vrijdag, juni 14, 2024
HomeBlogWeetjesRESIDENT OF LIEVER NIET
spot_img

RESIDENT OF LIEVER NIET

Resident of liever niet is geen vervolg van een eerder geschreven artikel met de titel IK VERHUIS NAAR TENERIFE. Het enige bindmiddel tussen de twee artikels is de verliefdheid op het eiland Tenerife. Je bent verslaafd aan het eiland en je wilt er zo veel tijd als mogelijk zijn. Dat is een feit, maar hoeveel tijd spendeer je op Tenerife? En, word je dan beter resident of toch liever niet?

Naar Tenerife komen op vakantie is één zaak, op Tenerife overwinteren is een andere, maar om te resideren op dit wondermooie eiland moet je even wat moeite doen. Het hoeft geen betoog dat het resideren in Spanje verbonden is met een aantal verplichtingen. 

Faciliteiten

Als inwoner van een Europees land heb je het recht om je vrij te verplaatsen binnen de grenzen van alle Europese lidstaten en doordat Santa Cruz de Tenerife een Spaanse provincie is, is mijn bewering ook hier van kracht. Belangrijk hoor, want je hoeft je geen reispas aan te schaffen en de monetaire faciliteiten spreken in je voordeel.
In principe kom je zo veel mogelijk naar het subtropisch eiland midden in de Atlantische oceaan. Voor personen zonder arbeidsverplichting gaat dat al wat makkelijker dan voor mensen die hun plaats op de arbeidsmarkt hebben. 

Alles begint met een NIE-nummer

Je bent geen resident wanneer je als toerist minder dan 183 dagen per jaar op Tenerife verblijft; dit hoeft niet ononderbroken te zijn. Een sommetje maken van al je verblijfsdagen op Tenerife is voldoende. Je bent ook geen resident als je een Número de Identificacción de Extranjeros of een NIE-nummer bezit, zoals veel mensen verkeerdelijk beweren. Dit is een fiscaal identificatienummer voor buitenlanders in Spanje. Gekscherend wordt dit ook wel eens de ‘inschrijving in het vreemdelingenregister’ genoemd. Met deze unieke en persoonlijke code kun je dan een bankrekening openen, een vastgoed kopen, met een Spaanse auto rondrijden en nog veel meer.
Dit is absoluut de eerste stap die je moet zetten als je meer wilt dan enkel maar een keer per jaar op verlof te komen.

Fiscaal interessant

Als je meer dan 183 dagen per jaar op Tenerife verblijft dan word je van rechtswege automatisch ‘fiscaal’ resident. Dat impliceert dat je dan hier je belastingen betaalt want dit is het land waar je hoofdzakelijk verblijft. Wie dat controleert en hoe je je daarmee in orde stelt is koffiedik kijken, ik weet het ook niet.

Vaak wordt de beslissing om resident te worden in Tenerife te impulsief genomen op basis van één enkel aspect zonder dat men oog heeft voor het totale plaatje. Het fiscale luik is er een van, het klimaat een ander. De belastingaanslag in Tenerife is voordeliger dan in de Lage Landen maar niet iedereen kan hiervan genieten. Belgische ambtenaren betalen steeds hun belastingen in het land waar ze gewerkt hebben, ook al resideren ze alhier.
Discriminerend? Jawel. Als ambtenaar betaal ik in België de volle pot, terwijl mijn leeftijdsgenoten die als werknemer of als zelfstandige hebben gewerkt hier hun belastingen mogen betalen en dat scheelt een slok op een borrel, geloof me. Laatstgenoemden leven een stuk beter van hun pensioen. 

Modaliteiten

Voor wie toch de beslissing neemt om op het eiland te komen wonen is er een resem aan administratieve paden die je moet bewandelen. Resident worden heeft ook invloed op een aantal aspecten van het zorgstelsel in je geboorteland en je uitschrijven uit de gemeente waar je momenteel woont is een noodzakelijk gegeven. Dat formulier heb je alvast nodig om je in Tenerife te vestigen.
Je moet een Certificado de Residencia aanvragen, je moet je inschrijven in het Alta de padrón, ook Empadronamiento genoemd. Dit is de registratie in het bevolkingsregister van de gemeente waar je gaat wonen.
Als je hier komt wonen ben je verplicht om je in te schrijven in de Securidad Social en moet je een medische kaart aanvragen om te genieten van de gezondheidszorg op het eiland.
Ook moet je binnen een bepaalde termijn zorgen voor een Spaans rijbewijs; je oorspronkelijk rijbewijs wordt ongeldig en daar staan flinke boetes op.
En uiteraard moet er met de Belgische of Nederlandse belastingdienst worden afgerekend als je verhuist naar een ander land.

Laat je begeleiden

Resident of liever niet? Vooralsnog een flinke boterham maar dat heb je er zeker voor over om je definitief op dit wondermooie eiland te vestigen. Trouwens, dit hoef je allemaal niet in één keer te doen; verzamel op voorhand de nodige administratieve stukken en vergewis je ervan dat je alles bij hebt vooraleer je een administratieve dienst binnenstapt. Eén klein foutje kan je veel kilometers en een hoop tijdverlies kosten. Doe het daarom rustig en beredeneerd, je komt er heus wel. Laat je eventueel begeleiden door mensen die er verstand van hebben, dat scheelt een hoop stress. Misschien is het daarom verstandig op Tenerife een boekhouder of een gestor onder de arm te nemen die goed op de hoogte is van de plaatselijke regels.

Een verhuis word je gedetailleerd en stapsgewijs uitgelegd in het artikel ‘Ik verhuis naar Tenerife‘ dat gepubliceerd staat op de website van Tenerife Connect. ‘Resident of liever niet’ is daar geen vervolg van. 


 TERUG NAAR STARTSCHERM Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
spot_img
spot_img
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

magazine

#276 JUNI 2024

#275 MEI 2024

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

seb leeson consulting

weer

COLUMN GUY

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

GOEDKOPE VERZENDINGEN

TOERISTISCH RAPPORT

LANDING AFGEBROKEN

spot_img