zaterdag, april 13, 2024
HomeBlogNieuwsREIZEN VAN EN NAAR TENERIFE - UPDATE 13/05/2022
spot_img

REIZEN VAN EN NAAR TENERIFE – UPDATE 13/05/2022

Om de volksgezondheid tegemoet te komen heeft de Spaanse regering een reeks sanitaire maatregelen genomen die moeten worden toegepast door iedereen die voet zet op Spaanse bodem. Op woensdag 6 april verscheen resolutie 5523 dd 1 april 2022 in nummer 82 van het Boletín Oficial del Estado onder Sectie 1, pagina 46.412. 
Met deze resolutie worden de gezondheidscontroles aangepast aan de ontwikkeling van de epidemiologische situatie en wordt het alternatieve gebruik van het Europese digitale COVID-certificaat (CCD) of het gebruik van de QR-code, verkregen na het invullen van het gezondheidscontroleformulier, via SpTH mogelijk gemaakt.
Dit is een nationale wet die geldt voor alle regio’s. Tot op vandaag is dit de vigerende regelgeving.

SpTh of toch niet?

Wij filteren de belangrijkste zaken uit dit nieuwe decreet die relevant zijn voor iedereen die door de lucht of over zee in Spanje aankomt. 

Alle passagiers moeten, ongeacht hun land van vertrek – met uitzondering van kinderen jonger dan 12 jaar en personen op doorreis (transit) – een van volgende documenten voorleggen. In dit opzicht verandert er niet zoveel.
a) Het digitaal Europees COVID-certificaat (CCD) of het Europese equivalent van vaccinatie tegen COVID-19; 
b) een negatief certificaat van een diagnostische test op actieve infectie; 
c) een certificaat van herstel van een SARS-CoV-2-infectie. 

Als de passagier niet beschikt over een digitaal Europees COVID-certificaat of een gelijkwaardig EU-certificaat, moet het SpTh-formulier worden ingevuld door handmatig de gegevens van uw vaccinatie-, herstel- of diagnostisch testcertificaat in te voeren. 
Let wel: het vaccinatiebewijs met volledig schema voor kinderen jonger dan 18 jaar heeft geen vervaldatum. Controleer steeds de geldigheid van het digitale COVID-certificaat.
Het SpTh-form kan HIER ingevuld worden. 

Uitzondering

Indien de epidemiologische situatie van een land/gebied of een regio op zorgwekkende wijze verslechtert, kan het land/gebied/zone als HOOG RISICO worden aangeduid. Dan moeten passagiers die uit deze zones komen altijd het SpTH-formulier invullen om een QR-code te ontvangen. Deze code zal dan samen met een certificaat van vaccinatie, of negatieve test of herstelbewijs van de SARS-CoV-2-ziekte moeten voorgelegd worden bij aankomst op Spaans grondgebied.

Geldigheid

Een digitaal EU-certificaat COVID (CCD) of gelijkwaardig is enkel geldig wanneer een volledige vaccinatieschema- of boosterdosis is doorlopen en wanneer de geldigheidsduur niet wordt overschreden. De duur begint vanaf 14 dagen na de toediening van de laatste dosis tot 270 dagen na de toediening van de laatste dosis. 
Het vaccinatiebewijs (volledig schema) voor kinderen jonger dan 18 jaar heeft geen vervaldatum.
Het certificaat is geldig:
– vanaf de dag waarop de boosterdosis is toegediend;
– wanneer een diagnostische test is verricht binnen 72 uur vóór aankomst in Spanje voor NAAT (nucleïnezuuramplificatietests, bv. RT-PCR, RT-LAMP, TMA);
– binnen 24 uur voor RAT (snelle antigeentest), met negatief resultaat; 
– vanaf de twaalfde dag na herstel van de ziekte, na afname van de eerste positieve NAAT- of RAT-test en geldig tot 180 dagen daarna.

Gegevens 

Het inentingsbewijs bevat ten minste de volgende gegevens: 
1. Naam en achternaam van de houder. 
2. Datum van vaccinatie, met vermelding van de datum van de laatste toegediende dosis. 
3. Type(n) van het toegediende vaccin. 
4. Aantal toegediende doses/volledig schema. 
5. Land van uitgifte. 
6. Identificatie van de instantie die het vaccinatiecertificaat afgeeft.

SpTh voor vliegtuig of boot

Wie niet beschikt over een bewijs van vaccinatie of over een negatieve coronatest of is hersteld van een SARS-CoV-2-infectie en aankomt op de Canarische Eilanden aankomt met het vliegtuig moet het SpTh-formulier invullen op de website https://spth.gob.es binnen de 48 uur vóór aankomst op Tenerife.
Wie met de boot aankomt vult het formulier in via de website https://spthm.puertos.es/

Vliegtuigmaatschappijen kunnen maatregelen nemen die strenger zijn dan de huidige wet. Lees vooral de regelgeving die de luchtvaartmaatschappijen toepassen om in te checken en wat de beperkingen zijn aan boord van het vliegtuig en gedurende een vlucht.

TERUG VANAF TENERIFE NAAR BELGIË EN NEDERLAND

Beetje bij beetje kunnen we het coronatijdperk, en vooral de beperkende maatregelen, achter ons laten. De algemene verplichting om een Passenger Locator Form (PLF) in te vullen vervalt, ook Nederland heeft de PLF-verplichting bij het terugreizen afgeschaft.

Bronnen: Gobierno de Canarias Boletín Oficial del Estado
Update: 13 mei 2022

TERUG NAAR HOMEPAGE

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

WIJN OP TENERIFE

VIJGEN OP HET MENU

seb leeson consulting

weer

EEN ZONNIGE KERST

KOUDEPUT BOVEN CANARIAS

COLUMN GUY

VLIEGEN NAAR TENERIFE

VIRUSSEN OP TENERIFE

ZWEMBADGENOEGENS

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

‘S LANDS WIJS

BORGEN BRENGEN ZORGEN

- Reclame -spot_img

WEETJES

spot_img