zaterdag, april 13, 2024
HomeBlogNieuwsRECORDOMZET DOOR FILMOPNAMES
spot_img

RECORDOMZET DOOR FILMOPNAMES

In 2022 zijn er op Tenerife in totaal 122 filmproducties geweest waarbij de opnames hebben gezorgd voor werkgelegenheid van ruim 9.600 banen. Daarbij werd de Tenerifiaanse staatskas gespijsd met 101 miljoen euro die productiebedrijven moesten ophoesten om Tenerife als filmlocatie te gebruiken. Dit zorgt voor een economisch duwtje in de rug die volgens de voorzitter van de Cabildo de Tenerife, Pedro Martín, een nieuw record vertegenwoordigt en duidelijk meer opleverde dan de 40 miljoen euro in 2021. 

Bij de presentatie van de resultaten van de filmcommissie van Tenerife, waarbij ook de directeur Toerisme van het eiland, Laura Castro, en de CEO van Turismo de Tenerife, David Pérez, aanwezig waren, zei de eilandpresident dat deze cijfers Tenerife definitief consolideren als een prioritaire bestemming voor audiovisuele opnames, met producties van een steeds groter belang en en van een steeds hoger niveau.

In stijgende lijn

Tijdens zijn toespraak benadrukte Pedro Martín dat film- en reclameproducties tussen 2000 en 2018 ongeveer 130 miljoen euro hebben opgebracht, terwijl de uitgaven tussen 2019 en 2022 meer dan 194 miljoen bedroegen. In vier jaar tijd voorziet Tenerife 60 procent van de economische investeringen gedurende de voorbije 22 jaar. Het goede nieuws is, dat deze trend zich in 2023 verderzet.

Door de filmopnames werden er 3.467 directe banen gecreëerd met betrekking tot technisch en artistiek personeel en werden er 6.166 figuranten aan het werk gezet, wat een totaal van 9.633 aanwervingen betekent, 12 procent meer dan in 2021. 

Evenwicht

Belangrijk is te weten dat de overheid van Santa Cruz de Tenerife al jaren werkt aan de oprichting van filmstudio’s op het eiland. Er is een sterk geloof dat dit een kans is om de film- en cinemasector verder te promoten en gespecialiseerde werkgelegenheid te creëren. De bedoeling is dat Tenerife niet alleen een filmset is waar mensen komen filmen, maar ook een plaats waar de productie van het begin tot het einde wordt gerealiseerd.

Dit is geen record van het aantal opnames. 122 producties in 2022 zijn er 67 minder dan in 2021, hoewel dit zich niet heeft vertaald in minder uitgaven of minder aanwervingen. Het is belangrijk om de duurzaamheid van deze producties te benadrukken, in overeenstemming met de toeristische strategie die sinds het begin van deze legislatuur is ontwikkeld. Daardoor wordt een noodzakelijk evenwicht gezocht tussen kwantiteit en kwaliteit zoeken. 

Filmcentrum

Bij elk filmproject dat op het eiland wordt ingeblikt worden er banen gecreëerd, worden er bezoekers aangetrokken en geniet de lokale handel van een benefiet. Via de filmcommissie werden er vijf cursussen georganiseerd, waaraan meer dan honderd studenten de verschillende specialisaties- coördinatie, locatiemanager, regie, uitvoerende productie of ecomanager – hebben gevolgd. 

Op Tenerife zijn er ook reeds acht animatiebedrijven gevestigd die Tenerife consolideren als de Ibero-Amerikaanse hoofdstad van de animatie. In mei 2024 is Tenerife gastheer voor een nieuwe editie van de Quirino Awards”. 

Opmerkelijke producties

Er werden 43 Spaanse producties ingeblikt, waarvan er zeven een Canarische stempel hadden. Duitsland stuurde 28 keer zijn filmzonen uit en 28 film- en reclameproducties kwamen uit de rest van de Europese Unie. Daarnaast kwamen er zeven filmprojecten uit het Verenigd Koninkrijk en negen filmopnames werden gemaakt voor de Verenigde Staten. 

Tot de belangrijkste producties behoorden series als Foundation 2, een Skydance TV-productie voor Apple TV met de dienst Sur Film, Jack Ryan 4, een Paramount-productie voor Amazon met de productiedienst van 7 Islands Film, The Head 2, geproduceerd door Mediapro, en 30 Coins, een filmproductie voor HBO Max, geregisseerd door Álex de la Iglesia.

Opmerkelijk zijn ook de speelfilms Lo carga el diablo, gecoproduceerd door Volcano Films, El salto, geregisseerd door Benito Zambrano en Reyes versus Santa, geproduceerd door Morena Films. Voor de animaties waren de meeste producties series, waaronder Tara D.

Wie meer wil weten over de filmgeschiedenis op Tenerife kan dit lezen in een eerder gepubliceerd artikel met de titel FILMPRODUCTIES OP TENERIFE

TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

WIJN OP TENERIFE

VIJGEN OP HET MENU

seb leeson consulting

weer

EEN ZONNIGE KERST

KOUDEPUT BOVEN CANARIAS

COLUMN GUY

VERDRINKINGEN

WAT EEN MENS GELUKKIG MAAKT

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

spot_img