woensdag, april 17, 2024
HomeBlogNieuwsRECORDJAAR BOOTVLUCHTELINGEN
spot_img

RECORDJAAR BOOTVLUCHTELINGEN

De Canarische Eilanden vormen sedert jaar en dag de toegangspoort tot Europa voor hen die illegaal vanaf de Afrikaanse westkust vertrekken. Ze worden door mensensmokkelaars aan de voordeur afgezet, het laatste stapje moeten ze zelf zetten en varen dan op eigen kracht verder met aftandse pateras en cayucas tot ze worden opgemerkt door de kustwacht en veilig aan land worden gebracht. Meestal loopt dit goed af, soms is de afloop dramatisch.

Het probleem van bootvluchtelingen aan boord van gammele bootjes is dat ze vaak in zeer slechte omstandigheden reizen, zonder voldoende voedsel, water, medische zorg en onvoldoende beschermd tegen de natuurelementen. Bovendien zitten de boten vaak overvol en kunnen ze gemakkelijk zinken of kapseizen, waardoor de inzittenden verdrinken. 

Afrikanen

Veel bootvluchtelingen zijn afkomstig uit landen waar oorlog, geweld, armoede en politieke instabiliteit heersen, en veelal zijn ze gedwongen om te vluchten vanwege de onveilige situatie in hun thuisland. Het probleem wordt nog verergerd door de georganiseerde misdaad die betrokken is bij mensensmokkel, waardoor de bootvluchtelingen vaak worden blootgesteld aan geweld en uitbuiting.

Ze komen met honderden, wat zeg ik, met duizenden maken ze de oversteek vanaf Marokko, de Westelijke Sahara, Senegal, Guinee, Mali, Mauritanië, Ivoorkust en van nog dieper in Afrika. Deze mensen ondernemen de gevaarlijke reis over de Atlantische Oceaan in de hoop Europa te bereiken en een beter leven te vinden.

Recordjaar 2023

Ze komen met meer en meer, het ziet er naar uit dat er geen einde aan komt. Dagelijks landen er honderden jonge mannen, soms zit daar een vrouw met een kind tussen, op zoek naar een beter leven. Opvallend feit: niemand is in het bezit van identiteitspapieren, wel hebben ze allemaal een telefoon bij.

Nog een opvallend feit: 2023 is het tweede jaar op rij met het hoogste aantal migranten, tussen 1 januari en 14 oktober kwamen er 22.228 bootvluchtelingen aan, bijna evenveel als in 2022 en 30% meer dan in 2020. In de negen en een halve maand die zijn verstreken in 2023, heeft de archipel bijna net zoveel migranten opgevangen als in heel 2020. Administratief is 2023 de op een na grootste migratiegolf op de Canarische Eilanden, voorafgegaan door het crisisjaar 2006, met 31.678 registraties op de Canarische archipel.

Help

Van het aantal aankomsten tussen 1 januari en 14 oktober 2023 kwamen er 22.228 vluchtelingen aan boord van 361 boten (cayucas en pateras) naar Canarias, hiervan zijn er 6.252 – iets meer dan 28% – aangekomen in de afgelopen twee weken.

De president van de Canarische Eilanden, Fernando Clavijo, hoopt dat de Spaanse regering zal reageren op de migratiedruk die deze dagen alle historische maxima overschrijdt met een ongekend aantal aankomsten door duizenden mensen die hun leven riskeren op zee.

De voorbije dagen

Zaterdag werden er acht boten geënterd met 437 immigranten aan boord in de wateren nabij El Hierro, Tenerife en Lanzarote. Twee van de boten werden overgebracht naar Fuerteventura omdat de opvangfaciliteiten op El Hierro reeds een tijdlang is verzadigd. De dag voordien werden er door de Salvamento Marítimo drie boten onderschept met 143 personen aan boord terwijl ze naar Lanzarote voeren. Daarnaast werden ’s avonds nog eens 280 personen gered op vijf boten, twee werden onderschept in de buurt van Lanzarote, twee ten zuiden van El Hierro en één ten zuiden van Tenerife.

De toeloop gedurende deze tijd is overrompelend omdat de oceaan momenteel redelijk kalm is. De kans om te ontsnappen aan het Afrikaanse leven is dan het grootst is en daar maken mensensmokkelaars dankbaar gebruik en sturen grote aantallen gammele bootjes vol met bootvluchtelingen de oceaan op.TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

WIJN OP TENERIFE

VIJGEN OP HET MENU

seb leeson consulting

weer

COLUMN GUY

VACCINATIE TEGEN RODDELS

BESTE KLIMAAT TER WERELD

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

KLEINE POTJES

WAAR EEN WIL IS

- Reclame -spot_img

WEETJES

ZEEZWEMBADEN OP TENERIFE

VREEMDE MAAGD MARIA

spot_img