woensdag, juni 7, 2023
spot_img
HomeBlogRECHTBANKEN

RECHTBANKEN

Een rechtbank is een officiële instantie die beslist over kwesties waar burgers en instanties onenigheid hebben over waar ze recht op hebben, ook in Tenerife. In het Spaans spreekt men over el juzgado of el tribunal of ook wel eens over la instancia judicial.

Op het eiland lopen er niet minder rechtszaken dan in België of Nederland maar als je het aantal inwoners deelt door het aantal rechtszaken dan kom je op het eiland toch tot een bijzonder hoog resultaat.
De eilandregering alleen telt meer dan 700 dossiers in evenveel rechtsgangen over van-alles-en-nog-wat. De regering sluit ook de procedures van gemeentelijke overheden moederlijk in haar armen en dat verhoogt dus systematisch het eindresultaat van deze telling.

Concreet zijn er momenteel 702 procedures voor een of andere rechtbank aan de gang; zowel als eiser als beklaagde. Dit kan opgesplitst worden in 348 zaken met een zuiver administratief karakter, 306 over gevallen met een sociale ondergrond, 27 burgerlijke en 21 strafrechtelijke gevallen. Dit vertelt ons Dolores Alonso, directrice bij het Recursos Humanos y Servicios Jurídicos del Gobierno insular. De cijfers omvatten alle procedures die aanhangig gemaakt zijn op de westelijke Canarische provincie, inclusief El Hierro, La Palma en La Gomera.
Zij merkt fijntjes op dat de helft van deze rechtszaken aangebracht werden door de gemeenten.

Door het feit dat er veel gemeenten niet over een volwaardige juridische dienst beschikken worden nogal wat omstreden zaken voor de rechtbank gebracht via de eilandregering. Momenteel zijn er 204 dossiers geopend die betrekking hebben op gemeentelijke belangen.
Een uiterst gekke situatie wanneer de gemeente een procedure om ‘administratieve redenen’ start tegen de overheid, en diezelfde overheid de procedure tegen zichzelf moet behandelen. Dat geloof je nooit en toch zijn er 111 soortgelijke dossiers lopende in verschillende gerechtshoven. Scheiding der machten is hier op zijn minst van toepassing.
Overtredingen in de openbare sector, bouwmisdrijven, toewijzingen van overheidscontracten, onteigeningen en gevallen van burgerlijke aansprakelijkheid zijn veelal een reden om naar de rechter te stappen.

Ook de arbeidsrechtbanken krijgen het hard te verduren. Vooral tegen het IASS (Instituto de Atención Social y Sociosanitaria) wordt er hard van leer getrokken; er lopen 122 klachten tegen dit nationaal instituut voor gezondheidszorg. Niet weinig dus…

 

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van twee boeken, talloze artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Reclame -spot_img

POPULAIR

- Reclame -spot_img

COLUMN GUY

VERBODEN VOOR JONGEREN

DE TIJD VAN TOEN

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

KLEINE POTJES

KALK EN STEEN METSELT WEL

TIJD HEEFT VLEUGELS

- Reclame -spot_img

WEETJES

VERHITTE DERBY

SLECHTE WEGEN

EEN SMAKELIJK TRIO