donderdag, april 18, 2024
HomeBlogNieuwsREIZEN MET CASH GELD
spot_img

REIZEN MET CASH GELD

Reizen met cash geld is aan beperkingen gebonden door de Europese Unie en is van kracht in de diverse Europese landen. Ook de Canarische Eilanden horen de desbetreffende wetgeving te volgen. Wie van en naar Tenerife vliegt moet dit artikel dus even lezen.

Bij het binnenkomen of verlaten van België of Nederland van of naar een andere EU-lidstaat moeten liquide middelen vanaf een waarde van 10.000 euro worden aangegeven. Ook wanneer u België en Nederland binnenkomt of verlaat van of naar een niet-Europees land reist.

Contanten

Binnen de Europese Unie moeten alle reizigers die de EU binnenkomen of verlaten contant geld of bepaalde waardevolle voorwerpen met een waarde van meer dan 10.000 euro aangeven. Deze regelgeving, die van kracht is sinds 3 juni 2021, maakt deel uit van de inspanningen van de EU om witwassen en terrorismefinanciering te bestrijden.

De definitie van ‘contanten’ is uitgebreid en omvat nu bankbiljetten, munten, overdraagbare waardepapieren, gouden munten en goudstaven. Het niet aangeven van bedragen boven de 10.000 euro, of aanwijzingen van een verband met criminele activiteiten, kan leiden tot inbeslagname van het geld en boetes. Douaneautoriteiten mogen ook optreden bij bedragen lager dan 10.000 euro als er verdenkingen zijn van criminele activiteiten​ (Taxation and Customs Union)​.

Ticket kopen

Liquide geld kan nog steeds gebruikt worden om vervoertickets aan te schaffen om te reizen met het vliegtuig, trein en ferry.

Voor vliegtickets is het nog steeds mogelijk om deze contant aan te schaffen op de meeste luchthavens bij de ticketbalie. Echter, het is belangrijk om een door de overheid uitgegeven foto-ID te tonen die binnen zes maanden voor de reisdatum is uitgegeven​. Het kopen van een ticket op de luchthaven kan echter minder handig zijn dan online kopen, en luchtvaartmaatschappijen adviseren doorgaans om eerder dan normaal aan te komen voor contante transacties. Het is ook vermeldenswaard dat sommige luchtvaartmaatschappijen alleen contante tickettransacties op bepaalde luchthavens toestaan​ (SkyGoFly)​.

Aan boord

Wat betreft betalingen aan boord van een vliegtuig, zoals voor eten en drinken, accepteren steeds meer luchtvaartmaatschappijen geen contant geld meer als gevolg van de pandemie en uit zorgen voor hygiëne​​.

In het algemeen is het aan te raden om vooraf te onderzoeken welke betaalmethodes worden geaccepteerd door de specifieke vervoerder en om op de hoogte te zijn van eventuele beperkingen of vereisten voor het meenemen van contant geld tijdens internationale reizen. Het is altijd verstandig om meerdere betaalmethodes mee te nemen, waaronder betaal- of creditkaarten, om ervoor te zorgen dat je niet voor verrassingen komt te staan tijdens je reis.

Reizen met cash geld is toegelaten maar wordt door veel transporteurs in regels vastgelegd. Voor meer details en specifieke regelgeving is het raadzaam om rechtstreeks contact op te nemen met de luchtvaartmaatschappijen, trein- en ferrybedrijven, en de douaneautoriteiten van de betreffende landen.

Concreet

Bij TUI fly kan uitsluitend betaald worden met pinpas, Apple Pay, Google Pay of creditcard. Aan boord kan niet betaald worden met euro’s of biljetten. De pinpas- en credicardlimiet aan boord is 300 euro.

Bij Transavia lezen we dat iedereen aan boord kan betalen met de mobiele telefoon, Mastercard, Visa of American Express. Er is geen minimumbedrag. Voor elke betaling boven de 100 euro moet je je kunnen identificeren? Creditcardaankopen boven 150 euro per passagier worden niet geaccepteerd.
Voor vluchten met vluchtnummer ‘TO’: je kunt ook betalen met contant geld. Alleen euro’s worden geaccepteerd. Briefgeld van meer dan €100 accepteren we niet.
Voor vluchten met vluchtnummer ‘HV’ kan er betaald worden een bankpas. Op deze vluchten wordt er geen contant geld aanvaard.

By Ryanair staat er te lezen: We accepteren kaarten van maatschappijen als VISA, Mastercard en American Express, maar alle andere kaartsoorten, waaronder Maestro, worden niet aan boord geaccepteerd, tenzij je ze hebt ingesteld op Google Pay of Apple Pay op je telefoon. We accepteren geen contant geld, Bancontact, cheques of reischeques aan boord.

Bij Brussels Airlines aanvaardt men allerhande credit- en debetkaarten. We kunnen echter niet terugvinden of er aan boord kan worden betaald met cash.

Conclusie

Wij concluderen dat reizen met cash geld, onder voorwaarden, is toegelaten en makkelijk is om kleine aankopen te doen. We noteren de terughoudendheid van liquide middelen aan boord van vliegtuigen en adviseren onze lezers om steeds de regelgeving omtrent cashbetalingen na te lezen op de website van de vervoersmaatschappij. Ook autoverhuurbedrijven op Tenerife regelen betalingen volgens strenge bepalingen in hun voorwaarden.

Guy Devos © Photography

 TERUG NAAR STARTSCHERM 


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie!
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het nieuws op Tenerife.
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

WIJN OP TENERIFE

VIJGEN OP HET MENU

seb leeson consulting

weer

COLUMN GUY

WIJ BREKEN UIT

VIRUSSEN OP TENERIFE

GELUK OP EEN EILAND

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

spot_img