maandag, juli 22, 2024
HomeBlogREISKORTINGEN
SEB LEESON LEGAL GROUP

REISKORTINGEN

Iedere inwoner van een Spaans overzees gebied die zich binnen de Spaanse landsgrenzen wil verplaatsen krijgt een bevallige korting op de ticketprijzen van de vliegtuig- en/of de ferrymaatschappij. Inwoners van de Canarische Eilanden, de Balearen en van overzeese enclaves zoals Ceuta en Melilla worden door de overheid gesubsidieerd voor hun verplaatsingsgedrag. Een van de tegemoetkomingen is de reductie op de prijzen van verplaatsingen met de ferry en met het vliegtuig, van en naar het Spaanse vasteland en tussen de eilanden onderling. Dat stond reeds in de wet Anexo I del Real Decreto 1316/2001.

De subsidiëring van het reisgedrag van inwoners uit overzeese gebieden bestaat uit een korting op de nettoprijs van een reisticket. Daardoor krijgt een resident tot 50% korting op alle vliegverbindingen binnen het Spaanse grondgebied, tot 30% op ferryboten, tot 50% op de prijs van de kabelbaan naar de Pico del Teide, tot 40% in attractieparken, tot 35% in bepaalde ondergrondse parkings en zo zijn er nog een aantal fiscale voordelen te halen. Iedereen die in deze gebieden woont, inclusief de buitenlandse residenten afkomstig uit de Europese Unie (+ Zwitserland en IJsland) kunnen aldus genieten van een flinke reductie, al was het maar om even over te steken naar een van de buureilanden.
Een ontzettende vaststelling is dat Canarische onderdanen acht maal meer betalen voor hun mobiliteit dan hun landgenoten op het vasteland en dit is discriminerend, dixit de eminenties.

Passagiers die eertijds van een korting genoten moesten in het bezit zijn van een uittreksel uit het bevolkingsregister die door de gemeente werd afgegeven en geldig was voor de volledige duur van de reisperiode. Dit onhandig A4-tje was 6 maanden geldig en moest na vervaldatum opnieuw aangevraagd worden voor nieuwe verplaatsingen over zee of in de lucht. Gelukkig woog de kleine vergoeding niet op tegen de korting die je kreeg.

Twee jaar geleden werden er nieuwe spelregels in gebruik genomen. Op 1 november 2014 wordt het papieren vodje zoals het certificado de viaje ook werd genoemd vervangen door een datanetwerk waaraan iedere resident is toegevoegd die over een DNI- (Documento Nacional de Identidad), een NIF- (Número de Identificación Fiscal) of een NIE-nummer (Número Identificación de Extranjero) beschikt. Het datanetwerk werd SARA genoemd, naar de afkorting Sis­tema de Acre­di­ta­ción de Resi­den­cia Auto­ma­ti­zado omdat het systeem al dan niet, automatische accreditatie toestaat aan bovengenoemde verblijfscategorieën. Het systeem wordt kort na de invoering gebruikt door reisbureau’s, bookingsites, luchtvaartmaatschappijen en rederijen om vast te stellen of de passagier recht heeft op de reiskorting.

SARA heeft in de beginperiode wat groeipijnen gehad. Niet alles liep vlot en de kinderziekten werden systematisch genezen. Twee jaar later beschikt de overheid over een databank die beslissend is voor de toekenning van de reiskorting. 

Wil je zelf online een ticket kopen voor een overtocht of een vlucht naar een andere Spaanse deellocatie, dan zal het boekingssysteem vragen of je resident bent. Indien je onterecht klikt op het kortingsvinkje dan zal je ticket niet gevalideerd worden indien je niet opgenomen bent in de registers van de databank. Er wordt dan gewezen op de juridische aansprakelijkheid over het misbruik van gegevens.
Ben je echter van oordeel dat je toch recht hebt op een reiskorting en SARA de aanvraag niet valideert, dan kun je nog steeds terecht bij de gemeente om het papieren reiscertificaat te verkrijgen. Je neemt dan best het certificado de empadronamiento mee.
Als je onlangs resident werd kan het zijn dat de administratie je gegevens nog niet heeft ingevoerd in het systeem. Dit kan tot een jaar lang duren en ook in dit geval moet je naar de gemeente waar je ingeschreven bent om een papieren reiscertificaat te halen.

