vrijdag, april 19, 2024
HomeBlogNieuwsREGIONALE VERKIEZINGEN, HOE EN WAT
spot_img

REGIONALE VERKIEZINGEN, HOE EN WAT

Op 28 mei 2023 worden er zowel verkiezingen gehouden voor het parlement van de Canarische regering, als verkiezingen voor de leden van de zeven regionale eilandraden én de leden van de 88 gemeenteraden voor een ambtstermijn van vier jaar.
Het kiessysteem op de Canarische archipel is ietwat ingewikkeld omdat er voor een politiek evenwicht wordt gezorgd, enerzijds op de eilanden onderling, en anderzijds tussen de provincies Santa Cruz de Tenerife en La Palma de Gran Canaria.

Om in aanmerking te komen om te stemmen moet je ouder zijn dan 18 jaar en ingeschreven zijn in het kiezersregister van de Canarische eilanden. Als resident of als ingeschrevene in het bevolkingsregister krijg je de kans om te gaan stemmen. Als je nog niet bent geregistreerd moet je je laten inschrijven bij het kiesregister (Registro de Electores). Je kunt dit doen in het gemeentehuis van de gemeente waar je woont. Neem daarvoor een geldig identiteitsbewijs mee – paspoort of identiteitskaart – en je NIE-nummer of de inschrijving in het bevolkingsregister (empadronamiento).

Democratie

Verkiezingen worden gehouden om de bevolking de mogelijkheid te geven hun vertegenwoordigers te kiezen en deel te nemen aan het democratische proces van het vormen van een regering. Ze dienen als een essentieel instrument van democratie, waarbij burgers hun stem kunnen laten horen en invloed kunnen uitoefenen op de besluitvorming in hun land of regio. Dit is ook zo in de twee Canarische provincies, die een onafhankelijke Spaanse regio zijn.

Geopolitieke complexiteit

Bij de regionale verkiezingen op 28 mei worden de 70 leden van het parlement van de Canarische Eilanden gekozen. Na de verkiezingen wordt de 11e wetgevende macht van de regionale regering ingehuldigd. 

Het kiesstelsel op de Canarische Eilanden is enigszins complex, omdat het de vertegenwoordiging van elk eiland probeert belangrijk is zonder ongelijkheden te creëren. Elk eiland is een kiesdistrict en bovendien is er ook een autonoom kiesdistrict met negen afgevaardigden onder alle eilanden, om de verschillen in vertegenwoordiging tussen de hoofdeilanden (Tenerife en Gran Canaria) en de perifere eilanden te compenseren.

De overige 61 afgevaardigden worden op evenredige basis gekozen op elk van de eilanden. Zo kiezen Gran Canaria en Tenerife elk 15 afgevaardigden; Fuerteventura, La Palma en Lanzarote, inclusief La Graciosa, kiezen er acht, La Gomera vier en El Hierro drie. De kiesdrempel is 15% in de kiesdistricten van elk eiland apart en 4% voor het autonome kiesdistrict.

Winnaars

Opiniepeilingen voorspellen bij de volgende verkiezingen op 28 mei een overwinning voor de PSOE op de Canarische Eilanden. Mogelijks moet de socialistische partij op zoek naar de steun van andere partijen om een regering te vormen. De Partido Popular (PP) zou Coalición Canaria (CC) kunnen verdringen als tweede grootste partij, maar heeft ook de steun nodig van buitenaf, mogelijks deze van Vox. In elk geval lijkt Coalición Canaria garant te staan voor een regeringsmeerderheid in beide richtingen. 

De PSOE van huidige regerende president Ángel Víctor Torres zou volgens de peilingen het resultaat van 2019 herhalen ondanks een verhoging van de stemintenties. Met 25 zetels zouden de socialisten 11 zetels tekortkomen om een regering te vormen. Deze moeten ze gaan zoeken bij Nueva Canarias, Unidas Podemos en ASG.

Drie stemmingen

De PSOE (29,3%) heeft volgens de gemiddelde DatosRTVE-peiling een aanzienlijke voorsprong op de PP en Coalición Canaria in de stemmenramingen om de verkiezingen op de Canarische Eilanden te winnen. Minder dan 10% van de stemmen hebben Nueva Canarias (8,3%) en Unidas Podemos (7,2%), terwijl Vox 4,5% heeft.

Afgezien van het onbekende van een mogelijke progressieve meerderheid, is de strijd om de tweede plaats tussen Coalición Canaria en de PP strak, en de uitslag zou bepalend kunnen zijn voor een alternatieve meerderheid met een verandering van politiek teken op de Canarische Eilanden. 

Drie stemmingen in één: naast de verkiezingen voor het parlement van de Canarische Eilanden worden er ook verkiezingen gehouden voor alle gemeenteraden en voor de leden van de zeven eilandraden.

Wie meer informatie wil raadplegen over de regionale verkiezingen 2023 op de Canarische Eilanden, kan dat doen op de website van Gobierno de Canarias of via het telefoonnummer 0-1-2.

TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Vorig artikel
Volgend artikel
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

WIJN OP TENERIFE

VIJGEN OP HET MENU

seb leeson consulting

weer

COLUMN GUY

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

‘S LANDS WIJS

TIJD HEEFT VLEUGELS

- Reclame -spot_img

WEETJES

VERDOMDE WEERAPPS

TV-ONTVANGST OP TENERIFE

WOLKEN BOVEN DE TEIDE

spot_img