maandag, juni 27, 2022
spot_img
HomeBlogWeetjesRAFFINADERIJ VERDWIJNT

RAFFINADERIJ VERDWIJNT

Ditmaal kunnen wij uitpakken met heuglijk nieuws. Nieuws dat voorstanders van milieu en ecologie zullen bejubelen, want de burgemeester van Santa Cruz de Tenerife, José Manuel Bermúdez, heeft samen met Pedro Miró van CEPSA een historische overeenkomst ondertekend om het terrein waarop de raffinaderij staat volledig om te bouwen.
Dit is een ‘historische’ samenwerkingsovereenkomst waarbij de grond die momenteel in gebruik is door de raffinaderij zal worden herschapen tot een groot publiekelijk-privaat uitbreidingsgebied op basis van milieuduurzaamheid.

Het programma staat gekend onder de naam ‘Santa Cruz Verde 2030′ en moet zorgen voor de ontwikkeling van een gebied van 573.000 vierkante meter – 80 voetbalvelden groot – waarvan 67% zal worden gebruikt voor openbare doeleinden en 33% voor handelsdoeleinden.
We kunnen het project een beetje vergelijken met het Palmetum, dat vóór 1996 als stortplaats werd gebruikt en waar alle afval werd gedeponeerd.

De exploitatie van de raffinaderij is niet rendabel en daarom werd besloten om te investeren in een project dat uniek is en waarbij diverse overheden moesten worden betrokken omdat dit een schoolvoorbeeld is van transformatiebeleid waarbij een stedelijke raffinaderij op termijn verandert in een oogstrelend groen gebied. Ondanks Cepsa het terrein van de raffinaderij reeds heeft verlaten, blijft het haar industriële projecten op de archipel garanderen, waarmee zij haar belofte aan de werknemers, de klanten en de aandeelhouders blijft nakomen.

‘Santa Cruz Verde 2030’ wordt een droomlocatie voor iedereen die naturaleza opsnuift en hoog in het vaandel draagt. Het project zal mede bijdragen aan de ontwikkeling van het technologisch potentieel en aan duurzamere mobiliteit op Tenerife. Dit project dient als een voorbeeld voor Spanje en voor Europa omdat dit een precedent schept waarbij het herstel van een stedelijk gebied van deze omvang erg vooruitstrevend is.

De doelstellingen van het akkoord zijn onder andere het herstel van het fysieke contact tussen het land en het water door middel van grote open ruimten die de kustlijn terug aan elkaar verbindt. Het Palmetum, het Parque Marítimo César Manrique , de plezierhaven Muelle Sur en het Auditorium worden aldus verbonden met elkaar.
Op gebied van mobiliteit en toegankelijkheid is de aanpassing van de inrichting van het territoriale wegennet een must, en vooral voor de TF-4 die zorgt voor de verbinding met de haven.
Tegelijkertijd zal als alternatief voor de TF-4 een nieuwe snelle toegang tot de stad vanuit het zuiden worden aangelegd en zal er een nieuwe Rambla, als de ruggengraat van deze nieuwe verstedelijking, worden gerealiseerd.
Tien procent van het grondgebied zal worden gebruikt voor uitrusting en infrastructuur. Niet onbelangrijk is te weten dat 41% van de grondoppervlakte of 157.440 m² zal beplant worden.

Er is werk aan de winkel, heel veel werk. Maar eenmaal afgewerkt zal dit zuidwestelijke deel van het hoofdstedelijk gebied magnetiseren en daardoor bezoekers aantrekken.
Hoelang de realisatie zal duren is ons niet meegedeeld maar wij gaan ervan uit dat dit verschillende jaren in beslag zal nemen.


  
  
  
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
close
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van twee boeken, talloze artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Reclame -spot_img

POPULAIR

- Reclame -spot_img

COLUMN GUY

MIJN MOMENT

VERDRINKINGEN

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

WIJN ONDER WATER