donderdag, april 18, 2024
HomeBlogNieuwsRECORDJAAR 2023
spot_img

RECORDJAAR 2023

Het recordjaar 2023 omvat niet alleen het aantal toeristen dat naar Tenerife afreisden, het omvat ook het aantal banen op de werkvloer en het aantal werklozen. Tenerife boekte het afgelopen jaar een ongekend succes in de toeristische sector, met een recordaantal bezoekers dat alle verwachtingen overtrof.

Deze mijlpaal heeft niet alleen de lokale economie versterkt, maar het heeft ook de uitdagingen geaccentueerd die gepaard gaan met een snelle groei, zoals de druk op de arbeidsmarkt en de huisvesting. Dit succesverhaal en de bijbehorende complicaties belichten de noodzaak van een duurzame en evenwichtige benadering van toeristische ontwikkeling op het eiland.

Meer

Tenerife heeft in het recordjaar 2023 ruim 6,5 miljoen toeristen verwelkomd, dat is 10% meer is dan het jaar ervoor. De gegevens staan te lezen in het bulletin dat is uitgegeven door de Kamer van Koophandel van Santa Cruz de Tenerife.

De toeristische sector creëerde ongeveer 3.900 extra banen, die daarmee het totaal aantal werknemers in de toeristische sector op 68.000 plaatst. En er is meer; Tenerife brak ook het record van het aantal werkende mensen. Ruim 426.000 personen vinden nu een plaats op de arbeidsmarkt, hoewel de werkloosheid steeg tot 16,8%. Dat schrijven zowel de eilandregering als de Kamer van Koophandel toe aan de sterke groei van de actieve bevolking.

De vicepresident van de eilandregering mikt op een kwalitatieve groei van het toerisme en niet zozeer op een significante toename van het aantal toeristen. Indien het toerisme haar concurrerende positie kan definiëren door kwaliteit, is het niet meer afhankelijk van het aantal en de massa.

Werkgelegenheid

De Minister van Toerisme, Lope Afonso benadrukt dat het eiland succes heeft, maar roept op tot verantwoordelijk leiderschap en het aanpakken van de structurele problemen inzake de economie. Het is onbegrijpelijk dat het werkloosheidscijfer niet onder de 15% daalt terwijl er een significante economische groei is en dat bedrijven niet voldoende werkkrachten vinden.

Hij heeft ook gewaarschuwd voor de toename van het ziekteverzuim, wat de kwaliteit van de toeristische dienstverlening schaadt, en de problemen met de opleiding, die niet in lijn zijn met de eisen van het productieve weefsel.

Vakantieverhuur

Hij erkent dat het gebrek aan controle op vakantieverhuur een reden is voor de verstoring in de woningmarkt, maar erkent dat een planningsprobleem in het verleden daarvoor verantwoordelijk is. Er is een ongelijkheid tussen de gemeenten en dat zaait spanningen. Er zijn regio’s met veel ruimte voor de ontwikkeling van woonmogelijkheden waar het beleid faalt en er zijn gebieden met een perfect woningbeleid zonder mogelijkheden om openbare woonvoorzieningen uit te breiden.

Wanneer Europa economische fondsen voor de Canarische Eilanden vrijmaakt kan de Europese Commissie beperkingen voorstellen die het aantal toeristen kan beperken of het vastgoed regelt. Daardoor kan er een herverdeling worden bedacht om huurwoningen partieel aan te bieden aan lokale inwoners en de verhuurmarkt te reguleren voor buitenlandse toeristen.

Consolidering

De voorzitter van de Kamer van Koophandel, Santiago Sesé stelt 2024 voor als het jaar van de consolidatie in een tijd waarin we moeten pleiten voor duurzaamheid in het toerisme en een herformulering in de uitvoering van infrastructuur gerelateerd aan mobiliteit en connectiviteit.

Hij heeft aangegeven dat het woningtekort problemen veroorzaakt bij het vinden van personeel en heeft opgeroepen tot een diepgaande reflectie met de demografische druk op het eiland. Tenerife groeit sinds het jaar 2000 gemiddeld bijna 10.000 personen per jaar en dat leidt tot spanningen met de openbare diensten, de bewoonbare oppervlakte en de natuurlijke hulpbronnen.

Minder hotelbedden

Tenerife is het meest bevolkte eiland van de archipel met meer dan 944.000 mensen, geteld op 1 januari 2023. Het eiland registreert 48% van de bevolkingsgroei op de Canarische Eilanden sinds het jaar 2000. Tot 2011 was de grootste bevolkingsgroei op Tenerife, daarna zwakte het cijfer af.

Hij heeft ook gevraagd om de regulering van vakantieverhuur goed te kaderen en te mikken op de mogelijke kwalen die de toename van het toerisme veroorzaken. We zien reeds een afname van het aantal hotelbedden, veroorzaakt door de booming business van de particuliere vakantieverhuur.

Als er niet drastisch wordt ingegrepen gaat Tenerife leiden onder de drukketel die ’toerisme’ heet. Vooralsnog kunnen we genieten van het recordjaar 2023.

 

 

Guy Devos © Photography

 TERUG NAAR STARTSCHERM 


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie!
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het nieuws op Tenerife.
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Vorig artikel
Volgend artikel
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

WIJN OP TENERIFE

VIJGEN OP HET MENU

seb leeson consulting

weer

COLUMN GUY

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

ONMOGELIJK

ARMOEDE OP TENERIFE

spot_img