zaterdag, februari 24, 2024
HomeBlogNieuwsRECHTSPLEGING CORONAMAATREGELEN OMZEILD
spot_img

RECHTSPLEGING CORONAMAATREGELEN OMZEILD

De regering van de Canarische Eilanden vindt een formule om de jurisdictie van de afgekeurde beperkende coronamaatregelen te omzeilen. Met een nieuw decreet wil de Canarische regering maandag aanstaande groen licht geven aan het toeristisch winterseizoen. Het decreet omzeilt een juridisch aspect dat de beperkte maatregelen, die door het hooggerechtshof werden afgewezen, te omzeilen.

De buitengewone vergadering van de Canarische ministerraad moet een definitief keerpunt plannen in het weren van de coronapandemie op de archipel. Met het besluit dat tijdens de zitting zal worden besproken, wil de regionale uitvoerende macht de regels ter voorkoming van de verspreiding van COVID-19 vastleggen en aldus het Hooggerechtshof van de Canarische Eilanden (TSJC) voor blok zetten omdat het onbevoegd is in deze materie. Op deze manier zullen maatregelen zoals het ongedaan maken van de avondklok of het immuniteitscertificaat uitgesloten worden.

Het decreet kan aangevochten of verworpen worden door het Constitutionele Hof (TC), en dan nog onder zeer specifieke omstandigheden.
Het nieuwe decreet treedt in werking na de stemming in de ministerraad en moet daarna worden geratificeerd door het Parlement, dat theoretisch de mogelijkheid heeft om het te herroepen, hoewel de meerderheid zich achter de nieuwe wet schaart.

Na afloop van deze procedure is alleen de Spaanse president – en niet de nationale regering – bevoegd om in beroep te gaan bij de TC.
Een andere speler zou de Ombudsman zijn, op voorwaarde dat hij of zij van oordeel is dat het initiatief de grondrechten van de burgers schendt.
In laatste instantie zou een gezamenlijk beroep, ingesteld door 50 nationale parlementsleden of senatoren, de nieuwe wet kunnen dwarsbomen.
Al deze scenario’s zijn vanuit juridisch oogpunt plausibel, maar als deze wet het haalt zou dit een situatie zijn zonder voorgaande in de geschiedenis de Spaanse democratie.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

#270 DECEMBER 2023

#269 NOVEMBER 2023

- Reclame -spot_img

gastronomie

VIJGEN OP HET MENU

MOJO EN GOFIO

seb leeson consulting

weer

EEN ZONNIGE KERST

KOUDEPUT BOVEN CANARIAS

COLUMN GUY

VERBODEN VOOR JONGEREN

VLUCHT NAAR TENERIFE

KERST OP TENERIFE

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

spot_img