijfstijl en hoef je daarna niet cassant uit de hoek te komen. Mijn lezersbestand is wel tuk op mijn redactiewerk, op de ruim 2.850 arikelen die reeds zijn verschenen en op mijn gepubliceerde boeken.
  Nog één ding. Neen, … ik woon niet in of rond of nabij Ten Bel, alhoewel ik er reeds een boek over schreef.
  https://tenerifeconnect.be/boek-alles-over-tenerife/

  • Bedankt voor de tip. Een beetje voorspelbaar is het wel. Typerend voor een zelfvoldane egotripper die blind is voor zijn eigen hyperbolen. Ik heb wel weer een woord geleerd. Cassant betekent bros, wat weer even nietszeggend is als andere typeringen die ik bombastisch noem. Ik ben overigens dol op croissantjes.
   Als je het niet erg vindt blijf ik gewoon lezen wat ik interessant vind, het is me tot nu toe goed gelukt om de feiten van de lulkoek te onderscheiden. Als je het wel erg vind doe ik het trouwens ook.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

magazine

#275 MEI 2024

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

seb leeson consulting

weer

COLUMN GUY

MEER DAN 29.000 LEDEN

WAT EEN MENS GELUKKIG MAAKT

BESTE KLIMAAT TER WERELD

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

BONT OM DE ARM…

BOFFEN EN BLAZEN…

WAAR EEN WIL IS

- Reclame -spot_img

WEETJES

TOERISTISCHE NIEUWKOMER

DRIE KEER SPEKTAKEL

WACHTDIENST APOTHEKEN

spot_img