De Canarische Eilanden vormen sedert jaar en dag de toegangspoort tot Europa voor hen die illegaal vanaf de Afrikaanse westkust vertrekken. Ze worden door mensensmokkelaars aan de voordeur afgezet, het laatste stapje moeten ze zelf zetten en varen dan op eigen kracht verder met aftandse pateras en cayucas tot ze worden opgemerkt door de kustwacht en veilig aan land worden gebracht. Meestal loopt dit goed af, soms is de afloop dramatisch.
Het probleem van bootvluchtelingen aan boord van gammele bootjes is dat ze vaak in zeer slechte omstandigheden reizen, zonder voldoende voedsel, water, medische zorg en onvoldoende beschermd tegen de natuurelementen. Bovendien zitten de boten vaak overvol en kunnen ze gemakkelijk zinken of kapseizen, waardoor de inzittenden verdrinken.
Afrikanen
Veel bootvluchtelingen zijn afkomstig uit landen waar oorlog, geweld, armoede en politieke instabiliteit heersen, en veelal zijn ze gedwongen om te vluchten vanwege de onveilige situatie in hun thuisland. Het probleem wordt nog verergerd door de georganiseerde misdaad die betrokken is bij mensensmokkel, waardoor de bootvluchtelingen vaak worden blootgesteld aan geweld en uitbuiting.
Ze komen met honderden, wat zeg ik, met duizenden maken ze de oversteek vanaf Marokko, de Westelijke Sahara, Senegal, Guinee, Mali, Mauritanië, Ivoorkust en van nog dieper in Afrika. Deze mensen ondernemen de gevaarlijke reis over de Atlantische Oceaan in de hoop Europa te bereiken en een beter leven te vinden.
Recordjaar 2023
Ze komen met meer en meer, het ziet er naar uit dat er geen einde aan komt. Dagelijks landen er honderden jonge mannen, soms zit daar een vrouw met een kind tussen, op zoek naar een beter leven. Opvallend feit: niemand is in het bezit van identiteitspapieren, wel hebben ze allemaal een telefoon bij.
Nog een opvallend feit: 2023 is het tweede jaar op rij met het hoogste aantal migranten, tussen 1 januari en 14 oktober kwamen er 22.228 bootvluchtelingen aan, bijna evenveel als in 2022 en 30% meer dan in 2020. In de negen en een halve maand die zijn verstreken in 2023, heeft de archipel bijna net zoveel migranten opgevangen als in heel 2020. Administratief is 2023 de op een na grootste migratiegolf op de Canarische Eilanden, voorafgegaan door het crisisjaar 2006, met 31.678 registraties op de Canarische archipel.
Help
Van het aantal aankomsten tussen 1 januari en 14 oktober 2023 kwamen er 22.228 vluchtelingen aan boord van 361 boten (cayucas en pateras) naar Canarias, hiervan zijn er 6.252 – iets meer dan 28% – aangekomen in de afgelopen twee weken.
De president van de Canarische Eilanden, Fernando Clavijo, hoopt dat de Spaanse regering zal reageren op de migratiedruk die deze dagen alle historische maxima overschrijdt met een ongekend aantal aankomsten door duizenden mensen die hun leven riskeren op zee.
De voorbije dagen
Zaterdag werden er acht boten geënterd met 437 immigranten aan boord in de wateren nabij El Hierro, Tenerife en Lanzarote. Twee van de boten werden overgebracht naar Fuerteventura omdat de opvangfaciliteiten op El Hierro reeds een tijdlang is verzadigd. De dag voordien werden er door de Salvamento Marítimo drie boten onderschept met 143 personen aan boord terwijl ze naar Lanzarote voeren. Daarnaast werden ’s avonds nog eens 280 personen gered op vijf boten, twee werden onderschept in de buurt van Lanzarote, twee ten zuiden van El Hierro en één ten zuiden van Tenerife.
De toeloop gedurende deze tijd is overrompelend omdat de oceaan momenteel redelijk kalm is. De kans om te ontsnappen aan het Afrikaanse leven is dan het grootst is en daar maken mensensmokkelaars dankbaar gebruik en sturen grote aantallen gammele bootjes vol met bootvluchtelingen de oceaan op.
Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie!
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het nieuws op Tenerife.
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.