In principe moet je zelf het residentschap niet meer bewijzen, SARA doet dat nu in de plaats. 
Er is echter een uitzondering. Kinderen jonger dan 14 jaar kunnen hun identiteit niet bewijzen en mogen binnen de Spaanse grenzen reizen zonder paspoort of ID-kaart als ze vergezeld zijn door een volwassene. In dit geval moeten zij het papieren uittreksel van het bevolkingsregister presenteren om te reizen aan de helft van de prijs.

Het papieren certificaat is dus nog niet dood en kan soelaas geven in bepaalde omstandigheden.
Leve SARA, maar het driedubbel opgevouwen A4-tje heb ik steeds bij de hand. Je weet maar nooit …!!


UPDATE 07-05-2017
Vanaf 1 januari 2018 zal de Canarische regering zal haar bijdrage aan de subsidie ​​van het passagiersvervoer over zee en in de lucht tussen de eilanden en de rest van het Spaanse vasteland, de Balearen, Cueta en Melilla te verhogen met 25%.
Dat impliceert dat de overheid 75% van het ferryticket zal betalen. De passagier zal vanaf deze datum nog slechts 25% moeten bijpassen om zich maritiem binnen de Spaanse grenzen te verplaatsen.
Vice-president van de Canarische regering en minister van Openbare Werken en Vervoer, Pablo Rodríguez kondigde de stijging van de subsidies aan na besprekingen in een forum dat georganiseerd werd door de kranten La Provincia en La Opinion.

De bestaande korting van 50% gegeven door de Spaanse overheid zal dus aangevuld worden met 25% door de Canarische regering.
Uit het persbericht is niet uit te maken of het luchtvervoer ook onder deze nieuwe regeling valt. Indien niet, dan blijft het luchtvervoer voor 50% gesubsidieerd door de nationale regering en de Canarische regering.
Wij vervolledigen dit artikel van zodra het wetsvoorstel in definitieve vorm in een wet is gegoten.


UPDATE 16-05-2018

De historische korting van 75% voor de ingezetenen van de Canarische Eilanden voor het reizen naar het schiereiland en de Balearen is bijna realiteit. President van Nuevo Canarias, Román Rodríguez heeft de handtekeningen van Mariano Rajoy en Román Rodríguez kunnen verzamelen op een officieel document dat alles bepaalt. Nueva Canarias heeft in de ochtend van 16 mei 2018 een overeenkomst gesloten met de centrale regering waarbij Canarische residenten nu kunnen rekenen op 75% korting op ieder transport via de lucht of via het water naar alle Canarische Eilanden.
Vanaf juni 2018 zal deze korting ook ingevoerd worden voor de verplaatsingen van en naar het Spaanse vasteland, de Balearen, en de enclaves Ceuta en Melilla waar de korting voorheen 50% bedroeg.

Tot hetzelfde pakket maatregelen behoort ook de steun voor het goederenvervoer tussen de Canarische Eilanden en het Iberisch schiereiland voor industriële landbouw- en veeteeltproducten. Ook de Canarische banaantjes ontvangen nu, met terugwerkende kracht tot 1 januari 2018, een transportsubsidie van 10 miljoen euro.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
MSC CRUISES
QUIRON SALUD
Denterife
Vorig artikel
Volgend artikel
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

4 REACTIES

  1. Dank u voor heldere uiteenzetting. Voor mij blijft er een vraag over. De kortingen zijn bedoeld voor residenten van genoemde eilanden en deelstaten tbv. verplaatsingen binnen Spanje. Mag je ook Doorreizen? Wat ik bedoel. Ik koop een ticket met korting van Canarias naar Malaga en vlieg vervolgens door met andere vlucht naar Nederland.

  2. Hi, ik ben in het bezit van een NIE-Nummer. Maar hoe werkt de procedure om daadwerkelijk die kortingen te krijgen? Moeten we naar de gemeente? Of hoe werkt het om in het openbaar vervoer die korting te gebruiken? Zou je ins hierbij kunnen helpen?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

MSC CRUISES

magazine

#277 JULI 2024

#276 JUNI 2024

#275 MEI 2024

#274 APRIL 2024

- Reclame -QUIRON SALUD

gastronomie

seb leeson consulting

weer

Denterife

COLUMN GUY

ONBEKEND TENERIFE

EINDE SEIZOEN

- Reclame -

COLUMN KIM

- Reclame -ADVOCAAT TENERIFE

WEETJES

SEB LEESON LEGAL GROUP